Dragan Mračević: U opštinskoj kasi više para od poreza na nepokrenosti, manje...

Dragan Mračević: U opštinskoj kasi više para od poreza na nepokrenosti, manje od nakanada za komunalije

1825
4
Podijeli

images_slike_licnosti_dragan_mracevicU budžet Opštine Herceg Novi protekle godine po osnovu poreza na nepokretnosti slilo se više novca no što je planirano, istovremeno i više nego 2014.godine.
-Plan je bio 3,5 miliona eura. U 2014. je po ovom osnovu ostavreni prihod iznosio 3.413.306€, dok je lani plan od 3,5 miliona eura premašen. Tako je ostvaren prihod od 3.630.000 € – kaže nam Direktor Uprave lokalnih javnih prihoda, Dragan Mračević.
Ipak, najveće teškoće bile su u naplati poreza na nepokretnosti kod firmi u stečaju Vektra Boke, Jadranskog Brodogradilišta Bijela, PKB-a, ali i Opšte privatne bolnice Meljine:
images_slike_gradovi_hn_objekti_Hotel_plaza– AD Vekta Boka je u stečaju i dugovanje po osnovu poreza na nepokretnost, kao i ostala dugovanja su prijavijena u stečajnu masu, dok je PKB Zelenika izašlo iz stečajnog postupka i za ovu godinu treba da podnese poresku prijavu za utvrđivanje poreza na nepokretnost. Poresko dugovanje PZU Opšta bolnica Meljine i Meljine kompleks doo obezbjeđeno je uspostavijanjem tereta (hipoteke) na imovini dužnika, a u korist Opštine Herceg Novi – ističe Mračević.
Pred kraj godine Skupština je morala donijeti nepopularnu Odluku o porezu na nepokretnosti usklađenu sa izmejnama Zakona o porezu, koje je Skupština Crne Gore usvojila još u martu 2015.
– Izmjenom Zakona o porezu na nepokretnost povećava se najniža poreska stopa koja sad iznosi 0.25%(do sada je iznosila 0.10%). 0va izmjena najviše pogađa vlasnike garaža, pomoćnih, nestambenih objekata, kao i vlasnike nelegalnih objekata. Porez na poljoprivredno zemljište ostaje isti. Povećanje će biti pod uslovom da tržišna cijena nepokretnosti ostane ista kao i ove godine.
portonovi radovi 241215 1Budžet se do sada najslabije punio prihodima od naplate naknade za komunalno opremanje . Planom je predviđeno 2,8 miliona. Šta je naplaćeno i šta se očekuje po tom osnovu s obzirom da je ranije najavljeno i da bi kompanija Azmont investments trebalo da uplati 700 hiljada eura, za tri zgrade i prateće objekte u marini kompleksa Portonovi, pitamo Mračevića:
– Po osnovu naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta za 2015.godinu naplaćeno je 1.308 000 eura, dok se uplata naknade za preduzeće “Azmont” doo očekuje u januaru 2016.godine.
Mračević dodaje i da su prihodi za 2015. godinu po osnovu prireza poreza na dohodak fizičkih lica iznosili 867.783 € , administrativnih taksi 88.467 i lokalnih komunalnih taksi 118.491 eura, dok turističke takse iznose 112.000 eura.
Uprava lokalnih javnih prihoda kontroliše, obavlja obračun i naplatu prihoda koji uglavnom pripadaju lokalnoj Turističkoj organizaciji , po osnovu članskog doprinosa, boravišne takse i dijela turističke takse. Saldo je bio bolji no prethodne godine, odnosno naplaćeno je više od plana, kazao nam je Mračević ne precizirajući o kolijim iznosima je riječ.
Prema podacima za devet mjeseci od članskog doprinosa je naplaćeno 104 hiljade eura, od boravišne takse 660 hiljada eura i od turističke takse 95 hiljada eura.

4 Komentari

  1. U Opstini Bar, je uz pomoc ucesca gradjana i opozicije na Skupstini,izglasano povecanje od 20% a ne 150% u okviru zakonskih normi!!! A ovdje ,nikom nista, nije niko prstom mrdnuo,a pogadja sve nas.Takvi smo, valjda, fjakavi.
    0    0

Ostavite komentar

*

code