DRAGAN ŠIMRAK: DPS NEUBJEDLJIV OKO PRODAJE AKCIJA INSTITUTA IGALO

DRAGAN ŠIMRAK: DPS NEUBJEDLJIV OKO PRODAJE AKCIJA INSTITUTA IGALO

201
0
Podijeli

Company D.A.J.M.I. doo nudi usluge servisiranja motornih vozila u savremenom auto servisu sa opremom za kompletan pregled i opravku automobila. Svakim radnim danom od 8 do 16h

Na sjednici lokalnog parlamenta, iz DPS-a su bili više nego neubjedljivi u pokušaju da opravdaju svoju neprincipijelnost i promjenu mišljenja po pitanju prodaje akcija Instituta, firmi za koju su do juče tvrdili isto što i ostali u Skupštini, da nije kredibilan partner – navodi u reagovanju na saopštenje OO DPS-a povodom prodaje Instituta, predsjendik OO SDP-a, Dragan Šimrak.

– Shvatili su da njihovo ponašanje nije naišlo ni na razumjevanje, niti na odobravanje Novljana i osjetili su potrebu da se dodatno pravdaju, usput lijepeći drugima odgovornost za nešto za što su oni najviše odgovorni. Osjetili su potrebu da opravdaju poslušnost prema rukovodstvu svoje partije, iako ta poslušnost može izazvati veliku štetu i to ne samo po građane i Opštinu Herceg Novi, već i po državu Crnu Goru. Svoju kontradiktornost prikrili su time što niko od opštinskog rukovodstva nije potpisao saopštenje. Sve ovo jasno možemo uočiti ukoliko pročitamo prva dva stava saopštenja koje je OO DPS dostavio medijima – navode iz novskog SDP-a.
Oni se osvrću da riječi DPS-a da “njihovom ponosu” bogatom nekretninama i zemljištem na pjeni od mora i kvalitetnim kadrovima prijeti stečaj, ukoliko ga ne poklone strateškom partneru za koga i sami smatraju da je nekredibilan ili bar enigmatičan.
– Posebno provocira, sve stvarno zabrinute građane „njihova zabrinutost za sudbinu 800 radnika”, jer nas odmah podsjeti koliko se bilo zabrinuto, kada su strateškim partnerima prodavali HTP BOKA, Prvoborac, Mješovito, TUP Južni Jadran ili PKB – ne sjećamo se te zabrinutosti ni prije ni poslije ovih privatizacija – kaže Šimrak.
Prema njegovim riječima privatizacija Instituta je ustvari prodaja u bescijenje nacionalnog brenda i to nereferentnoj i nepoznatoj kompaniji koja ne namjerava da razvija djelatnost, već da gradi stanove za tržište na atraktivnoj lokaciji.
– Prodajemo 200.000 m2 atraktivne zemlje pored mora i 80.000 m2 prostora (Banja i Titova vila) za 10 miliona eura. Kada se preračuna m2 zemlje na ovoj lokaciji, ispada da smo ga prodali za manje od 50 eura po m2, dok je u isto vrijeme na susjednoj lokaciji m2 procijenjen na 545 eura, shodno sudskoj presudi. Iz toga proizilazi da je tržišna vrijednost zemlje na kojoj se nalazi Institut oko 100 miliona eura – kada se tome doda vrijednost objekata, jasne su katastrofalne razmjere ove privatizacije.
Takođe, u Ugovoru o prodaji akcija stoji odredba da će studija lokacije za ovo područje biti usvojena na prijedlog kupca, čime se još jednom demonstrira kolonijalni pristup, da u Crnoj Gori prostor ne uređuju organi koji imaju isključivu nadležnost za to, već neko sa strane, smatarju u SDP-u.
– Umjesto principa zakonitosti i odgovornosti, imamo koncept samoposluge gdje svaki „investitor” planira ono što mu donosi veliki profit i odgovara njegovim potrebama, a državni interesi su u drugom planu. Umjesto građana i izabranih predstavnika, odluke donose investitori. Upravo ta studija lokacije koju treba da nam nametne nereferentni kupac, pokazuje pravu namjeru i namjenu privatizacije Banje. To je gradnja stanova i vila za prodaju – tvrdi lider novskog SDP-a.
On dalje pita zbog čega se u bescijenje i mimo Zakona o svojinsko pravnim odnosima investitor čašćava vlasništvom nad vrijednom državnom imovinom. U SDP-u su sigurni da je Institut naš najveći brend i da on može da posluje i na domaćem i na stranom tržištu više nego profitabilno, ako i da je imajući u vidu šta je sve doživio u posljednjih 25 godina, dokazao da je i više nego održiv.
– Potrebno je naglasiti da Institut redovno izmiruje realne doprinose na plate, kao jedan od rijetkih i da za njega nikad po ovom pitanju nije bilo popusta kao za brojne druge privredne subjekte. Naravno da ima puno razloga za kvalitetnu privatizaciju Instituta, kao i da su mu i više nego potrebne nove investicije, ali to ne znači da se sa njegovom sudbinom smijemo igrati – zaključuje u reagovanju predsjednik OO SDP Dragan Šimrak.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code