Druga šansa za 272 visokoškolca da dobiju poslodavaca

Druga šansa za 272 visokoškolca da dobiju poslodavaca

0
Podijeli

Drugi krug prijavljivanja potencijalnih korisnika za Program stručnog osposobljavanja lica sa stečenim visokim obrazovanjem počeo je danas i trajaće do 5. decembra.

Generalna direktorica Direktorata za visoko obrazovanje, Mubera Kurpejović, saopštila je da je Vlada usvojila izvještaj o realizaciji tog programa za ovu i narednu godinu. Ona je kazala da je za ovu godinu oglašeno 10,03 hiljade radnih mjesta za stručno osposobljavanje, od čega 60 odsto iz privatnog, a 40 odsto iz javnog sektora, prenosi agencija Mina.

Picerija i restoran

„Prijavilo se njih 3,24 hiljade, od čega je 2,97 hiljada ostvarilo pravo da se stručno osposobljava u narednoj godini. Samo 272 korisnika nijesu dobila tu priliku, najvjerovatnije jer su, možda, birali kompanije i mjesta koja su bila atraktivnija u odnosu na njihov prosjek koji je jedini kriterijum“, precizirala je Kurpejović.

Vlada je donijela odluku da ide drugi krug za tih 272 korisnika koji su već prijavljeni, ali nijesu dobili poslodavca.

„Oni će od danas do 5. decembra biti u prilici da opet biraju poslodavca, kako bismo pokušali da postignemo 100-odstotni učinak, da svi prijavljeni potencijalni korisnici ostvare pravo na stručno osposobljavanje“, kazala je Kurpejović.

Ona je podsjetila na analize koje pokazuju da je u protekle četiri godine, od preko 14 hiljada korisnika, koliko ih je učestvovalo u programu, njih oko 48 odsto, odnosno skoro sedam hiljada, nastavilo radni angažman.

„To govori da je program opravdao svoj osnovni cilj, u smislu povećanja zapošljivosti mladih“, navela je Kurpejović.

Nakon okončanog elektronskog uparivanja poslodavaca i prijavljenih visokoškolaca, ukupno 242 visokoškolca iz sve tri opštine Boke dobilo  je priliku za devetomjesečnim stručnim osposobljavanjem, kazali su ranije Radiju Jadran, u Birou rada Herceg Novi. Od tog broja, najviše visokoškolaca osposobljavaće se u Herceg Novom – 113, zatim Kotoru 75 i Tivtu 54.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code