Drugi prekogranični istraživački kamp na Orjenu

Drugi prekogranični istraživački kamp na Orjenu

1011
0
Podijeli

Početkom sedmice na Orjenu je održan drugi BETSA prekogranični kamp istraživanja biodiverziteta, ove, još uvijek nedovoljno ispitane, planine. Nemirno granično područje tokom istorije, neprohodnost i surova klima Orjena uticali su da za ovo područje nema mnogo literaturnih podataka.
prekogranicni istrazivacki kamp 1Na kampu su učestvovali studenti, pružaoci turističkih usluga kao i ljubitelji prirode iz Hrvatske i Crne Gore. Kamp je održan u okviru projekta “Posmatranje ptica i ekoturizma na južnom Jadranu (BETSA)” kome je cilj plasman zajedničke ekoturističke ponude zasnovane na posmatranju ptica. Projekat finansira Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori u okviru IPA Prekograničnog programa Hrvatska-Crna Gora. Zajednički ga sprovode Centar za zaštitu i proučavanje ptica sa Opštinom Baška voda, Hrvatski institut za održivi razvoj i udruženje BIOM kao partneri iz Hrvatske i Ekološko društvo Boke kotorske i Opština Tivat kao partneri iz Crne Gore.

prekogranicni istrazivacki kamp 2Inače, istorijski podaci se odnose na kraj 18. i početak 19. vijeka, sa dugačkom pauzom u istraživanjima posljednjih tridesetak godina zbog ratnih dešavanja, malog broja istraživača, kao i nedostatka interesa za istraživanje ovog dijela Crne Gore.
Oni koji su prikupljeni tokom istraživačkog rada na kampu pokazuju značaj ove planine za opstanak različitih biljnih i životinjskih vrsta, posebno ptica. Kako je jedan od ciljeva kampa, osim istraživačkog rada bilo i kreiranje turističke ponude za razvoj ekoturizma zasnovanog na biodiverzitetu i kulturnoj baštini, učesnici su posjetili Sajam eko proizvoda u Kamenom, kao i selo Žlijebe gdje su upoznati sa tradicionalnim načinom obrade kamena, specifičnim za ovaj kraj.

Picerija i restoran

Memorandum o saradnji sa Agencijom za razvoj i zaštitu Orjena

Radi jačanja međusobne saradnje, kao i unaprijeđenja biodiverziteta planine Orjen, Centar za zaštitu i proučavanje ptica i Agencija za razvoj i zaštitu Orjena su tokom trajanja kampa potpisali Memorandum o saradnji. U predstojećem periodu CZIP i Agencija za razvoj i zaštitu Orjena će zajedno raditi na valorizaciji i promociji prirodnih, kulturnih i ekoturističkih potencijala ovog područja.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code