Drugi tender za prodaju imovine Brodogradilišta: Vrijednost pala na 19,71 milion eura

Drugi tender za prodaju imovine Brodogradilišta: Vrijednost pala na 19,71 milion eura

1687
8
Podijeli

brodogradiliste prazan dok 070316Stečajna uprava Jadranskog brodogradilišta Bijela objavila je novi tender za prodaju dijela imovine preduzeća, po ukupnoj početnoj cijeni od oko 19,71 milion eura.
Procijenjena vrijednost imovine, kako se navodi u oglasu, srazmjerno je umanjena u odnosu na prethodni oglas 25 odsto i istovremeno je najniža početna cijena, ispod koje ponude neće biti razmatrane.
Na prodaju je ponuđena imovina koju čine posebni djelovi poslovne zgrade u privredi, brodogradnji, pomoćne zgrade, kao i oprema za obavljanje djelatnosti, prenosi Mina business.
Javna prodaja imovine stečajnog dužnika biće održana putem prikupljanja pismenih ponuda koje se mogu dostavljati do 8. aprila do deset sati i 30 minuta u Privrednom sudu, a javno otvaranje ponuda će se obaviti sat kasnije.
Od ukupne cijene, na mali dok, mašine, alate, kancelarijski namještaj, specificirane po posebnom spisku, iskatnutom na oglasnoj table Privednog suda odnosi se 4,2 miliona eura.
Na veliki dok sa pripadujućom opremom i alatima odnosi se na 6,91 milion EUR, a na portalne okretne dizalice 1,63 miliona eura.Vozni park je procijenjen na 73,6 hiljada eura.
Ostatak se odnosi na pomoćne zgrade, posebne djelove poslovnih zgrada u privredi i brodogradnji.
Za eventualna neslaganja katastarskih podataka sa stanjem na terenu, stečajni upravnik zadržava pravo da poništi prodaju, ne odabere ponuđača ili podatke usaglasi najkasnije do zaključenja ugovora o prodaji.
Pravo na dostavljanje ponuda za kupovinu imovine imaju svi građani i preduzeća, uz uslov da uplate depozit u iznosu od tri odsto od početne cijene imovine za koju se dostavlja ponuda.
Smatraće se da su ispunjeni uslovi za otvaranje ponuda ako, do naznačenog vremena za dostavljanje ponuda, stigne makar jedna pismena ponuda.
Kriterijum za odabir ponuda je isključivo najveća ponuđena cijena.Ukoliko izabrani ponuđač odustane od date ponude, stečajni upravnik će proglasiti kupcem drugog ponuđača sa najvećom ponuđenom cijenom, a koja ponuda nije manja od određenih početnih cijena.
Odluku o odabiru najpovoljnijih ponuđača i unovčenju imovine stečajnog dužnika, stečajni upravnik će donijeti najkasnije u roku od osam dana od održavanja javnog otvaranja ponuda.
Odustanak odabranih ponuđača od date ponude ili zaključenja ugovora, ima za posljedicu gubitak uplaćenog depozita.
Ponuđačima koji ne budu odabrani, uplaćeni depozit će se vratiti u roku od pet dana od pravosnažnosti odluke o prodaji.
Odabrani ponuđač dužan je da sa stečajnim upravnikom zaključi u propisanoj formi ugovor o kupoprodaji imovine odmah, a najkasnije u roku od 30 dana od pravnosnažnosti odluke o izboru najpovoljnijeg ponuđača i prodaji imovine.
Imovina koja je predmet prodaje po ovom oglasu može se razgledati svakog radnog dana od 11 sati do 14 sati.
Prethodni tender za prodaju imovine Brodogradilišta po ukupnoj početnoj cijeni od oko 27,2 miliona EUR, bio je raspisan 5. januara, a ponude su se mogle dostavljati do 8. februara.
Ponudu za kupovinu dva poslovna prostora, po ponuđenoj cijeni od 1,23 miliona EUR, dostavio je pomorski trening centar Azalea iz Bijele.
Ročište za ispitivanje potraživanja u stečajnom postupku za Jadransko brodogradilište iz Bijele završeno je usvajanjem konačne liste prema kojoj je priznato 18,49 miliona eura. Sadašnji i bivši radnici Brodogradilišta potražuju oko 1,3 miliona eura.
Stečaj u Brodogradilištu pokrenut je krajem juna na zahtjev Poreske uprave.

8 Komentari

 1. Na prvi pogled jeftino. No, da li postoji drugo rjesenje osim prodaje. Da li je neko spreman da ulozi vekliki novac u rekonstrukciju i modernizaciju brodogradilista i da li postoji trziste koje opravdava velika ulaganja.
  0  0
 2. blago vama koji komentarišete,a sve znate o privatnim namjerama i poslovima ,što znači da ste bliski poslovnim ljudima,a vjerovatno i velikim poslovima.
  0  0
 3. Vec su se oni dogovorili sa mankom za cijenu. A on ce dokove prodati i vratit ce ulozeno. Tako je uradio i sa arsenaom. Sramota sto se radi od nase privrede.
  0  0
 4. “Neko” će kupiti dokove za 10 miliona evra (vjerovatno i za mnogo manji iznos!?), pa će ih prodati za 20, 30 (vjerovatno i više) miliona evra, a to znači da će Brodogradilište dobiti “džabe”. Imali smo prilike da takve transakcije vidimo ranije, i to se i dalje nastavlja. Dokle tako?
  0  0
 5. Tako ce ici tenderi dok Mank ne dobije brodogradiliste dzabe vec sad su stavili cijenu skoro kao dug firme a najveci dug je prema fondu pio odnosno drzavi sto ce mu vlada naravno oprostiti jer ni u tivtu ne placa ni porez ni struju ni nista
  0  0
 6. Tako se to radi. Uvedi stecaj, obezvrijedi imovinu i prodaj unaprijed dogovorenom kupcu. A radnici dobiju otpremninu (koju kaobajagi teskom mukom ispregovaraju). Kad potrose otpremninu postaju najamna radna snaga (da ne kazem robovi). To traje 25 godina, a oni koji su zrtve (dakle radnici) tjese sebe bice bolje. E gospodo ne moze biti bolje kada nema fabrika i proizvodnje. Ne moze se zivjeti od sankova, plaza i posredovanja u prodaji nekretnina.
  0  0

Ostavite komentar

*

code