“Drugoga sunca luče”: Nova knjiga Miraša Martinovića, posvećena Njegošu

“Drugoga sunca luče”: Nova knjiga Miraša Martinovića, posvećena Njegošu

963
2
Podijeli

U izdanju Vijeća crnogorske nacionalne manjine grada Zagreba, Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske i zagrebačkog Skaner studija, štampana je nova knjiga crnogorskog književnika Miraša Martinovića, „Drugoga sunca luče”.drugog sunca luce Knjiga je posvećena Njegošu, crnogorskom vladici, vladaru i pjesnku, reprezentu crnogorskog duha, koji je on,  kroz svoje djelo, podigao do opšteg mjesta, dajući mu ton univerzalnosti.

Tim povodom, 18. maja roman će  premijerno biti promovisan u Njegoševoj rodnoj kući na Njegušima, a za  sjutra je u Muzičkoj školi u Starom gradu u Herceg Novom, najavljena press konferencija. Autor objašnjava:

Picerija i restoran

– Moja knjiga “Drugoga sunca luče” sazdana je i pečatana  poslije 20 godina strpljivog i stalnog iščitavanja, čak i prepisivanja 1800  Njegoševih pisama, knjiga o Njegošu i Njegoševih knjiga, kao i poslije  četiri godine intenzivnog pisanja. Vrijeme kada se sve  dešava  su dani pred smrt Njegoševu, a pod okriljem misli da su „riječi izgovarane u predsmrtnim  časovima, došaptavane iz vječnosti i zahvatane iz pamćenja“. One u rukopisu ove knjige nastavljaju da žive – navodi Martinović.

Knjiga se bavi stvarnošću i snoviđenjima, stvarnim ljudima i vilama, živima i mrtvima, prijateljima i neprijateljima, pustinjom, planinom i zvijezdama, ističe autor:

images_slike_licnosti_miras_martinovic3 – Njegoš kroz nju progovara kao čovjek, vladika, vladar, pjesnik koga su grijala i varakala dva sunca, pa oba odjednom zašla. Između njih, između ponoćnog i ovog dnevnog sunca među zrakama koje se nikada nisu dotakle, oblikovala se sva Njegoševa posebnost. Lučama ta dva sunca, a Njegoševim govorom,  pisana je cijela knjiga, ali i posebna poglavlja, označena sa Lučama pisano.

Martinović kazuje i da se svi ti pojedinačni tokovi slivaju u jedan: “oratorijum života i smrti, zemlje i vaseljene, u njihove dijaloge i monologe koji neprestano teku, smjenjuju se, pa i  kada pročitate knjigu oni ne završavaju. Nastavljaju da traju, kao što traje i Njegoš, neprekidno prisustan”.

2 Komentari

Ostavite komentar

*

code