Društvo Crne Gore za borbu protiv raka obilježava 50 godina postojanja

Društvo Crne Gore za borbu protiv raka obilježava 50 godina postojanja

0
Podijeli

Na  više lokacija u glavnom gradu Crne Gore povodom obilježavanja 50 godina nastanka Društva Crne Gore za borbu protiv raka postavljen je prigodan poster, u saradnji sa firmama Studio Mouse, Primodesign i Montenegro Metropolis Media iz  Podgorice.

Društvo je osnovano u Titogradu, današnjoj Podgorici početkom proljeća 1967. godine, što znači i pola vijeka aktivnosti u borbi protiv raka kod nas.

Picerija i restoran

Posteri koji su postavljeni na predviđenim mjestima, tzv panoima – City Light, podsjećaju na pedeset godina aktivnosti u borbi protiv raka, kako starog Društva, tako i njegovog nasljednika Crnogorskog društva za borbu protiv raka (CDPR). Oni istovremeno opominju i pozivaju građane  da pored naše stalne borbe protiv raka, treba zajedno da učestvujemo u tome i pobijedimo opaku bolest koliko je to moguće.

Prvi predsjednik Društva bio je akademik Ljubomir Rašović, potpredsjednici, dr Nikola Ivović i Milo Kralj, a sekretar dr Petar Martinović. Upravni odbor su sačinjavali ugledni intelektualci i javne ličnosti toga vremena(ljekari, pravnici, ekonomisti, pisci, političari, kulturnjaci, među kojima dr Bato Pešić, Čedo Šćepović, dr Bećko Lakić i drugi).

Radiološki institut koji je postao specijalizovana ustanova za liječenje oboljelih od raka počeo je da se radi te iste, 1967. godine. Danas je to nova, savremena i odlično opremljena ustanova – Klinika za onkologiju Kliničkog centra Crne Gore, koja opslužuje pacijente kako iz cijele Crne Gore, tako prema potrebi i one iz regiona.

– Društvo Crne Gore za borbu protiv raka je još prije 46 godina, tj od 1. do 8.marta 1971.godine, u Crnoj Gori  prvi put organizovalo  Nedjelju borbe protiv raka, zajedno sa društvima za borbu protiv raka Republika bivše SFRJ. Takođe treba naglasiti da je Nedjelja borbe protiv raka 1973. godine bila posvećena problemu pušenja i raku pluća po prvi put na ovim prostorima. U to vrijeme Nedjelja borbe protiv raka je postala tradicionalna, a Društvo je u ono vrijeme imalo odličnu saradnju sa Crvenim krstom Crne Gore i Jugoslavije. Početkom devedesetih godina dvadesetog stoljeća Društvo Crne Gore za borbu protiv raka je smrću velikog broja kadrova – entuzijasta, ratnim okruženjem, kao i raspadom bivše domovine – SFRJ prestalo da postoji.

Nastavak tradicije i aktivnosti u borbi protiv raka u Crnoj Gori vezuje se za Crnogorsko društvo za borbu protiv raka (CDPR), koje je osnovano 5. novembra 2001. godine po Zakonu o nevladinim organizacijama kao nestranačka, humanitarna, dobrovoljna i neprofitna organizacija -podsjećaju iz CDPR-a.

U ostvarivanju sveobuhvatne borbe protiv raka zadatak CDPR-a je da podstiče i koordinira aktivnost članova i aktivista u borbi za smanjivanje broja novooboljelih od ove opake bolesti. Istovremeno CDPR je kao cilj postavilo i smanjenje stope smrtnosti od raka u Crnoj Gori, kao i podizanje kvaliteta života oboljelih. Borba protiv pušenja i poštovanje Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda,  je takođe jedan od ciljeva CDPR-a.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code