Dubrovnik: Jačanje prekogranične saradnje, Kotor privukao 1,5 miliona eura iz evropskih fondova

Dubrovnik: Jačanje prekogranične saradnje, Kotor privukao 1,5 miliona eura iz evropskih fondova

887
0
Podijeli

kotor ipaOpština Kotor planira aktivno učešće u realizaciji budućih prekograničnih i transnacionalnih programa posvećenih promociji turizma, kulturnog i prirodnog nasleđa, zaštiti životne sredine, podsticanju zapošljavanja, mobilnosti radne snage i socijalne inkluzije, te dugoročnom razvoju regija i jačanju transnacionalne, ekonomske i društvene saradnje. Ovo su saopštili njeni predstavnici na radionici pod nazivom “Alati jačanja prekogranične saradnje” u Razvojnoj agenciji Grada Dubrovnika (DURA), koja je organizovana  u saradnji sa Savjetom Evrope.

O instrumentima i preporukama u oblasti prekogranične saradnje govorila je predstavnica Savjeta Evrope, Alina Tatarenko, dok je dosadašnja evropska iskustva i alate prekogranične saradnje

Picerija i restoran

Savjeta Evrope predstavio direktor Instituta za međunarodnu sociologiju (ISIG) iz Goricije u Italiji, Daniele Del Bianco.

U panel diskusiji u ime Opštine Kotor  koordinatorka Kancelarije za međunarodnu saradnju Jelena Stjepčević, predstavila je  iskustva opština u prekograničnim inicijativama. Ona je  dala predloge  buduće saradnje sa gradom Dubrovnikom i ostalim gradovima iz okruženja unutar finansijske perspektive IPA II (2014-2020), posebno u okviru trilateralnog programa Hrvatska-Bosna i Hercegovina–Crna Gora koji je upravo otvoren.

U panel diskusiji takođe su uečestvovali i predstavnici Opštine Herceg Novi. Potencijalnim prekograničnim partnerima predstavljene su neke od projektnih ideja na čijoj je identifikaciji u skladu sa usvojenom metodologijom radio projektni tim Opštine Kotor u okviru projekta Adrigov.

Prema evidenciji državnog sekretara za EU integracije i nacionalnog koordinatora za instrument pretpristupne podrške ambasadora Andrije Pejovića, Opština Kotor pokazala se kao najuspješnija u oblasti prekogranične i regionalne saradnje. Sa svojim preduzećima i institucijama u prethodnoj finansijskoj perspektivi IPA 2007-2013 uspjela je da privuče oko milion i po eura iz različitih evropskih fondova.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code