Đukanović u Herceg Novom: Ne manje važno od izgradnje projekata jeste da...

Đukanović u Herceg Novom: Ne manje važno od izgradnje projekata jeste da savladamo sumnjičavost

8097
28
Podijeli

U završnici ovog mandata Vlade, njeni predstavnici na čelu sa premijerom Milom Đukanovićem u Herceg Novom su počeli razgovore sa opštinskim rukovodstvima o preuzetim i novim obavezama, kao i o prioriteima razvoja. Čelnici opštine Herceg Novi predstavilii su predsjedniku Vlade i njegovom timu razvojone resurse grada, započete i planirane projekte. Dogovoreno je formiranje zajedničkih timova Vlade i Opštine kako bi se lakše savladili svi izazovi i utvrdili prioriteti, za što je veliki problem nedostatak planske dokumentacije.

milo u hn 1Premijer je dao podršku planiranim projektima, Evropska prijestonica kulture 2021, saobraćajne infrastrukture, povezivanja grada sa Lušticom, razvojnim idejama za komplekse Portonovi, Ski centar Orjen, rehabilitacioni centar na Kamenom…
Vlada je zaintersovana da podrži sve pozitivne impulse vlasti u Herceg Novom koju je Đukanović kvalifikovao kao politički eksperiment, ali i političku novinu u Crnoj Gori, kojoj treba dati šansu.

Picerija i restoran

– Ne manje važno od izgradnje jeste da savladamo svoju sumnjičavost – poručio je Đukanović.
Novinari su pitali premijera o rješenjima za Opštu privatnu bolnicu Meljine, za privatizaciju Instituta, Boke, o sudbini projekta sa Nord Starom i planiranim Portobono na Luštici.

„Na žalost, ovdje još nemamo PUP i to je ozbiljan problem za dobru dinamiku određenih razvojnih projekta za koje postoje početna interesovanja investitora. Dogovorili smo se kako da zajedno savladamo taj problem. Druga tema su bili razvojni projekti u oblasti infrastrukture i turizma. Čuli smo nekoliko jako zanimljivih ideja, prije svega saobraćajno integrisati Herceg Novi i kako ga povezati sa dragocjenim resursom kakav je poluostrvo Luštica, kao ozbiljan potencijal za unapređenje  turističke ponude, jer već sada postoji interesovanje ozbiljnih investitora. Govorili smo i o tursitičkim potencijalima Orjena“ – izjavio je Đukanović.

Odgovrajući na novinarsko pitanje šta će biti sa Opštom privatnom bolnicom Meljine nakon što je Vlada najavila da će raskinuti ugovor, jer investitor Atlas grupa nije ispunio obaveze, premijer Đukanović je bio kategoričan da PZU Meljine mora opstati kao zdravstvena ustanova, baš kao i Institut Dr Simo Milošević, kao i da će istrajati u raskidu ugovora. Za obje zdravstvene ustanove putem tendera treba tražiti dobrog  strateškog partnera.

– Lokacija Instituta i Bolnice ostaju u funkciji zdravstva i rehabilitaciong turizma šta god da se tu bude dograđivalo – poručioje Đukanović.

Za Vektra Boku, iakoje bio transparentan proces i odličan aranžman, okolnosti su dovele do gubitka investicionog kapaciteta partnera. Ipak, idemo ka tome, kaže Đukanović da obezbjedimo novu hotelsku ponudu grada i on očekuje da će investitor shvatiti da mora brzo da djeluje i započne graditeljski ciklus.

 

Koliko su relani projekti Nord star i Portobono?

 

S obzirom da je još 2013. trebalo da počne gradnja rizorta na Luštici, a rok je investitoru, koji još nije počeo gradnju, pet godina Radio Jadran je zatražio komentar premijera Mila Đukanovića. On je kazao da je ohrabren inicijativnošću partnera i da će vrlo brzo početi sa  realizacijom projekta.

– Nord star je podnio zahtjev za izdavanje građevinske dozvole za pripremne radove i taj će zahtjev biti vrlo brzo tretiran u resornom ministarstvu. Imamo sve pretpostavke da tamo počne realizacija projekta. Ohrabrujuće je da je investitor dao predlog sporazuma oko izgradnje infrastrukture, a obaveza je bila države daje izgradi. To nisu jeftini projekti. Investitor je izračunao da bi to moglo koštati oko 18 miliona eura i dao je ponudu da je on to izgradi, a da se to ulaganje odbija kroz njegove obaveze za zakup. Vrlo brzo ćemo odrgovoriti – rekao je Đukanović.

Pitali smo i koliko je realan drugi projekat na Luštici Portobono, koji zagovara Opština, na što je Đukanović odgovorio da on djeluje jako dobro i da je dogovoreno  da se tom projektu da prioritet, odnosno da ne bude u zastoju zbog nedostatka PUP-a.

– Vidjećemo kako na bazi postojeće prostorno planske dokumentacije možemo naći uporište za sljedeće korake u realizaciji tog projekta. Dogovoreno je da sagledamo sva infrastrukturna rješenja vezana za projekat i da krenemo sa animacijom potencijalnih investitora.

Kada bismo realizovali i nešto što je i nalik onome što je bila prezentacija mogućeg idejnog rješenja, premijer smatra da bi to bilo pravo bogatstvo za Herceg Novi, ali i cijelu Crnu Goru.

– Kada smo gledali ovakvu prezentaciju prije koju godinu Porto Montenegra svi su bili sumnjičavi, kao i kada smo gledali projekat Portonovi, a sada on postaje stvarnost. Ono što je jako važno, čini mi se ne manje od izgradnje, jeste da savladamo sumnjičavost. Danas Crna Gore može da stane uz rame Monte Carlu ili San Tropeu iako mnogi u to ne vjeruju. Porto Montenegro je već na tom nivou, a Portonovi će biti na tom nivou. Kada budemo imali pet takvih projekata svi će vjerovati – ubijeđen je Đukanović.

– Važno je da nemamo samo viziju nego i sposobnost da se organizujemo i prevaziđemo nedostatke koje imamo, u ovom trenutku je to PUP i infrastruktura i da imamo riješena ta pitanja sigurno bi u ovoj ili sljedećoj godini imali prvog investitora  na projektu Portobono.

natasa acimovic 8Predsjednica opštine Nataša Aćimović zadovoljna je razgovorom sa Vladinim timom:

„Ono što je bio naš cilj jeste da ukažemo na projekte koji su od presudnog značaja za budući razvoj i napredak Herceg Novog, a i da iznesemo određene probleme sa kojima se suočavamo u funkcionisanju lokalne samouprave. Dobili smo zaista razumijevanje, podršku i pomoć Vlade koja nam je neophodna“ – rekla je predsjednica.

O strateškim izazovima Herceg Novog, s opštinskim rukovodstvom razgovarali su, pored premijera, potpredsjednici Vlade Crne Gore Duško Marković i Petar Ivanović, ministar održivog razvoja i turizma Branimir

Gvozdenović,   ministar kulture Pavle Goranović, ministar saobraćaja i pomorstvaIvan Brajović, ministar finansija  Raško Konjević, kao i članovi kabineta predsjednika Vlade.

28 Komentari

 1. “Dobili smo zaista razumijevanje, podršku i pomoć Vlade koja nam je neophodna“. Ovo je izjava predsjednice Opštine. Ima li neko normalan na kugli zemaljskoj ko ovo razumije.

 2. …i još nešto: đe nema sloge,nema ni napretka,a đe nema domaćina nema ni sloge,zato nije loše da ponekad svratiš.Domaćice dobro rade,ali ne znaju da podviknu, đeca joj slabu tačku koriste i često zavladaju.

 3. Nemamo PUP,a nemamo ni DUP,tako da nemamo ni UT uslove,iako mi nijesmo mogli praviti planove,niti to od nas zavisi.Godinama leže i ne može im građanin prići normalnim putem.Mještane sistematski izgone,kako bi se bolje primili stranci koji imaju nešto para.Zato su i znali mnogi da je prazan račun kupcu Instituta,jer su samo to gledali.

 4. Tebi vjeruju mnogi Novljani,ali ne vjeruju novskim folirantima i sebičnjacima koji godinama prave štetu svojim partijama ćerajući iz njih sve što je kvalitetno,jer im zbog nečega smeta kvalitet koji vodi opštem dobru.Ne znaš glavni naš problem: sebičluk i licemjerje,a neznanje i nerad nećemo pominjati.

 5. Gos.Đukanović je dolazio mnogo puta u ovaj grad a ovi što kažu da nije, vjerovatno su juče od nekud arivali (ako oni u opšte znaju šta to znači).
  Ovaj grad će opet biti prjestonica turizma samo se treba malo strpiti a tada ćemo se čuti.Izbori su u oktobru pa da ako utihnu.

 6. Nema naš premijeru eksperimentalna hercegnovska vlast ni snage ni znanja da realizuje ove projekte. Možda ako bi Ivanovic dolazio vikendom da rješava probleme i da ih ćera da rade , moguće da bi bilo rezultata…

 7. Nije slučajno da nas je premijer udostojio posjete uoči velikog jubileja 25te godišnjice velike pobjede na dubrovačkom ratištu. Vjerujem da je za septembar dogovorena velika vojna parada na Trgu nezavisnosti, gdje će mnogi još danas živi kreatori tog “velikog poduhvata” evocirati uspomene. Lijepo bi bilo prisjetiti se bajki iz tog vremena koje se ni po autorima,ni po svom sadržaju i suštini ne razlikuju od ovih koje smo imali prilike danas čuti i pročitati.

 8. Uvijek je dobrodosao, nego nazalost nema potporu u sadašnjem opšinskom rukovodstvu, loši su mu saradnici u novskom DPS-u. Svaka cast g-dinu Slobu Krušu i još nekolicini, ostali samo gledaju svoj interes. Tako da bi premijer trebao češće dolaziti da bi ih držao pod kontrolom. Zato MILO samo naprijed!!!!!!!! Glasamo DPS dok si ti na njenom čelu!!!!!

 9. Nekad je mogao sam šetati svuda, a sad pola kapaciteta policije obezbjeđuje posjetu. Snajperisti po krovovima, zatvorene raskrsnice… Mirna mu savjest pa je ležeran 🙂

 10. Evidentno je da je premijera u Novi doveo DRK, da su prezentovane investicije koje je DRK inicirao (jer ostali i ne iniciraju ništa sem destrukciju), da su prezentacije pred premijerom i ministrima izlagali DRKovi ljudi, probleme stavljanja van snage prostorne dokumentacije je izložio DRKov pravnik a ne glavni administrator… Toliko o tome kako se novski DPS “proslavio” dočekavši “spremno” premijera koji je posjetio Opštinu prvi put u 20 god!!! Da ne bi DRKa ostadoše za bruku…

 11. Guru i ikona svih dps-ovaca 😀 E Bože ima li te 😀 Kakvo dostojanstvo ljudsko , ljubiti stope gospodaru ,to je misija i suština postojanja

 12. Đukanović je premijer naše države i sve dostojanstveno.
  Sjetimo se klicanja i cvijeća Koštunici kad je dolazio u opštinu,Foto Polić slika,kolo Srpskih sestara baca cvijeće pod noge uzvanice,i sad poigra bradi mnozini koji čitaju.

 13. Rekoh ja jutros ! Danas ce sve biti sjajno i bajno . Neka prenoci u hotelu igalo i doruckuje u tamarisu ! A kafu popije u hotelu plaza. I podje da izmjeri pritisak u bolnici meljine. A za brodogradiliste i banju o tome ce tek da bude feste.

 14. Čitav dan je grad bio paralisan njegovim dolaskom,jer su kolone vozila dugo čekale da on udje u opstinu.Da je ovo zapadna drzava,premijer bi normalno prolazio pored gradjana i pitao bi za probleme,a ne ih maltretirao da čekaju po kiši satima.

 15. Gosp.Milo Đukanoviću, došli ste u naš grad posle 16 god, čime pokazujete da niste Premijer svih građana CG. A dolazili su i Vujanović, Krivokapić itd. Došli ste izgleda u zadnju uru, jer je grad u haosu. Nadam ste da ste podviknuli malo dvojici Radovića koji vode grad.

Ostavite komentar

*

code