ĐUKANOVIĆ: UGOVOR O ZAKUPU MAMULE NEMA NI JEDNU ŠTETNU ODREDBU ZA DRŽAVU

ĐUKANOVIĆ: UGOVOR O ZAKUPU MAMULE NEMA NI JEDNU ŠTETNU ODREDBU ZA DRŽAVU

87
0
Podijeli

Zaključenjem Ugovora o davanju u dugoročni zakup lokaliteta ostrvo Lastavica sa tvrđavom Mamula, sa kompanijom ORASCOM Development Holding država je u potpunorsti zaštitila svoje i interese njenih građana u to smo uvjereni u potpunosti – kazao je premijer Milo Đukanović odgovarajući na pitanje koje je u ime SNP-a u crnogorskom parlamentu postavila poslanica Danijela Marković.

Ugovor o zakupu ne sadrži niti jednu štetnu odredbu po državu Crnu Goru i nije zaključen na štetu javnog interesa.
Njime su na valjan način predviđeni instrumenti zaštite interesa Crne Gore, počev od klauzula koje omogućavaju raskid ugovora za slučaj ne ispunjenja obaveza, kako prije, tako poslije stupanja na snagu – rekao je Đukanović.
Tu su i ugovorene dnevne kazne za kašnjenje u realizaciji investicionog programa, pa do uvođenja posebnog tijela supervizora kojeg će činiti eksperti različitih struka sa mandatom da kontinuirano prate realizaciju investicionog programa i ispunjenje ugovorenog standarda rekonstrukcije istorijske tvrđave u hotel sa 5 zvjezdica.
On je dodao da je ugovorom definisana fiksna i promjenjljiva zakupnina.
– Fiksna zakupnina se sastoji iz dva dijela i podrazumjeva iznos od 1,5 eura po kvadratu zemljišta od 31.848 metara kvadratnih, i 0,9 eura po metru kvadratnom za zakup akvatorijuma. Promjenjiva zakupnina se odnosi na dva odsto od ukupnih prihoda iz poslovanja tokom svake finansijske godine na ime zakupa lokaliteta.
Đukanović je potvrdio da će budući hotelski rizort biti otvorenog tipa, dakle dostupan javnosti, što je bio uslov sadržan u javnom pozivu i tenderskoj dokumentaciji, kao i u ponudi investitora.
Direktni benefiti od realizacije ugovora se ogledaju u investiciji vrijednoj 15 miliona eura, prihodima na osnovu poreza i doprinosa u visini od 7 i po miliona eura u prvih 10 godina zakupa, kao i prihodima od oko 1,1 milion eura po osnovu fiksne i varijabilne zakupnine.
Ali i u otvaranju 200 novih radnih mjesta tokom izgradnje kompleksa i do 150 radnih mjesta u kasnijem radu hotelskog rizorta.
Rekonstrukcija tvrđave obaviće se u skladu sa konzervatorskim uslovima koji su definisani tokom pregovora sa investitorom i oni će biti sastavni dio glavnog projekta.
Uprava za zaštitu kulturnih dobara u skladu sa zakonom, posebno će nadzirati izvođenje radova, pored nadzornog organa i supervizora.
Đukanović je istakao i da su posebno analizirali komparativna iskustva, posebno špansko u ovoj oblasti koja su im poslužila kao primjeri dobre prakse u razvoju kulturnog turizma.
Posebno je ukazao na činjenicu da su ugovor sklopili sa kredibilnim partnerom, kompanijom ORASKOM, koja u Evropi posluje u Švajcarskoj, Velikoj Britaniji i Crnoj Gori gdje realizuje projekat Luštica bay, vrijedan 1,1 milijardu eura koji predstavlja najveću grin fild investiciju u državi i ovom dijelu Evrope.
Kompanija zapošljava više od 18.000 radnika, kotira se na švajcarskoj i egipatskoj berzi, a posluje sa uglednim i priznatim hotelskim operaterima.
– Turisitčkom valorizacijom ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula dobićemo potpuno novi turistički proizvod. Obnovljeni spomenik kulture koji će doprinijeti podizanju kvaliteta ukupne turističke ponude naše zemlje, kao i muzejski prostor posvećen antifašističkoj istoriji koji nije postojao na ovom mjestu. Takođe dobiće se i nova jedinstvena destinacija, koja će privući sve strukture turista kao unikatani proizvod koji uključuje odmor, hotelsku ponudu i kulturne programe.
Realizacijom projekta stimuliše se i ekonomski razvoj opštine Herceg Novi, kroz razvoj malog i srednjeg biznisa u funkciji poslovanja budućeg turističkog rizorta, a obezbjeđuje se i kvalitetna zaštita okoline kroz izgradnju infrastrukture – istakao je premijer.
Ovim ugovorom na odgovoran način se afirmiše državni interes, da naš razvoj zasnivamo na održivim principima, kroz adekvatu zaštitu i poštovanje autentičnih kulturno-istorijskih vrijednosti.
Đukanović je još kazao da je resorni ministar o sadržaju ugovora razgovarao sa svim zainteresovanim poslaničkim klubovima, te da je ugovor na raspolganju poslanicima pred raspravu koja će se u parlamentu voditi na skupštinskom zasjedanju do kraja ovog mjeseca,
gdje će opet predstavnici Vlade na čelu sa ministrom biti dostupni za razgovor o svakom konkretnom članu ugovora.
Završetak investicije planiran je za 18 mjeseci od dana izdavanja građevinske dozvole, tačnije početkom 2018. godine.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code