Dukić i Marković bez uspjeha u Arhusu

Dukić i Marković bez uspjeha u Arhusu

7
Podijeli

Svjetsko prvenstvo u jedrenju za sve olimpijske klase, koje je održano u danskom gradu Arhusu završeno je juče „medal race-om“, odnosno regatom za medalje. Najbolji laseraš Crne Gore, Milivoj Dukić zauzeo je 47. poziciju u generalnom plasmanu, dok je mladi i talentovani Tivćanin, Ilija Marković bio tek 160. od 162 takmičara u klasi Laser.

Kako je Dukić kazao za Radio Jadran po povratku iz Arhusa, cilj na Svjetskom šampionatu u bila je olimpijska norma, koja je ovog puta izmakla.

Picerija i restoran

– Poslije kvalifikacionih regata, koje sam jedrio odlično i plasirao se u finalna jedrenja, odnosno u zlatnu grupu od 50 najboljih, od ukupno 165 jedriličara koji su jedrili kvalifikacije. U finalnim jedrenjima vjetar je bio izrazito nestabilan, pa su regate prekidane dosta često. Među najboljih 10 bio sam plasiran u dvije prekinute regate. Da se to nije dogodilo, olakšalo bi mi put do olimpijske norme, za koju je potrebno biti među najboljih 14 nacija – navodi on.

Dukić je kazao da je u Danskoj nastupio sam, odnosno bez pratnje trenera, a hendikep se najviše odrazio u finalnim jedrenjima.

– U finalima trenerska podrška je od ključnog značaja. Ali ja sam zadovoljan urađenim, s obzirom da sam uspio da se plasiram u finale i jedrim praktično sam protiv svih. To mi je prije Svjetskog prvenstva izgledalo nezamisliovo – ističe Dukić.

Svjetski prvak u Arhusu u klasi Laser postao je osvajač prošlogodišnjeg zlata na šampionatu u Splitu, dvadesetosmogodišnji Kipranin, Pavlos Kontides. Najbolji hrvatski laseras Tonči Stipanović zauzeo je 20. poziciju u generalnom plasmanu.

Naredno takmičenje koje se boduje za Olimpijske igre biće održano u Japanu u junu 2019. godine. Međutim, zbog loših finansijskih uslova Dukić ne isključuje prestanak profesionalnog bavljenja jedrenjem.

7 Komentari

  • U čemu si ti 47 na svijetu?Dukić je otišao sam, bez trenera, pratećeg broda, fizioterapeut, ieje ikoga. Jer, za ministarstvo jedrenje nije zanimljivo, za nas grad jos manje, oni misle da je jedrenje neko dokono zezanje, važniji je trecerazredni fudbalski klub i tradicionalni mediteranski sport boks. Dukic će uprkos svemu, ostati novski sportski heroj, olimpijac, a nece biti ni prvi ni poslednji talenat kome su ovdje onemoguceni uslovi za napredovanje.

   13
   3
   • O cemu ti pricas.Znas li ti koliko je samo njemu opstina dala a koliko drzava.Mogla se napraviti bolnica.Nema regate na svijetu gdje nije bio.Nekad je bilo i dvije mjesecno.Brazil,Argentina….Sta mislis koliko to kosta ?Sta ti smetaju drugi sportovi?Da ne bi ti da se ulaze u veteransku tenis?

    6
    5
 1. Iza najboljeg sportiste Novog i sjajnog momka nema ko da stane. Ni grad ni drzava. Sam protiv svih, kako sam rece. Hrabro od njega, sramno za grad i državu.

  14
  4
 2. Nije bez uspjeha. Mladi se bave sportom i putuju, a ne da se drogiraju, sjede po kafanama i avetaju autom po putu. VAŽNO JE UČESTVOVATI!

  16

Ostavite komentar

*

code