Đuro Beli Prijić: Nedostatak novca nije više izgovor da bi bolje radili...

Đuro Beli Prijić: Nedostatak novca nije više izgovor da bi bolje radili Galerija i Muzej

1536
9
Podijeli

djuro-prijic-press-0310Brižljivo dvogodišnje vođenje JU Galerija Josip Bepo Benković i Gradski muzej Mirko Komnenović dalo je rezultate ne samo u povećanom broju posjetilaca i prihoda za 30 odsto, već i u boljem očuvanju kulturne baštine, obnovi zgarde Muzeja i botaničke bašte, animiranju donatora, odnosno boljem upravljanju svim resursima ove ustanove.

Njen direktor Đuro Beli Prijić dokazao je da ozbiljnim vođenjem računa o svakom utrošenom centu, amblemi Herceg Novog mogu zablistati u punom sjaju. Prema njegovim riječima najveći kompliment dobio je od jednog člana delegacije projekta Evropska prijestonica kulture, koji je nakon obilaska grada i Muzeja izjavio „zasijali ste najviše u Herceg Novom“.

Picerija i restoran

On je najavio da će nakon okončanja prve faze revitalizacije Gradskog muzeja, koja je trajala tri mjeseca, ove i naredene godine uslijediti druga faza. Ona podrazumijeva sređivanje krova ustanove, kako bi etnološke zbirke ostale očuvane.

Putem donacija u toku je obnova i obogaćivanje botaničke bašte Muzeja.

–      Bašta je sa ljubavlju stvarana, a onda na žalost usljed dugogodišnje nebrige i vandalizma, izgubila je epitet botaničke bašte. Treba je ponovo sa istom ljubavlju stvoriti, zato smo se okrenuli donacijama. Mnoge biljke donirali su sami zaposleni iz Muzeja, komšije, ali i Novljani poput porodica Đurđević i Mustur. Cilj da se sve biljne vrste koje imamo na popisu ponovo nađu u njoj.

Prijić je pomenuo i vrijednu donaciju  Tamare i Borisa Bakića iz Sombora, vezenu žensku košulju i kapu crnogorske narodne nošnje, koje su stare 200 godina. Potom novčić iz 18. vijeka kojeg je čisteći plato kraj spomenika Simu Matavulju pronašao radnik Čistoće i odmah obavijestio Muzej.

– Sve ovo znači da se vraća povjerenje građana u ustanovu, što me raduje – kazao je Beli Prijić, podsjećajući da je lani kroz ustanvu prošlo 1.229 posjetilaca, a ove godine, bez tri i po mjeseca kada Muzej nije radio zbog revitalizacijie njih 1.695. Prihodi u ovoj godini su za 30 odsto veći nego lani. Dio prihoda biće utrošen na obnovu svih prozora i škura Gradskog muzeja. Obnova krova iznosi oko 5.000 eura. Prijatelji iz Kranja ponudili su da pomognu hercegnovskom Muzeju.

Da bi povećali broj posjetilaca, koji treba da bude nekoliko hiljada, kako teže u Muzeju, odštampali su vodič kroz Muzej. Ova ustanova nije ga imala prethodnih 40 godina. Odštampano je i 15.000 flajera.

Konzervatori svakodnevno sređuju zbirke i imaju dosta posla. Sa nekoliko racionalnih odluka u ovoj ustanovi su ostvarili značajne uštede. Galerija je nabavila mašinu za uramljivanje, a Gradski muzej je nabavio neuporedivo jeftinije obezbjeđenje. Umjesto 31.800 eura koje je za tu svrhu izdvajala godišnje stara postava i vlast i čestih upada u muzej, sada je taj iznos 5.000 eura i nema upada. Video nadzor Galerije i Muzeja onemogućava vandalizam.

U planu je postavljanje bolje signalizacije kako bi Muzej bio što uočljiviji posjetiocima, ali i projekat polukružnog stepeništa, kako bi se s mora otvorio ulaz u Muzej.

Za 28. oktobar Dan Opštine Herceg Novi, pripremaju izložbu slika nedavno preminulog umjetnika Zorana Bulatovića, a pripreme za jubilarni 50. Zimski salon, koji će se u februaru odvijati van zvaničnog programa Praznika Mimoze, već su počele. Dio sredstava iz Opštine, u septembru je prebačen na račun ustanove.

9 Komentari

  1. Gospodinu prijicu samo tako nastavite dovoljna je ljubav prema tome sta radite uspjeh u svakom pogledu ce doci a molila bih radio jadran da u komentare ne iznosi uvrede ,kritike da.
    0    0
  2. Za Karaca….GLUP,A, svejedno je.Konzervatori galerije su obnovili 6 crkava u hn,mnogo muzejskih eksponata.Ako imas problem sa bilo kim od konzervatora,naidji,jedva te cekaju.Ovako glupim komentarima govoris vise o sebi nego o njima.Pojma nemas o zastiti kulturnih dobara niti o ljudima koji to rade.Blejis.
    0    0

Ostavite komentar

*

code