Dušan Radović: Izgradnja idejnog rješenja Ski centra na Orjenu poklon “malom srpskom...

Dušan Radović: Izgradnja idejnog rješenja Ski centra na Orjenu poklon “malom srpskom gradu” u Crnoj Gori

3913
35
Podijeli

Company D.A.J.M.I. doo nudi usluge servisiranja motornih vozila u savremenom auto servisu sa opremom za kompletan pregled i opravku automobila. Svakim radnim danom od 8 do 16h

Orjen vrh kabao snijegPriča o turističkoj valorizaciji planine Orjen traje decenijama. U nju su i prije raspada SFRJ bili uključeni zvaničnici tri države, Crne Gore, Hrvatske, BIH. Međutim, božansku planinsku ljepotu, na uru od Novoga, uglavnom su pohodili planinari i rekereativci, tek po neka organizovana grupa turista. Njima su se iz drugih motiva pridružili posljednjih godina i oni koje nazivamo vikendašima, domaćim i stranim. Na padinama Orjena, na 1000 m nadmorske visine, najviše je takvih na Vrbanju. Izgradili su i grade kuće, bez urbanističkog plana.
Hercegnovsko zaleđe treba “pokriti” planskom dokumentacijom i naravno da ga treba turistički valorizovati, ali kako? Projekat za izgradnju Ski centra Orjen, vrijedan 50 miliona eura, dio je brošure koja se zove Mapa investicija Herceg Novog, koju je uradila Agencija za izgradnju i razvoj. Elaborat i studija opravdanosti je urađena, jer u Agenciji smatraju da se idejna rješenja, prethodne studije i slično, mogu raditi “kao neobavezna provjera lokacija, zona i prostora radi boljeg sagledavanja mogućih budućih rješenja”. Idejni i glavni projekti biće, kako navode, u skladu sa zakonskom procedurom.
skijalista srbije orjen 3Studiju opravdanosti i predlog projekta uradili su članovi stručnog tima iz Skijališta Srbije, koji su formirali sve veće Ski centre u regionu. Premda, tek novi PUP treba da definiše namjenu ovog prostora sa svim parametrima izgradnje, a potom da se rade planovi nižeg reda.

“Poklonu se zubi ne gledaju”, pa makar i uz uvredu

Picerija i restoran

Donacija, pa još renomirnih Skijališta Srbije Herceg Novom, se ne odbija. U tom tonu, koji je u jednom momentu bio potpuno nedopustiv, bilo je riječi i na nedavnoj press konferenciji Izbora, na kojoj su odbornici tog građanskog udruženja pravdali više svojih projekata od intersa za Opštinu.
– Orjen mora da se valorizuje. Ako već nešto imaš, onda moraš da imaš i neku korist. Orjen ima veliki potencijal i treba da se napravi Ski centar. Ne da bismo gore napravili neki veliki Ski Centar, kao u Sant Moricu, nego da ima neki sadržaj, zimski koji će produžiti sezonu barem još dva mjeseca. Hoteli koji se budu gradili u Herceg Novom, ako se budu gradili, a nadam se da hoće, treba da rade i zimi, za Praznik mimoze. Zašto ne bi došao neko iz regiona, ili iz Austrije da bude u Herceg Novom na Prazniku mimoze, a da ima šansu da ode na sankanje i skijanje? Ideja Ski centra i žičare je da to bude ljetnja ponuda. Dubrovnik nema zaleđe, nerma gdje da vodi turiste. Ima Skadarsko jezero, Njeguše i kraj. A svakog dana na Vrbanju i Orjenu može da bude 100 autobusa, da se tuiristi popenju do vrha Orjena, pojedu nešto, popiju, pa se spuste pješke. To je kreativan odmor. To je moguće. Postoje mjesta na svijetu gdje 1000 autobusa dolazi, a ne 100. Da bismo to uradili moramo prvo opremiti predio infrastrukturom, da rješimo vodu,s truju, put. Idejni projekat proširenja puta Petijevići-Vrbanj biće gotov do kraja ovog mjeseca. Za vodu ćemo se prikopčati na trebinjski vodovod koji sada rade do Zubaca. Odatle na Vrbanj, pa na Kruševice i do Kamenog. Rješićemo i struju, napravićemo dvije trafostanice – najavio je Dušan Radović Krušo, čelnik Izbora i savjetnik za investicije predsjednice Opštine.
A onda je uslijedilo i objašnjenje:
– Idejno rješenje su uradili, drugovi moji, iz Skijališta Srbije. Gratis! Pomoć maloj srpskoj opštini u Crnoj Gori, tako su rekli i evo vam pomoć. Zato moramo to da imamo da bismo stekli preduslove da animiramo investitora -kazao je Radović.
Oni rekli, a mi prihavtili?! Ne ulazeći, u nebuloznu opasku stručnjaka iz Skijališta Srbije, izrečenu u šali ili zbilji, koja nije promakla Radoviću, pa je doslovice i prenio novinarima, evo nekih drugih detalja oko projekta Ski lifta na Orjenu.

(Ne)moguće zamisli

images_slike_gradovi_hn_orjensko_sedlo_2Geografski položaj Orjena pruža mogućnost razvoja ljetnjeg i zimskog turizma, uz adekvatne sportske sadržaje, ali ekonomska računica ne može da se izvede bez prethodnih analiza prostornih mogućnosti.
U Mapi investicija stoji da bi realizacija ovog 50 miliona vrijednog projekta produžila turističku sezonu i poboljšala turističku ponudu Herceg Novog, te da će se nalaziti na 1.300 m nadmorske visine.
– Ski centar će se sastojati od različitih zona: hotelske zone na površini od 156 000 m, vila zone na površini od 219 000 m, zone zimskih sportova na površini od 95 000 m, turističkog centra na površini od 208 000 m i zone konjičkih sportova na površini od 129 000 m. Tu će biti različite ski staze: Crna ski staza (2000 m dužine), Crvena ski staza (2000 m dužine), Plava ski staza (3000 m dužine) sa uspinjačama i žičarama prilagođene međunarodnim standardima, što će omogućiti odlične uslove za skijanje svim turistima od decembra do aprila, navodi se se u opštinskoj Mapi investicija, čiji su autori stručnjaci Izbora.
Ipak, koliko je sve realno? Saznajemo da Svjetska banka od prošle godine, zbog procesa globalnog otopljavanja ne preporučuje bankama izdavanje kredita za izgradnju Ski centara ispod 1.800 m nadmorske visine.
Osim toga dobri poznavaoci ovog područja upozoravaju da klima Orjena, osim snijegova, donosi i periode jakog juga sa visokom temperaturom, obilnom kišom i niskom oblačnošću. Dok je na Durmitoru pri jugu „normalno“ loše vrijeme, na Orjenu je ono potpuno nemoguće za skijanje, ali i za ostale uobičajene zimske aktivnosti na otvorenom.
Krševita podloga zahtijeva veliku debljinu sniježnog pokrivača za bezbjedno skijanje, ili izradu vještačkih terena, što znatno poskupljuje finalni proizvod. Mogući nedostatak snijega savremeni Ski centri anuliraju sniježnim topovima, ali oni za proizvodnju snijega gutaju velike količine vode, a na Orjenu praktično ne postoje nadzemni tokovi, niti vodene površine. Čak i da Opština ima obezbijeđenu vodu, topovi često ne bi mogli biti od koristi, jer zahtijevaju temperaturu vazduha ispod nule, što po jugu nije slučaj.
Treba uložiti dosta u putnu infrastrukturu, vodu, struju, pa je zamisao o Ski centru na Orjenu, u koji bi dolazilo 800 hiljada turista godišnje, uz neophodnu plansku podlogu, ako ništa drugo, priča o “dugom štapu”.

35 Komentari

 1. Opa,ponovo se izvlaci ,,krst Svetog Save,, kad se zapalo u nemilost gradjana!!Ajmo narode ludi,ponovo povjerujmo ovome srpskom sarlatanu i bjelosvjwtskom ,,biznismenu,, Stalo je njemu do i do Srba i Crnoghoraca,kao do lanjskog snijega na Orjenu!!!Prodaje taj vjeru za veceru bez da trepne
  0  0
 2. oce li nas pustiti vise da disemo ili ce nas i ovi jahati,ja sam privatnik i od ljeta su mi 2 puta u butik,pisu kaznu za gluposti jer se zakon moze tumaciti i ovako i onako,iako sve radimo regularno,hvataju nas na raznorazne cake,sjasi kurta da uzjase murta vidim ja nema leba ni u srpskom ni u crnogorskom herceg novom kad vvam ja kazem!!!
  0  0
 3. Scenario je poznat:
  Smisljaju se projekti za koji treba mnogo para na samom pocetku, u obliku placanja licenci, nebulozno skupih projekata, marketinga i sl
  Projekti nece zazivjeti ali novac je legalno potrosen i casno raspodjeljen izmedju izvodjaca i onih koji su posao nabacili…
  0  0
 4. Ovaj nesretnik sto hvali DRKa a napada jednog casnog mladog skolovanog Novljanina ili stanuje blizu Kotora pa ga za vikend puste ili je dobio pare za tiket.
  0  0
 5. Dukas se sad vadi na srbovanje. Presmjesno, daj Boze da se ovo realizuje ali od ovog covjeka nema srece kad ga vidim po autobuskoj sve mi je jasno. Dusane prekrini farsu Novljani sad znaju ko si.
  0  0
 6. Bigovic je dr ekonomije I magistar pravnih nauka. A magistriro je i turiyam. Meni je bio u komisiju za odbranu diplomskog rada, i mogu reci o njemu sve najbolje. Prema meni je bio vise nego korektan. Kamo srece da on pokriva neku bitnu funkciju u ovom gradu. A sto se tice Duska Krusa, ne bih trosila rijeci. Vrijeme ce pokayati.
  1  0
 7. Irvasu,DRK je kriv za Vekta Boku,Brodogradiliste i Banju za samo godinu dana vlasti.A da ne pominjemo ostale stvari od Mamule do regate,koju smo zahvaljujuci njemu kao grad izgubili.A zavrsi ti i doktoriraj tamo dje je Bigovic pa onda pricaj,ovako samo prosipaj ti maglu i prasinu i brani DRK-a,jer si vjerovatno nesto licno zakucio od njega.
  0  0
 8. Koliko licemjerstva ovo je žalost! Drk je kriv i za prodaju pkb-a, mješovitog, prvoborca, vojne bolnice, htp boke?? Je li vam drk prodao i zatvorio hotele? Dok se to raskućivalo vlast novska je trpala pare u svoje dzepove.. U ovim firmama što prošla vlast odbrani je radilo 5000 novljana i sad drk kriv… Ako toliko plačete za pijavicom i mamulom što ne očististe smeće onoliko ili je i to drk nabacao!? Dr Bigović hahahahahhahahahahah a čega doktor magle i prašine
  0  1
 9. Najbolju analizu za DRKa je dao dr. Bigovic daleko prije izbora a sto ga mi ne poslusasmo pa i ja medju vama nasa greska sad bi imali Banju Bijelu Mamulu Bolnicu Pijavicu i mnogo vise para u opstinsku kasu.
  1  0
 10. Stvarno nebuloza da nam ovakvi vode grad i dsju ovakve izjave. Tebe tvoji drugovi neka zovu kako oces ali nas grad je daleko od toga sto bi ti i oni voljeli. Za poklon fala ali za ovo drugo zelje puste!
  1  0
 11. herceg novi ka monako i st moric, 2u1. sreca pa nam je budzet mali, inace bi kruso bio bogat ka princ albert. od nasih para.
  1  0
 12. Napokon dodje i Orjen na red,pa i vrjeme je poslije zavrsenog podmorskog tunela ,hladnjace na Kamenom itd itd… sad Orjen. Mastovit covjek.Ko jos moze vjerovat njegovim obecanjima???
  1  0
 13. Sve mi to znamo a znamo i ko si ti pa idi tamo dje si dosad bio zar ti nije dosta Mamula Banja Bijela Bolnica nego sad ode i do Orijena. Covjece nema toga ko ti nesto vjeruje. Idi.
  1  0

Ostavite komentar

*

code