DVA NOVA IPA PROJEKTA ZA SIGURNOST MORA

DVA NOVA IPA PROJEKTA ZA SIGURNOST MORA

102
0
Podijeli

 “Uspostava nadzora i upravljanje pomorskim saobraćajem – VTMIS” i nabavka opreme za hitne intervencije uslijed iznenadnog zagađenja mora sa plovila, dva su nova IPA projekta Uprave pomorske sigurnosti Crne Gore.

U toku je izrada tri značajne studije, riječ je o Studiji o VTMISu, “Risk assessment”, zatim studija o procijeni rizika o zagađenju mora sa plovila, i “Sensitivity mapping” studija, kojom će se obaviti mapiranje osjetljivih područja.

Picerija i restoran

Ta dva projekta, vrijednosti 3,5 miliona eura Ministarstvo pomorstva i saobraćaja je predložilo u sklopu ovogodišnje kvote IPA programa. Od ukupne vrijednosti ova dva projekta, Evropska Unija obezbjedjuje 2,8 miliona eura, a ostatak od 20 odsto Ministarstvo pomorstva i saobraćaja.

I Sektor za hidrografiju Hidrometeorološkog instituta u Lepetanima  uskoro će dobiti opremu u vrijednosti od oko 100 000 eura u sklopu IPA projekta u domenu prekogranične saradnje Crne Gore i Hrvatske pod nazivom „Zajednička promocija i unapređenje nivoa sigurnosti nautičkog turizma u Dubrovačko-neretvanskoj županiji i na Crnogorskom primorju”. Stručni savjetnik Hidrometeorološkog instituta Crne Gore Dušan Slavnić za naš radio kaže:

– Ovaj projekat kao krajnji proizvod predviđa izradu objedinjenog nautičkog vodiča za Boku Kotorsku i Dubrovačku neretvansku županiju, kao i par karata značajnih luka i marina u Boki Kotorskoj.

Hidrometeorološki zavod je veći dio sredstava iz projekta usmjerio na opremanje, s obzirom da smo oskudjevali u nekim instrumentima i softverima. Nabavili smo neke instrumente koje do sada nismo imali, kao što je strujomjer za mjerenje morskih struja, koji inače nema ni jedna ustanova u Crnoj Gori, zatim ploter za UV rezistentnu štampu nautičkih karata, novu gravitacionu sondu za uzimanje uzoraka površinskih sedimenata sa morskog dna, GPS prijemnike, kao i CTD sondu za okeanografska mjerenja – ističe Slavnić.

Nakon ove nabavke sektor u Lepetanima  biće veoma dobro tehnički osposobljen. Osim toga, prema riječima Slavinića, mladi inžinjeri imaće priliku da upoznaju kolege iz hrvatskog Hidrografskog instituta, da vide kako funkcioniše ta savremeno opremljena i etablirana hidrografska služba, da se upoznaju sa procesom izrade nautičkih karata i drugih publikacija.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code