DVA POMORCA SA BRODA „HORIZON“ I DALJE ŽIVOTNO UGROŽENI

DVA POMORCA SA BRODA „HORIZON“ I DALJE ŽIVOTNO UGROŽENI

181
0
Podijeli

Company D.A.J.M.I. doo nudi usluge servisiranja motornih vozila u savremenom auto servisu sa opremom za kompletan pregled i opravku automobila. Svakim radnim danom od 8 do 16h

Grčki trajekt „Horizon”, na kome se juče desila tragedija u kojoj je zbog trovanja plinom, pomorac sa Šri Lanke preminuo, a četvorica su hospitalizovana, još je na sidru kod Luke Zelenika.

Tokom cijelog dana trajala je istraga, a tijelo preminulog je u popodvenim časoviam transportovano na obdukciju u podgorički KBC.
U Opštoj privatnoj bolnici Meljine su dvojica Egipćana na internom i jedan pomorac iz Indije na respiratoru na hirurgiji, dok je u Opštoj bolnici u Kotoru na liječenju na respiratoru državljanin Šri Lanke.
– Sva četvorica došla su sa plućnom insuficijencijom, slalbošću, otežanim disanjem i drugim simptomima. Zadržali smo trojicu, jedan je na hirurškom odjeljenju zbog akutnog respiratornog distres sindroma, priključen na asistiranu ventilaciju. On je u nešto boljem stanju, ali kritično i dalje, a druga dvojica su na intezivnom odjeljenju i relativno u dobrom stanju. Četvrti pacijent je sinoć transportovan za Opštu bolnicu Kotor, jer mu je takođe bila neophodna potpora asistiranom ventilacijom – kaže za Radio Jadran direktorka medicine Bolnice Meljine, dr Olivera Mihailović Elez.
Ona dodaje da su dvojica pacijenata na respiratorima ustavri i dalje životno ugroženi, zbog ozbiljnog stanja akutnog distres sindroma, gdje dolazi do otkazivanja pluća i 48 sati je vrijeme koje može biti rizično.
Brod „Horizon” vije kiparsku zastavu i plovi po Meditarnu, može da preveze 800 putnika i 300 vozila, ali je zbog remonta u Jadranskom brodogradilištu uplovio u Boku samo sa 40 članova posade. Danas je bilo gotovo nemoguće zvanično doznati bilo šta o nesreći, bilo u policiji, Lučkoj kapetaniji, Jadroagentu….
Međutim, dobri pomorci, kao što je kapetan duge plovidbe Miodrag Kršanac objašnjava da je posada vjerovatno htjela da pripremi brod za remont u Bijeloj. Čistili su prazan tank od zauljenih voda i drugih naslaga, bez prethodnih procedura koje obezbjeđuju prostor bez plinova. Naime, prazni tankovi se zagrijavaju i dolazi do stvaranja gasova i ukoliko su pomorci ušli bez specijalnih aparata sa kiseonikom da čiste ostatke iz tanka, to je moglo izazvati trovanje i tragediju.
Kapetan Kršanac demantuje dio javnosti koji sumnja da je došlo i do zagađenja zaliva, jer na ovom i drugim brodovima postoje specijalni tankovi za otpadne vode sa broda. One se preko specijalnog sistema ispumpavaju i po novim propisaima ispuštaju sa brodova prečišćene gotovo kao pitka voda.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code