Dva praznika: Dan pobjede i Dan Evrope

Dva praznika: Dan pobjede i Dan Evrope

1001
1
Podijeli

dan-pobjede-nad-fasizmomDanas, 9. maja, obilježavamo 71 godinu pobjede nad fašizmom i 66 godina od proglašenja Šumanove deklaracije, kojom je Evropa prvi put ujedinjena.

Po naredbi predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića je povodom 9. maja, sinoć sa platoa brda Gorica u Podgorici, izvršena počasna artiljerijska paljba, sa deset plotuna iz šest artiljerijskih oruđa.

Picerija i restoran

Predstavnici dvije hercegnovske organizacije boraca, jutros će opet odvojeno, prvo Udruženje NOR-a i antifašista, pa onda Udruženja SUBNOR-a položit vijence na spomen obilježje na  Savini. Oni će povodom Dana pobjede nad fašizmom evocirati uspomene na Drugi svjetski rat i njegove posljedice po čovječanstvo.

Da se ne zaboravi

Za nešto manje od šest godina, u Drugom svjetskom ratu, stradalo je od 50 do čak 80 miliona ljudi, od kojih je civila bilo između 38 i 55 miliona. U ratu je učestvovala  61 država i oko 110 miliona vojnika. Tačni podaci o žrtvama, pa ni  na području nekadašnje Jugoslavije nijesu utvrđeni. Državna komisija bivše Jugoslavije objavila je podatak da je poginulo 1.706.000 osoba, među kojima nešto više od 300.000 boraca.

Crna Gora je u Drugom svjetskom ratu dijelila sudbinu Jugoslavije. Kasnije izvedeni bilansi pokazali su da je u njoj tokom rata poginulo 37.000 ljudi, odnosno 10 odsto stanovništva. Poginulo je oko 14.500 partizanskih boraca i približno toliko na strani četnika i drugih kolaboracionista. Ukupni demografski gubitak stanovništva Crne Gore u tom periodu iznosio je oko 103.000 ako se u obzir uzmu raseljeni i prosječni prirodni priraštaj. Ratna šteta procijenjena je na 43 milijarde i 813 miliona dinara. Zahvaljujući pobjedniku (partizanskom pokretu), Crna Gora je u Federativnu Jugoslaviju ušla s ogromnim moralnim kapitalom – najmasovnijim ustankom kao fenomenom u evropskim razmjerama

Drugi svjetski rat u Evropi okončan je 9. maja 1945. godine, kada je kapitulirala nacistička Nemačka. Taj dan obilježava se kao Dan pobjede. U Berlinu je u prvim minutima 9. maja 1945. bezuslovnu kapitulaciju Njemačke potpisao feldmaršal Vilhelm Kajtel. U ime Sovjetskog Saveza potpisnik je bio maršal Georgij Žukov, a u ime zapadnih saveznika britanski vazduhoplovni general Artur Teder. Time je formalno završen Drugi svetski rat u Evropi, ali su ostaci njemačkih trupa, kao i njihovih saveznika, još nekoliko dana pružali otpor, u Jugoslaviji do 15. maja.

Dan Evrope slavi se i u Crnoj Gori

Iako je još u pregovorima za članstvo u EU, u našoj državi se takođe obilježava 9. maj Dan Evrope. Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori, uz podršku EU Info Centra, tradicionalno i ove godine obilježava Dan Evrope. U okviru dvodnevne proslave, sinoć je na Trgu Republike u Podgorici priređen koncert Kikija Lesendrića i grupe Piloti.

Danas na platou ispred prostorija EU Info Centra, u 10 časova, biće upriličen četvoročasovni program različitih sadržaja. U istom terminu, u okviru Sajma ambasada država članica Evropske unije, svi posjetioci moći će da se upoznaju sa različitostima Evropske unije, osjete duh evropskih kultura, ali i da probaju jela nacionalnih kuhinja država članica EU.

Dan Evrope slavi se u čast mira i jedinstva u Evropi, a u sjećanje na 9. maj 1950, kada je tadašnji francuski ministar spoljnih poslova Robert Šuman, u svojoj deklaraciji izložio koncept uspostavljanja novog vida političke saradnje u Evropi koja bi rat među evropskim narodima učinila nezamislivim. Šumanov predlog se smatra početkom onoga što je danas Evropska unija.

Ugovor o EU, poznat i kao Ugovor iz Mastrihta od 7. februara 1992, stupio je na snagu 1. novembra 1993. godine i utvrdio je tri stuba EU: nadnacionalni, kao prvi stub, zajednicku spoljnu i bezbjednosnu politiku, kao drugi stub, i saradnju u oblasti pravosuđa i unutrašnjim poslovima, kao treći stub Unije.

Od 1. januara 2007. godine Evropsku uniju je činilo 27 država članica, sa blizu 500 miliona stanovnika, a 1. jula 2013. godine Unija je dobila 28. člana, Hrvatsku.

Građanima Crne Gore i Evropske unije, čestitke Radija Jadran povodom oba praznika.

1 komentar

  1. Dan Pobjede nad Fasizmom! Dan kada je Rusija spasila Evropu od propasti! Samo za poslednja tri dana rata, poginulo je vise Sovjetskih vojnika nego Americko-engleskih za cijeli rat! 78% njemacke vojne tehnike unistila je Sovjetska armija. Nasa Crna Gora je dala veliki doprinos toj borbi! Zato braco Crnogorci… Ne brukajmo mrtve predke i ne privlacimo baksuz na nas narod pogresnim izborima.. U pamet se Crnogorci!
    0    0

Ostavite komentar

*

code