DVADESET DANA RESTRIKCIJA I U OKTOBRU ZBOG NASTAVKA REMONTA HE PLAT

DVADESET DANA RESTRIKCIJA I U OKTOBRU ZBOG NASTAVKA REMONTA HE PLAT

145
0
Podijeli

Remont postrojenja i hidrotunela Plat trebalo bi da bude nastavljen od 12. – 31. oktobra.

To je još uvijek nezvaničan dogovor predstavnika Hidroelektrane Dubrovnik i Hidroelektrane Trebinje, kazao je za Radio Jadran, rukovodilac Sektora za upravljanje proizvodnjom električne energije i vodama u HE Trebišnjica, Miro Golub.
Remont će u najvećoj mjeri zavisiti od vremenskih uslova i hidrološke situacije:
– U međuvremenu može doći do nekih nepredviđenih okolnosti, ali ono što mogu da vam potvrdim jeste da smo na jučerašnjem sastanku samo okvirno dogovorili da se remont obavi od 12-31. oktobra. Riječ je o periodu od tri sedmice, mada remont može trajati kraće 5 dana, ali nikako duže”, rekao nam je Golub.
Budući da se hidrotunel od Goričkog jezera do Plata eskploatiše već pet decenija, neophodni su veći zahvati na njegovom održavanju, koji su počeli u junu. Iako bez mnogo detalja o daljem nastavku remonta, Golub je samo istakao da će se izvoditi građevinski radovi oko postavljanja obloga u tunelu.
U hercegnovskom Vodovodu potvrđuju nam da još uvijek nijesu dobili nikakav zvaničan dopis o nastavku remonta hidrotunela Plat, pa je rano govoriti o restriktivnom vodosnabdijevanju i načinu na koji će to biti premošćeno. Sigurno je da će su u vrijeme restriktivnog turnusa Herceg Novi snabdijevati vodom sa tri strane:
– “Iz regionalnog vodovoda dobijaćemo maksimalnih 60 l/s. Kad je riječ o Opačici, ukoliko bude remont krenuo 12. oktobra, tek dan ili dva prije znaćemo na kojem je nivou – da li će se isporučivati 100 ili 120 l/sec. Takođe, prvi put dobijaćemo i vodu iz Ljute iz Konavala, odnosno dodatnih 60 l/sec. Isto tako, 10. ili 11. oktobra znaćemo i kakva je situacija u izvorištu Mojdež i koliko će on moći da isporuči vode”, pojasnila je Đakovićka.
Novljane nakon juna očekuje ponovo dvadeset dana bez urednog vodosnabdijevanja, ali vjerovatno sa nešto blažim režimom restrikcija.
Inače, Vlada Crne Gore je na jučerašnjoj sjednici dala saglasnost na cijenu vode za potrebe opštine Hereceg Novi, iz JP “Regionalni vodovod Crnogrsko primorje” . Budući da još nije obezbijeđeno direktno povezivanje opštine Herceg Novi na regionalni vodovodni sistem, mora se koristiti dio vodovodnog sitema opštine Tivat, pa je zbog njegoviih troškova određena cijena od 0,29 €/m3 do stvaranja uslova za direktnu isporuku vode našoj opštini, odnosno do završetka izgradnje dijela regionalnog vodovoda za opštinu Herceg Novi.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code