Dvije firme konkurisale za nastavak sanacije hidrotunela u Mojdežu

Dvije firme konkurisale za nastavak sanacije hidrotunela u Mojdežu

1589
2
Podijeli

images_slike_dogadjaji_2015_radovi_februar_mojdez_potkop_240215Za nastavak sanacije klizišta u Mojdežu, odnosno II fazu sanacije tunela Potkop, završen je tender za izbor izvođača radova. Kako saznaje Radio Jadran pristigle ponude su juče otvorene, a na tender su se prijavile dvije firme.
Međutim, krajnji izbor znaće se tek za mjesec, kada isteknu eventualni žalbeni rokovi ponuđača.
Tačan početak nastavka sanacije još se ne zna, ali za nju će Direkcija javnih radova, koja je i raspisala tender, obezbijediti 290 hiljada eura.
Sljedeća faza sanacije podrazumijevaće kontrolisano isticanje podzemnih voda i dovođenje tunela u prvobitno stanje. Neophodno je, prema procjenama, još prokopati 40-50 m od starog Potkopa, kako bi se ponovo postavio betonski čep na 550-om metru tunela.
Sanacija i izgradnja hidrotehničkog tunela Potkop, njena prva faza okončana je početkom oktobra prošle godine, čime je otklonjen rizik od daljeg proklizavanja terena. Za ovaj posao bila je angažovana podgorička firma BiKod koja je posao uspješno obavila nakon nešto više od godinu, izgradivši novi tunel Potkop u dužini od 190 m, što je bila investicija vrijedna oko 852 hiljade eura.
U klizištu, koje je nastalo 28. februara 2004. godine, zbog nestručnih radova u hidrotunelu, stradalo je nekoliko kuća, imanja, seoski put i infrastruktura… Posljedice u Mojdežu još su vidne, a žitelji i danas zebu od novih pukotina na kućama u blizini Potkopa.

2 Komentari

  1. Para ima za bacanje ulazu se po ko zna koji put milioni u tunel! Ljudi koji su ostali bez kuca prilikom klizista, jos vode sudski spor i traze svoje odstete, a vi bacate milione u vodu! Strucnjaci koji su glavni krivci su se izvukli iz spora, ponovo cemo gledati reprizu 2004 god! Sram vas bilo!

  2. Lijepo bi bilo da se podsjetimo kako se zavrsila prica oko odgovornosti za cijelo ovo kliziste.Po meni je to najvaznije,jer isti onaj koji je prouzrokovao ovu katastrofu na Mojdezu,spreman je sve to napraviti opet,samo ako najusi neki slican posao koji bi mu jos malo pripunio vrecu.

Ostavite komentar

*

code