Dvije palme u parku Instituta podvrgnute dendrohirurgiji

Dvije palme u parku Instituta podvrgnute dendrohirurgiji

1551
1
Podijeli

U parku stare faze Instituta danas su orezane dvije palme vrste Phoenix canariensis, stare skoro šest decenija, zaražene crvenim palminim surlašem, kazala je za Radio Jadran šefica Službe održavanja parkova i plaža u Institutu, Svetlana Pavić.

– Palme su orezane u dogovoru sa fitosanitarnim inspektorom, a kooperant – Stambeno-komunalno obavio je dendrohirurgiju. Rječ je o dvije palme visine oko 12 metara – kazala je Pavić.

Picerija i restoran

Služba održavanja parkova i plaža u Institutu priprema treće tretiranje palmi insekticidima protiv surlaša, ali postoji mogućnost da je još jedna palma, ovog puta u dvorištu nove faze Instituta zaražena.

– Vidim da je ubušena, onako karakteristično za palminog surlaša. Ne mogu još ništa zvanično da potvrdim, jer to se stvarno i ne vidi dok se ne priđe krošnji, jer surlaš je u samoj srži – objašnjava Pavić.

Služba trenutno planira treće tretiranje za posljednju dekadu marta, koje će uraditi firma “Eko Plant” iz Podgorice, a nakon svake dendrohirurgije prostor oko palme, kao i sve isječene grane prskaju se insekticidima, jer postoji mogućnost da larve nakon orezivanja ispadnu. Grane se zatim, prema standardnoj proceduri, odnose na deponiju, gdje se konzerviraju na dubini oko tri metra.

Podsjećamo, krajem novembra prošle godine u dvorištu stare faze Instituta isječene su 3 palme stare 6 decenija, zaražene ovom štetočinom. Na zelenim površinama oko Instituta postoji stotinjak stabala ove vrste palme.

1 komentar

Ostavite komentar

*

code