Edukativna pješačka tura do Žlijeba

Edukativna pješačka tura do Žlijeba

2
Podijeli

U okviru zajedničkog kalendara „Orjen, planina kraj mora“, u nedjelju 11. marta, Agencija za razvoj i zaštitu Orjena organizuje obilazak sela Žlijebi, uz upoznavanje sa njegovim vrijednim nasljeđem gradnje u kamenu.

Program počinje okupljanjem učesnika na proširenju pored crkve Sv. Sergeja i Vakha na Podima, u 10 časova. Pola sata kasnije kreće se na jednosatni uspon uz Spile kamenim pješačkim putem, sve do 11 i 30 kada je planiran dolazak na Žlijebe i do konobe Sikimića, gdje slijedi degustacija lokalnog posluženja.

Picerija i restoran

U 12 časova održaće se prezentacija tradicionalne tehnike vađenja kamena i načina slaganja krova od kamenih ploča, a po želji i okušavanje učesnika u ovom poslu. Nakon prezentacije, u 12 i 45 slijedi obilazak zanimljivosti sela Žlijebi.

Organizatori poručuju da je tura sa pješačkim usponom uz Spile pogodna za osobe u prosječnoj fizičkoj kondiciji, a učešće je na sopstvenu odgovornost. Potrebno je imati odgovarajuću obuću i ruksak sa rezervnom odjećom i nešto hrane i pića. Štapovi su takođe korisni dio opreme. Telefon, odnosno foto-aparat i dobra volja se podrazumijevaju.

Učešće u događaju je besplatno, a uključuje vođenje, priču o zanimljivostima kraja i degustaciju tradicionalnog posluženja.

Koordinator programa „Orjen, planina kraj mora“ je Agencija za razvoj i zaštitu Orjena, dok su organizatori pojedinačnih dešavanja: PK „Subra“, NVO Orjen Outdoor, AK „Niskogorci“, Sekretarijat za komunalne poslove i ekologiju, MZ Kameno-Žlijebi, MZ Sušćepan-Ratiševina-Trebesin, NVO „Orka“, konoba Sikimić , NVO ”Eko Boka”, HPD „ Dubrovnik“ i paraglajding klub “Adriafly”. Program se realizuje uz podršku Opštine Herceg Novi i Turističke organizacije Herceg Novi.

2 Komentari

    • Staza je ustvari zidani pješački put, širine do 2 m i predstavljao je sve do probijanja automobilskog puta sa Kamenog, osnovnu komunikaciju Žlijeba sa primorjem. Dakle, težina je relativna stvar, a serpentine sigurno nisu lake osobama koje inače ne idu van asfalta i po pedenci. Ipak, za prosječnog čovjeka nisu ni izuzetno teške, to bi bilo ipak prejako reći. U tu kategoriju ne spada čak ni kozja staza za vrh Subre.

Ostavite komentar

*

code