Edukativna pješačka tura južnom stranom Orjena

Edukativna pješačka tura južnom stranom Orjena

2
Podijeli

Povodom Međunarodnog dana planina, Agencija za razvoj i zaštitu Orjena i planinarski klub “Subra” izveli su juče edukativnu pješačku turu kroz južni dio masiva Orjena. Tridesetak ljubitelja prirode prošlo je trasu od bivšeg motela “Borići”, preko prevoja Malo Vratlo (1190 m) do Kamenske ravni i pl. doma “Za Vratlom (1160 m), gdje su domaćini iz PK “Subra” obezbijedili topli kutak i odmor uz čaj i priganice.

Tokom puta, uz nekoliko pauza, Željko Starčević, iz Agencije za razvoj i zaštitu Orjen, upoznavao je učesnike sa zanimljivostima ovog dijela Orjena, vezanim za geologiju, ekologiju, graditeljsko nasljeđe, planinsku poljoprivredu, odnosno, za mogućnosti turističke valorizacije. Ovaj prostor je, prestankom masovnog ljetnjeg stočarenja ponovo dobio prvobitni šumski pokrivač, ali sve više gubi nekada intezivno korišćene poljoprivredne površine. Za kvalitetan razvoj planinskog turizma i funkcionisanje Parka prirode “Orjen”, važno je vratiti poljoprivredu i stočarstvo, naravno, u mjeri u kojoj to ne ugrožava prirodnu sredinu,kazao je Starčević.

Picerija i restoran

– To se može utaditi kroz spoj sa turističkom posjetom Orjenu, čime se obezbijeđuje plasman proizvoda i ekonomska isplativost. Savremeni turista rado posjećuje planinske krajeve koji su sačuvali tradicionalni izgled, konzumira domaću hranu i piće, te koristi mogućnosti smještaja u takvim sredinama. Zbog toga je veoma važno da sačuvamo prostor kao naš najvrijedniji resurs, prostor bez objekata koji svojim stilom, materijalom i namjenom ne pripadaju ovom ambijentu – naglasio je Starčević.

Cijela edukativna tura je održana u sniježnom ambijentu, što je za ljude sa primorja bila posebna atrakcija, naročito uzimajući u obzir da je realizovana na svega 5 do 7 km pravolinijske udaljenosti od obala Boke. Ovaj događaj bio je iz zajedničkog kalendara „Orjen, planina kraj mora“, čiji je koordinator Agencija za razvoj i zaštitu Orjena, a organizatori pojedinačnih dešavanja su PK „Subra“, NVO Orjen Outdoor, AK „Niskogorci“, Sekretarijat za komunalne poslove i ekologiju, MZ Kameno-Žlijebi, MZ Sušćepan-Ratiševina-Trebesin, NVO „Orka“, konoba Sikimić , NVO ”Eko Boka” i paraglajding klub “Adriafly”. Program se realizuje uz podršku Opštine Herceg Novi i Turističke organizacije Herceg Novi.

2 Komentari

  1. Prelijepa tura. Sad je vrijeme za uspostavljanje autobuske linije, bar vikendom do bivseg motela Borici. Polazak izjutra, povratak popodne, oko 15h. Mnogi bi krenuli ali nemaju prevoz.

    18
    1

Ostavite komentar

*

code