Edukativni seminar IRF-a: Šansa za lakše pokretanje biznisa

Edukativni seminar IRF-a: Šansa za lakše pokretanje biznisa

1120
6
Podijeli

Investiciono razvojini fond je do sada plasirao 390 miliona eura, dok se u Herceg Novi slilo 18 miliona, s tim što će ta sredstva u narednom periodu biti mnogo veća, istakao je predsjednik Odbora direktora IRF-a, dr Zoran Vukčević na današnjem seminaru pod nazivom “Možeš i ti”, održanom u Velikoj sali Skupštine opštine Herceg Novi.

irf-seminar-hn-0710Seminar predstavlja edukaciju visokoobrazovanih građana, kako bi se podstakli na uključivanje u preduzetništvo i na taj način obezbjedili sebi zaposlenje.

Picerija i restoran

U savremenom svijetu glavne razvojne potencijale čini obrazovanje, stalno učenje i prilagođavanje promjenama, novim tehnološkim dostignućima, kao i konstantno usavršavanje i unapređivanje stečenog znanja, istakao je predsjednik Skupštine opštine Herceg Novi, Andrija Radman, na otvaranju seminara. Obrazovanje je temeljni kapital jednog društva i ključni faktor njegovog održivog ekonomskog razvoja, a mladi visokoobrazovani ljudi, sa svojom motivisanošću i spremnošću za aktivizam i prepoznavanje onoga što jednu zemlju čini uspješnom i dobrom, presudni su za njen uspjeh.

irf-seminar-hn-0710-2IRF je Novljanima danas predstavio mogućnost zasnivanja preduzetničkog posla, uz beskamatni kredit, sa rokom otplate do 12 godina, i grejs periodom do četiri godine.

– Dobro je da je Investicioni razvojni fond Crne Gore ponudio ovakav program finansijske podrške kojom obezbjeđuje bolje i veće mogućnosti uključivanja mladih u preduzetničke vode, realizaciju novih poslovnih ideja, razradu dobrih praksi, a samim tim i zaposlenja nezaposlenima, posebno samozapošljavanja i to onih sa visokim stručnim obrazovanjem različitih specijalnosti – kazao je Radman, uz uvjerenje da će se sa ovakvim edukativnim programima broj upošljavanja u našem gradu povećati i animirati više mladih obrazovanih ljudi da se odvaže i smjelo krenu u ostvarenje svojih vizija i ozbiljnih projekata.

Dr Zoran Vukčević je kazao da je ono što je karakterisitčno za mlade ljude, preciznije one koji nisu rođeni bogati, jedini način da to budu zapravo je da postanu preduzetnici. Međutim, to nije ni jednostavno, ni lako. On je naglasio da se u našem društvu, velika većina, kao po pravilu, ponaša kao potrošačka kategorija, a ne kao proizvodna.

–      Moramo promijeniti naš odnos prema novcu i stvarnosti. Moramo sebe preusmjeriti i doći do faze navikavanja na štedljivost, na drugačiji način razmišljanja –  dodao je Vukčević.

Vukčević je naglasio da pokretanje sopstvenog biznisa nije rezervisano samo za one sa genijalnim idejama. Brojni su primjeri uspješnih kompanija koje su ostvarile značajne globalne rezultate, a nisu donijele suštinske novitete na tržište. Napravili su nešto drugačije, bolje i kvalitetnije, od onoga što je konkurencija nudila na tržištu u tom trenutku.

Zainteresovanima se obratio i kooridnator službe za kredite i garancije, Mirko Blečić. On je govorio o smjernicama kako osnovati preduzeće i ostvariti biznis ideje, kako ispuniti uslove za kredit, kao i o najčešćim greškama prilikom osnivanja start-up kompanija.

IRF je, po Programu kreditiranja visokoškolaca, do sada odobrio 18 projekata u iznosu od preko 400 hiljada eura, dok je velika zainteresovanost ove ciljne grupe dodatno podstakla IRF da na teritoriji Crne Gore organizuje edukativne seminare za visokoškolce pod nazivom “Možeš i ti”. Do sada je preko 1000 visokoškolaca, kroz osam crnogorskih opština, prisustvovalo održanim seminarima.

6 Komentari

 1. Simao Sabrosa ,ti si sve shvatio,ne pominji to da si vrijedan i magistar,jer to svukuda zatvara vrata iz objektivnih razloga.Ne boj se ničega,ti dobro misliš,razmisli i počni da radiš što god nađeš,bilo što,onda gledaj i ideja će ti doći sama,jer ti moraš da uspiješ,pušti se priče,niko nikoga nije naučio nakon formalne škole kroz koju te niko ne uči životu,sve je skriveno u rebusu.
  0  0
 2. Poštovani

  Jedan sam od taze svršenih visokoškolaca, MSc (Magistar), mlad, vrijedan, spreman i voljan da radim, i stvaram. Na žalost, uslijed određenih priv. obaveza, nijesam bio u mogućnosti da prisustvujem seminaru, no svakako postoji zvanični sajt IRF-a, pa se može i na taj način dobiti informacija. Nije problem dragi sugrađani, ni znanje, ni volja, niti nedostatak želje kod mladih ljudi. Jednostavno, kako god to gledali, sredstva koja nudi ovaj fond, su ipak KREDIT, ne pomoć, ne bespovratna sredstva, nego KREDIT ! Koji se mora vratiti ! I za koji je neophodno položiti garanciju (bankarsku, HIPOTEKU, i sl). Ako znamo da u najboljem slučaju, u najoptimističnijoj verziji, je šansa da određena mlada firma zaživi na pravi način i uspije u poslu 50%-50%, onda se lako čovjek može naći u “nebranom grožđu”. I šta onda ? Ode stan, porodična kuća, imanje..? Naravno, to bila hipoteka naših roditelja, jer malo mladih osoba 0d 20-25-30 godina, ima već nekretninu na svoje ime. Pa bi onda umjesto onih sigurnih 200 evra plate, (ili ni toliko), koje su trošili na hranu i garderobu, onda morali dati za kiriju. Kažu, rok otplate do 12 godina ? Ko može danas garantovati, da će poslovati sa uspijehom i za naredne 2 godine, a ne 12 !? O tome se radi, dragi građani, i vi što nas učite biznisu..:) Zašto gospoda koja propagiraju ove kredite preko IRF-a, ne osnuju svoje kompanije i zgrću pare, nego se “muče” po državnim agencijama i ministarstvima ? Ma..
  0  0
 3. E, naš profesore,ođe tebe malo ko razumije,pretežno smo potrošačka kategorija,koja nije rođena bogata,ali bi da to postane odmah sad.Tu je klica pobune,mržnje,čekanja posla uz partijskoga lidera,ležanja na fejzbuku,…Oni koji znaju to što pričaš učili su od malena da rade i stalno rade makar i uzaludno,a potrošači preže njihovu zaradu iza kafanske trpeze,svaki dan.Ali,korisno je da i oni nešto čuju,vazda će neko da shvati.Mada meni sve to liči na sve drugo trenutno osim na učenje .
  0  0

Ostavite komentar

*

code