Efikasnije suzbijanje nelegalnog ribolova tokom sezone

Efikasnije suzbijanje nelegalnog ribolova tokom sezone

4
Podijeli

Kontrole na moru, rijekama i jezerima radi suzbijanja nelegalnog ribolova biće intenzivirane i pojačane u susret i tokom ljetnje sezone, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Radna grupa za suzbijanje upotrebe ekspolozivnih naprava i drugih nedozvoljenih alata za ulov ribe održala je tim povodom peti sastanak u resornom Ministarstvu. Radi efikasnijeg pristupa rješavanju problema, grupa je proširena novim članovima i to predstavnicima JP Morsko dobro, Lučke kapetanije, Agencije za zaštitu životne sredine, pravosuđa, Saveza za sportski ribolov na moru, Saveza sportsko ribolovnih organizacija Crne Gore, nevladinih organizacija, kao i predstavnikom grupe građana “Stop krivolovu”.

Picerija i restoran

“Na sastanku je ocijenjeno da su od juna prošle godine, kada je formirana Radna grupa, zahvaljujući koordinisanim i pojačanim aktivnostima nadležnih organa, ostvareni značajni rezultati u suzbijanju nelegalnog izlova ribe, posebno u dijelu upotrebe ekspolozivnih naprava i drugih nedozvoljenih alata. Konstatovano je da na tom planu ima još dosta izazova i potrebe za nastavkom zajedničkih aktivnosti nadležnih, u saradnji sa civilnim sektorom, kako bi se suzbile sve vrste nelegalnog ribolova”, precizirali su u ministarstvu.

Pripadnici Uprave policije će, po akcionom planu, u susret i tokom turističke sezone, preduzeti sve mjere u preventivnom djelovanju u borbi protiv nelegalnog ribolova. Takođe, u narednom periodu biće sprovedena i javna kampanja čiji će cilj biti bliže upoznavanja javnosti o štetnim posljedicama koje prouzrokuje upotreba eksplozivnih naprava i drugih nedozovljenih sredstava u ribolovu, navodi se u saopštenju.

Ocijenjeno je i da su na planu zaštite ribe i drugih vodenih organizama u Skadarskom jezeru postignuti, takođe, značajni rezultati, na bazi aktivnosti koje su proistekle iz potpisanog memoranduma o saradnji između NP “Skadarsko jezero” i sportsko ribolovnih klubova “Podgorica” i “Nikšić”. Predloženo je da se ovakav vid saradnje uspostavi i u drugim nacionalnim parkovima, prvenstveno NP “Durmitor” i NP “Biogradska gora”.

Podsjećamo, Radna grupa za suzbijanje upotrebe eksplozivnih naprava i drugih nedozvoljenih alata radi ulova ribe formirana je zbog efikasnijeg djelovanja nadležnih institucija u rješavanju ovog problema. U sastavu radne grupe su predstavnici Direktorata za ribarstvo Ministarstva poljoprivrede, Uprave policije, Instituta za biologiju mora u Kotoru, Nacionalnih parkova Crne Gore, Uprave pomorske sigurnosti i Prirodno – matematičkog fakulteta.

4 Komentari

 1. Svako ko spusti udicu u more mora da ima dozvolu i da je plati …a ko je nema naravno da plati kaznu zato sto je nema …je ti ribari sa obale su ove zime uhvatili na stotine kila orada koje su nezakonito prodali po restoranima da ne govorim o kojim se restoranima radi ali prepoznace se … tako da legalni ribari koji imaju dozvole ne mogu da prodaju svoju ribu od koje kakvih pecarosa sa obale … pare od dozvola treba da idu ministarstvu koje te dozvole izdaje eto rijeseno sve … svi ribari koji nemaju dozvole i a koriste rbolovne alate su podjednako opasni kao i dinamitasi … zato bi trebalo da se svima koji se bave bilo kakvim ribolovom naplacuju dozvole bilo na mjesec dana ili godinu ili pet …

  3
  2
 2. Moje misljenje je da ne treba kupovine dozvola za pojedinca koji peca na stap sa obale na moru. Razlozi za to su da ribar sa obale sa stapom ne moze devastirati riblji fond, on ako uhvati i 4-5 riba to je njegov maksimum, nekad se desi vise a nekad se desi da ne uhvati nista. Cak ni 1000 pojedinaca sa obale ne moze se ni porediti sa njih 10 koji bacaju mreze, da ne pominjem koce i ostale vrste izlovaljavanja. Drugo, dje bi te pare od dozvola isle? Sto se tice slatkovodnog ribarstva barem znamo da dio toga ide na poribljavanje. Kod morskog ribolova poribljavanja nema tako da bih volio da cujem necije drugo misljenje dje bi te pare isle, osim za plate tim ribocuvarima. Znaci ti das pare za nesto, nekome, a tim parama nijesi uradio nista da bi stanje na vodi popravio. Kazem opet, nije meni kao pojedincu koji peca zao da dam za dozvolu, ali ne zelim da dam ako nema tu nekog poboljsanja, ako to ne ide u nesto sto ce popraviti stanje na vodama.

 3. Sta je sa furestima, koji u toku sezone zauzmu pozicije i nekaznjeno ribaju?
  Naravno, nisu oni krivi, nego mi. U svakoj drzavi, koja vodi racuna o svojim resursima, ne mozete zabacit bilo dje i bilo kad, a da niste kupili adekvatnu dozvolu.
  Koliko sam ja upoznat, kod nas takvih dozvola nema u prodaji, niti postoje nadlezni, koji vode racuna o nelegalnom izlovu ribe sa obale, u toku sezone.
  Zasto nebi zaradili ,prodajuci dozvole, za jos jednu privilegiju koju pruzaju nase vode?
  Volio bi da me neko upuceniji demantuje.

  • Moje misljenje je da ne treba kupovine dozvola za pojedinca koji peca na stap sa obale na moru. Razlozi za to su da ribar sa obale sa stapom ne moze devastirati riblji fond, on ako uhvati i 4-5 riba to je njegov maksimum, nekad se desi vise a nekad se desi da ne uhvati nista. Cak ni 1000 pojedinaca sa obale ne moze se ni porediti sa njih 10 koji bacaju mreze, da ne pominjem koce i ostale vrste izlovaljavanja. Drugo, dje bi te pare od dozvola isle? Sto se tice slatkovodnog ribarstva barem znamo da dio toga ide na poribljavanje. Kod morskog ribolova poribljavanja nema tako da bih volio da cujem necije drugo misljenje dje bi te pare isle, osim za plate tim ribocuvarima. Znaci ti das pare za nesto, nekome, a tim parama nijesi uradio nista da bi stanje na vodi popravio. Kazem opet, nije meni kao pojedincu koji peca zao da dam za dozvolu, ali ne zelim da dam ako nema tu nekog poboljsanja, ako to ne ide u nesto sto ce popraviti stanje na vodama.

Ostavite komentar

*

code