Ekološke akcije u zaleđu Herceg Novog – Orjen sačuvana, čista planina

Ekološke akcije u zaleđu Herceg Novog – Orjen sačuvana, čista planina

1334
4
Podijeli

Company D.A.J.M.I. doo nudi usluge servisiranja motornih vozila u savremenom auto servisu sa opremom za kompletan pregled i opravku automobila. Svakim radnim danom od 8 do 16h

Orjen je i dalje čista planina, a da smeće, koje ostavljaju nesavjesni pojedinci, nalazi se samo u neposrednoj blizini saobraćajnica.
OLYMPUS DIGITAL CAMERATo su rezullati više ekoloških akcija, koje su povodom 26. septembra, svjetskog Dana čistih planina, izveli u hercegnovskom zaleđu Agencija za razvoj i zaštitu Orjena, planinarski klubovi „Subra“ i „Niskogorci“, NVO Orjen Outdoor i Mjesna zajednica Kameno – Žlijebi.

Agencija i MZ Kameno – Žlijebi u kraćim akcijama uklonili su više kubnih metara plastičnog otpada, najlona, boca i kanti iz građevinarstva. Sve je bilo iskipovano na stari put, ispod Kamenog, nakon otvaranja novog za Meljine-Trebinje. Smeće je prevezeno na Kameno, na regularno mjesto za odlaganje otpada, gdje će ga preuzeti radnici „Čistoće“.

Picerija i restoran

ciscenje-zaledja-270916-2Na samim planinarskim stazama situacija je neuporedivo bolja, tako da su se volonteri vraćali nakon višesatnog pješačenja samo sa polu-praznim kesicama smeća. Niskogorci i Outdoor čistili su staze Borići – Vratlo i Vrbanj – Subra, budući da njihove početne dijelove, osim planinara, dosta koriste i izletnici. Staze su ujedno dodatno uređene, prosiječene, prefarbane su klupe i stolovi na odmorištima, prezidani podzidi, popravljene  info table.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

–      Protekli dani su uz vidno angažovanje volontera po stazama rezultirali  čistijem, ljepšem i gostoprimljivijem Orjenu. Bitno je da shvatimo da svi mi možemo već sa sitnim stvarima uticati na očuvanje i poboljšanje izgleda našeg zaleđa. Sa tim dobija priroda, ali i mi kao društvo, jer ekološki očuvana planina kakva je Orjen veliki je plus i bitan preduslov za razvoj turizma i s njim vezane poljoprivrede ovog kraja – ocijenjuje v.d. rukovodilac Agencije za razvoj i zaštitu Orjena, Željko Starčević.

4 Komentari

  1. Ovi koji nešto rade trebali bi i da odlučuju,pod uslovom da to nije samo lični interes.Lako to može glavni da procjeni,ali često glavni ne rade za opšte dobro,malo im je što su dobro plaćeni.
    0    0

Ostavite komentar

*

code