Ekološko društvo Boke Kotorske: Gradnjom na Verigama uništen prirodni ambijent

Ekološko društvo Boke Kotorske: Gradnjom na Verigama uništen prirodni ambijent

4506
14
Podijeli

Građevinski radovi, koji se izvode u moreuzu Verige, na Turskom rtu, za plažu i restoran, ugostiteljsko-trgovinski objekat površine 190 m2, mijenjaju prirodne uslove, ambijenta sredine. Ovo je izuzetno vrijedno područje, koje, inače, karakterišu mnoge specifičnosti kopna i morske sredine (strujanje mora, geološki sastav tla, morska flora i fauna), saopštavaju iz Ekološkog društva Boke Kotorske.

verige radovi 230616 3– Ovaj čin uništavanja prirodnih datosti događa se na lokaciji odakle pucaju najljepše vizure Boke, ka peraškim otocima i kotorsko-risanskom zalivu, gdje je TO Kotor imala skromnu želju da napravi info pult. Nažalost, građevinski radovi uništavanja Turskog rta, sa građevinskom mehanizacijom koja mijenja i strukturu priobalja, imaju zvaničnu podršku državnih institucija, ustanova i Ministarstva. Ta činjenica  potpuno demorališe sve ljubitelje prirode i pobornike zaštite prirodnih i kulturnih dobara – napominje predsjednica društva, Olivera Doklestić.

Picerija i restoran

verige radovi 230616 2Očigledno, po njenim riječima ministar turizma Branimir Gvozdenović, odavno ne zna šta je pravi razvoj u prostoru, a šta regres.

– Da li ima ičeg važnijeg za današnje političare od novca i pretvaranja svakog pedlja zemlje, kako kome padne na um, u komercijalni? Da li danas treba uništiti baš sve što se može i što se nekome hoće, a na čemu priroda radi hiljadama godina? Svi mi, mali, obični smrtnici, osjećamo se nesrećnima, nemoćnima, uniženima i povrijeđenima pred lavinom užasa koja nas napada sa svih strana, a u kojoj caruje neznanje i nepoštovanje postulata prirode, a u slavu novca.
verige radovi 230616 1Ovo je sada gradilište, od mora do magistrale, koje u ovim danima ljeta više ne može da bude vidikovac, zbog brda kamena, pijeska i šljunka, i sa ogradom koja zabranjuje pristup. Tu su se, koliko do prije mjesec, zaustavljali autobusi i kola, za poglede i fotografisanje. Od svega toga na tom mjstu zatekli smo dvojicu turista koji su preko kamenja pokušavali da dođu do mjesta da slikaju – kaže na kraju Doklestić i šalje fotografije koje sve kazuju.

14 Komentari

 1. Teorija je jedno,a život drugo,zato neka rade što ih je volja ako moje ne diraju.Moje dajem svojoj đeci,a Verige ostaju svima da uživaju u prurodnim ljepotama u nekom novom ili starom ambijentu,samo neka nam ne pričaju o ekologiji oni koji vjeruju da se time bave.Pozadina je mnogo drukčija,jer znamo se,koristi se svaka prilika da nam se tupi mozak.
  0  0
 2. Poštovana Olivera,
  pa zar vi i vaše Ekološko društvo “Boka” nijeste dali saglasnost za izgradnju silosa za cimenat u
  Zelenici.Dokle će ovaj portal da trpi vaša rascijepana razmišljanja.
  0  0
 3. Juriš na Verige.

  Užas što se čini na Verige. A ti šjor ronilac nastavi da vadiš WC školjke. Vadićeš i otole s Veriga ko zna što još. Biće da si dobio poso da roniš tuda za gazdu, pa ga zato braniš. Ko bi normalan ko nema veze s time mogao nešto ovakvo da brani.
  0  0
 4. Kad se toliko brinete za floru I faunu zasto niste dosli na tu lokaciju, kao I mnoge druge u nasem lijepom zalivu I uklonili tone smeca (olupine automobila, akumulatore, gume, gradjevinski otpad I sl.)
  Mislim da je lokacija idealna za ugostiteljski objekat (neko mora I da uzme pare tim turistima sto dodju, a ne da stoje tu slikaju se I jedu sendvic koju su donjeli sa broda). u koliko ste dje ljetovali dobro znate koliko vam para treba I kako vas klepaju po usima na svaki korak, zasto bi mi bili toliko dobri. podrska za projekat I samo naprijed, da ih je jos vise.
  0  0
 5. sva je sreca pa nam malo turista i dolazi u nas lijepi zaliv…turizam nam se svodi na kruzere,malo norvezana u banju igalo,par domacih rusa i na nase mnogobrojne studente koji se samo ljeti vracaju u svoj grad…reba siriti nasipati i praviti plaze.jer boka i nema prirodnih plaza,al treba gledati da se ne u urusava prirodna vrijednost podrucja.treba praviti rbanisticke planove,ali sa ukusom i tako da se gleda da gradjani ili vlasnici parcela ne budu osteceni…nikad politicari ece ukapirati da ce im vec sin ili unuk sve prokockati sto su stekli i da bi ipak trebalo staviti opsti interes iznad sopstvenog.u igali nema tamarisa…napravlen je parking ali ni malo ugledan…tolike palme su zasadjene…nije li ogao parking da se ogradi zelenom povrsinom(ostrvcima) i da se duzinom zasade palme…pa da igalo lici na egzoticno mjesto umjesto na tuski put 90tih???
  0  0
 6. Gradnja na Verige.
  Poštovasni gospodine “Svjedok”, nije stvar u tome da li je to nasuto ili ne na Turskom rtu. Stvar je da se uništava dobro mjesto vidikovca i da su bageri ušli u more da nasipaju moreuz i da je apsurd da se nešto tako radi u korist ličnog interesa. Viddjela sam šta se radi svojim očima – i užsam se!
  0  0
 7. O ovome, no comment. Nego, postoji li način da se u Njivicama postavi obavještenje na plažama da je zabranjeno vaditi palasture, školjke koje se vraćaju u naše podmorje. Takođe i na drugim mjestima gdje ih ima.
  0  0
 8. Koji su to primitivci formiraju plazu na najuzem dijelu zaliva gdje frekvencija pomorskog saobracaja u ljetnjem periodu je narocito izrazena.Jos ogradite kupaliste pa ce kruzeri preko kupaca,..Bice leseva na sve strane
  0  0
 9. Muka mi je od kvziekoloških udruženja u Boki !Nikoga nije briga što u brodogradilištu Bijela stoji ogromna količina radioaktivnog pijeska i što se to ne miće odatle nego se vataju Veriga i “brige za kamenjar”.
  0  0
 10. Koliko sam puta, pješke prošetao od Bijele do Veriga, do ovog vidikovca. Sjednem i gledam more, gledam ostrva, Perast, Lepetane, Kamenare..Razmišljam, meditiram..Obično prije nekog važnog događaja, (na primjer ispita na fakultetu, ili nekog važnog putovanja)..Pođem do Veriga, na “čašu mira”..Legnem na onu ploču iznad svetionika, i gledam u nebo..Zaliv i ja, postajemo jedno..Neprocjenjivo..Ali avaj..
  0  0
 11. ako cemo po oliverinom,ja bi srusio njenu kucu i posadio neke palme i zelenilo,kupi te parcele dje zabranjujea gradnju pa radi sto te volja ,pusti ljude da rade na svoje sta oce!
  0  0
 12. Ajde ne mlatite. To nije prirodni rt nego su sedamdesetih godina tu nasuli hiljade kubika kamena i zemlje. Plato je bio tri metra od magistrale prije toga i tu se nisu mogla parkirati dva auta. Svi pamtite od juče, a prekjuče je za vas daleka prošlost. Zašto jedan ozbiljan medij kao što je radio Jadran ne utvrdi prave činjenice, nego ovakvima daje prostor da obmanjuju građane?
  0  0

Ostavite komentar

*

code