EKOLOZI BOKE UPOZORAVAJU NA UNIŠTAVANJE ORLOVINE, ŠUME BORA

EKOLOZI BOKE UPOZORAVAJU NA UNIŠTAVANJE ORLOVINE, ŠUME BORA

88
0
Podijeli

U klancu Srbine, iznad uvale Nemila već nekoliko dana traje uništavanje dijela Orlovine, šume bora, pinus pinea, na talijanskom, pinea domestica – upozoravaju iz Ekološkog društva Boke Kotorske.

Posljednjih dvadesetak godina borova izuzetno vrijedna šuma je nemilice desetkovana da bi se oslobodilo zemljište za gradnju stambenih objekata, a danas je potpuno nezaštićena i prepuštena uništavanju, kako uticajem prirodnih činilaca, tako i čovjeka:
– Novska inspekcijska služba ništa ne zna o uklanjanju velikog broja stabala, u akciji koja traje već nekoliko dana. Na lokaciji je i paljeno zelenilo radi lakšeg čišćenja terena. Očigledno je u pitanju proces urbanizacije, dalje širenje građevinskog zemljišta. Poznato je da za svako uklanjanje visoke vegetacije mora da bude donijeta odluka i izvršena supstitucija. Neko bi morao i da obavijesti inspekciju o ovim radnjama – navodi predsjednika Ekološkog društva, Olivera Doklestić.
Upućen je apel opštini Herceg Novi da preostali dio Orlovine hitno stavi u proceduru zaštite. Jer, posljednjih desetak godina u Srbini je izgrađeno dosta novih stambenih objekata, gradnja napreduje. Zadužbinska škola u Srbini stoji kao ruglo, ruševina, sklona padu, sva obrasla, sa pločom zadužbinara i grbom plemića, osnivača. Zar se nije moglo od novca iz građevinskih dozvola skrenuti skromna suma na uređenje prostora oko škole i skidanje i čuvanje znamena zadužbinara? Da li Herceg Novi ima snage da obuzda sve te surove sile materijalističkog naboja i počne da vodi računa o ambijentalnim vrijednostima, jer njih je, iz dana u dan, sve manje – pitaju se iz Ekološkog društva Boke Kotorske.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code