Elektroprivreda Crne Gore nastavlja sa popustima

Elektroprivreda Crne Gore nastavlja sa popustima

1
Podijeli

EPCG će nastaviti da na računima za utrošenu električnu energiju obračunava popust od pet, odnosno 10 odsto za svoj proizvod i usluge, a to je preuzeta aktivna energija i naknada Snabdjevaču, navodi se u saopštenju.

epcg-novi-racun“U prethodnom periodu, Elektroprivreda je obračunavala popuste od pet ili 10 odsto na cjelokupan iznos računa, bez obzira što u raspodjeli naplaćenih sredstava od potrošača učestvuju i drugi privredni subjekti, koji u popustu do sada nisu participirali. U te svrhe, EPCG je od avgusta 2012. godine kada je uveden ZLATNI TIM, iz svojih sredstava za popuste na redovnost od 5 i 10 odsto,  izdvojila preko 20 miliona eura. Ovaj iznos predstavljao je čisti trošak Elektroprivrede, tj. nije se uračunavao u Regulatorno dozvoljeni prihod, nijesu ga  snosili potrošači već isključivo Kompanija”, saopštavaju iz Elektroprivrede Crne Gore.

Picerija i restoran

EPCG je i nakon otvaranja tržišta i izdvajanja Crnogorskog operatora distributivnog sistema (CEDIS) nastavila da obračunava popust na usluge drugih subjekata koji učestvuju u raspodjeli prihoda. Međutim,  u narednom periodu time bi bilo ugroženo poslovanje naše kompanije,  a shodno tome i funkcionisanje ukupnog elektro-energetskog sistema, jer je ovaj trošak prosječno na godišnjem nivou oko pet miliona eura.  Zato će EPCG nastaviti da obračunava popust samo na svoje proizvode i usluge.

Novac koji EPCG ubira od potrošača preko računa rasporedjuje po stavkama  na nekoliko energetskih subjekata:

–       Elektroprivredi Crne Gore plaća se utrošena/preuzeta aktivna energija, kao i naknada Snabdjevaču (49% računa)

–       Crnogorskom elektroprenosnom sistemu – CGES plaća se prenos električne energije i gubici na prenosnoj mreži (6%)

–       Crnogorskom operatoru distributivnog sistema -CEDIS  plaća se  distribucija električne energije, gubici na distributivnoj mreži, kao i naknada distributeru (43%)

–       Crnogorskom operatoru tržišta (COTEE) plaća se fiksna naknada za obnovljive izvore energije  i naknada za obnovljive izvore energije čiji se iznos raspodjeljuje pojedinačnim proizvođačima iz obnovljivih izvora srazmjerno nivou proizvodnje (2%)

Ukoliko se i drugi energetski subjekti, koji ubiraju prihode od naplate utrošene električne energije, odluče da nagrade lojalne potrošače i na svoje usluge odobre popuste krajnjim potrošačima, EPCG će ih uvrstiti u obračun na računu.

Učešće EPCG u raspodjeli prihoda iznosi oko 50 odsto, što znači da će u apsolutnom iznosu i trenutno obračunati popust od pet ili 10 odsto biti za 50 odsto niži, što je u cilju transaprentnosti i pojašnjenja,  prikazano na primjeru računa od 60 eura (popust od 10 odsto iznosio je 5,60 eura, isti popust na usluge samo EPCG iznosi 2,62 eura), zaključuje se u saopštenju.

 

1 komentar

  1. kako god okrenes placamo najskuplju struju u regionu, a svako malo neka nova stavka se pojavi na racunu… dijele auta a kazu da im je ugrozeno poslovanje…

Ostavite komentar

*

code