Energetski kabl interkonekcije Italija-Crna Gora donosi višestruku korist

Energetski kabl interkonekcije Italija-Crna Gora donosi višestruku korist

858
0
Podijeli

Na Jazu je ozvaničena gradnja prvog energetskog mosta realizovanog sa podmorskim kablom između EU i Balkana. Preko Jadranskog mora povezivaće stanicu Terna u Villanova (Pescara) u Italiji sa stanicom CGES-a u Lastvi Grbaljskoj u Crnoj Gori.

energetski-kabl-1Terna, Crnogorski Elektroprenosni Sistem (CGES) i Ministarstvo ekonomije, organizovali su na Jazu svečanost povodom postavljanja energetskog kabla u okviru interkonekcije Italija-Crna Gora, o čemu su govorili glavni izvršni direktor Terne Matteo Del Fante i predsjednik Vlade Crne Gore, Milo Đukanović.

Picerija i restoran

– Prvi put kada sam došao u Crnu Goru, pokazao sam video snimak Milu Đukanoviću o tome kako smo zamislili realizaciju ovog projekta. Drugi put, odnosno danas smo tu jer smo održali obećanje, i možemo da počnemo sa polaganjem kabla. Crna Gora je tačka, odnosno centar sa balkanske strane upravo zahvaljujući ovom projektu. Zadovoljni smo, a ovo je prilika da i formalno potvrdimo da posao protiče onako kako je ugovorom predviđeno i sve ćemo učiniti da održimo riječ a čak i ubrzamo proces radova, istakao je Del Fante.

Interkonekcija Italija-Crna Gora, postavljanjem energetskog kabla, predstavljaće veliki most za energiju između Balkana i Evrope. Energetska veza Italije i Crne Gore je djelo od strateške evropske važnosti. Predstavlja čvorište izuzetnog značaja za Evropsku Energetsku Uniju, jačajući mrežu električnih tokova za integraciju čitavog regiona Balkana u EU, preko Italije.

„Podmorski kabl“ je jedinstven i zbog izuzetnih tehničkih izazova, koje uspješno savladavaju zahvaljujući profesionalnoj reputaciji strateškog partnera, kompanije TERNA. Radovi se izvode po dnu Jadranskog mora na dubini koja dostiže i do 1200 metara, sa nominalnim kapacitetom prenosa jednosmjerne struje od 1000 MW. I Crnogorski elektroprenosni sistem, koji je u većinskom vlasništvu države, u partnerstvu sa jednim od najvećih evropskih operatora prenosa električne energije, potvrđuje sposobnost domaćih kompanija da učestvuju u realizaciji i ovakvih, zahtjevnih projekata, kazao je  premijer Đukanović.

Crna Gora zauzima posebno mjesto i ima prenosnu mrežu koja je dobro povezana sa susjedima (BiH, Srbija, Kosovo, Albanija, a preko njih i sa Bugarskom i Rumunijom), u strateškoj je poziciji da ima ulogu platforme energetske razmjene. Kao rezultat međuvladinog sporazuma između dvije zemlje, projekat je Evropska komisija uvrstila u projekte od evropskog opšteg interesa.

energetski-kabl-2

Koristi imaju obje zemlje. Zajednički benefit je porast sigurnosti dva energetska sistema, putem povezivanja jednosmjernom strujom (HVDC) koja doprinosi prilagodljivosti sistema, zahvaljujući brzini odgovora u slučaju smetnji. Benefiti za Italiju su povećana sigurnost energetskog sistema, naročito za centralnu Italiju, dodatni značaj za ulogu zemlje kao čvorišta Mediterana, dok na samom gradilištu radi oko 35 kompanija i oko 215 osoba.

Interesi za Crnu Goru su jačanje uloge zemlje kao energetske platforme razmjene Balkana i EU, pospješujući integraciju sa evropskim energetskim tržištem, realizovanje plana pojačavanja nacionalne prenosne mreže i primorske oblasti visoke turističke posjećenosti,  te zaposlenost za preko 500 osoba i preko 30 lokalnih kompanija tokom faze realizacije (trajanje 4 godine). Na gradilištu u toku najzahtjevnijih aktivnosti biće upošljeno preko 200 osoba dnevno.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code