EPCG: POZITIVNI REZULTATI I INVESTICIONA ORIJENTACIJA

EPCG: POZITIVNI REZULTATI I INVESTICIONA ORIJENTACIJA

91
0
Podijeli

Na današnji dan, prije tačno 105 godina, crnogorski suveren Nikola I u prijestonom Cetinju ozvaničio je početak rada prve električne centrale za javne namjene.

Cetinje je tada, i znatno prije mnogo razvijenijih evropskih sredina, dobilo električno osvjetljenje. Datum ovog izuzetnog događaja proslavlja se kao Dan Elektroprivrede Crne Gore.
Elektroprivreda Crne Gore, 105. rođendan obilježava u atmosferi pozitivnih proizvodnih i finansijskih rezultata, sa čvrstim
investicionim opredjeljenjem, a sve u cilju konstantnog unapređenja energetskog sistema i pružanja još kvalitetnije i savremenije usluge našim kupcima,saopšteno je iz te kompanije.
Zahvaljujući pogonskoj spremnosti i pouzdanosti postrojenja, ali i zalaganju zaposlenih, proizvodni objekti EPCG ove godine bilježe pozitivne rezultate. Za sedam mjeseci proizvedeno je 1.753.165 MWh električne energije, 81.187 MWh više u odnosu na isti period 2014.
Prošle godine ostvarena je dobit od oko 35 miliona eura, 9,6 miliona više nego 2013. godine, dok su gubici električne energije 2014. svedeni na 16,83 odsto, što je 2,3 odsto manje u odnosu na godinu ranije. Isplaćena su i novčana sredstva akcionarima, srazmjerno učešću u kapitalu kompanije. Analize pokazuju da rezultati poslovanja ostvareni tokom prvog polugodišta ove godine premašuju one iz uporednog perioda lani, tako da se očekuje da će se trend pozitivnih
proizvodnih i finansijskih rezultata nastaviti,navode iz Elektroprivrede Crne Gore.
Ovo je godina kapitalnih investicija u distributivni sistem Crne Gore. Uvedena je u sistem novoizgrađena TS 35/10kV
„Petrovac”, realizovan je projekat polaganja novog podvodnog 35kV kabla „Opatovo – Sv. Nedelja”, počela je izgradnja TS 35/10kV „Popovići” u Baru, a uskoro će početi radovi na izgradnji TS 35/10kV „ Klinci” u Herceg Novom. Vrijednost ovih investicija iznosi preko pet miliona eura. Uspješan investicioni zamah zaokružuje i izgradnja većeg broja trafostanica naponskog nivoa 10/0,4kV.
Elektroprireda Crne Gore je 1. marta započela i realizaciju II faze Projekta modernizacije mjerenja potrošnje električne energije vrijedne 36 miliona eura. Tako će naredne dvije godine biti ugrađeno još 80 hiljada novih multifunkcionalnih brojila.To je projekat koji je EPCG započela 2011. godine, a u okviru prve faze, koja je koštala 40 miliona eura, je ugrađeno oko 165.500 novih, multifunkcionalnih brojila, čime je ovom modernom tehnologijom daljinskog mjerenja obuhvćeno oko 43 odsto crnogorskog konzuma.
EPCG je inače posljednjih nekoliko godina investirala desetine miliona eura u izgradnju distributivnih objekata i mreže u više crnogorskih opština, u cilju stabilnosti elektroenergetskog sistema i smanjenja gubitaka, kaže se u saopštenju kompanije.
Znatna sredstva godišnje se izdvajaju za održavanje oko 4 hiljade trafo-stanica i preko 20 hiljada kilometara vazdušnih i
kablovskih vodova.
– Ova godina je uspješna i u naplati potraživanja za utrošenu električnu energiju. Organizovanjem niza akcija (ZLATNI TIM, PET za PET, PODIJELIMO TERET III), kojima je omogućeno otplata dugovanja po povoljnim uslovima, ali i ušteda za potrošače koji redovno izmiruju svoje obaveze prema našoj kompaniji , iznos ukupnog duga za utrošenu
električnu energiju kontinuirano bilježi diskretan pad. Julske račune umanjene za iznos popusta za redovne platiše dobilo je čak 152 639 kupaca, odnosno 43 odsto domaćinstava u Crnoj Gori plaća za 5 i 10 odsto nižu cijenu električne energije, jer redovno izmiruju obaveze prema našoj Kompaniji.-saopštavaju iz EPCG i najavljuju od septembra dodatne povoljnosti i u okviru kampanje Podijelimo teret III.
Informaciju o tome kao i o brojnim drugim akcijama, servisima i povoljnostima, kupci mogu dobiti posredstvom savremenog Call centar (19100). Elektriprivreda Crne Gore trenutno zapošljava 2315 radnika – navode na kraju saopštenja iz te kompanije.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code