Početna Društvo Epidemija varičela na vrhuncu: U Herceg Novom 322-oje oboljelih

Epidemija varičela na vrhuncu: U Herceg Novom 322-oje oboljelih

9

U Herceg Novom je još 11. oktobra proglašena epidemija varičela, odnosno ovčijih boginja, a u Domu zdravlja do sada je prijavljeno 322-oje oboljelih. Dječije odjeljenje je prepuno djece, prosvjetni radnici i vaspitači navode da nikada nije bilo više mališana i đaka odsutno zbog boginja. Međutim, među oboljelima je i dosta odraslih, koji sve teže podnose.

Riječ je o osipnoj bolesti kojoj podliježu svi koji je nijesu preležali, koja ostavlja trajan imunitet, a u Crnoj Gori se protiv nje ne sprovodi vakcinacija.

Picerija i restoran

Sve je, prema riječima epidemiološkinje, dr Stefe Glušac, počelo još u avgustu, kada je prijavljeno 15 slučajeva. Taj broj se, očekivano povećao početkom školske godine.

– Prvi oboljeli su počeli da se javljaju već u avgustu što je dosta rano za akutne bolesti respiratornog trakta. Čim je počela školska godina, već u oktobru broj je naglo povećan. Tako smo prošlog mjeseca imali 224 oboljelih, a za prvih pet dana nobembra 30 slučajeva. To znači da je od avgusta do danas prijavljeno ukupno 322 slučaja – kaže dr Glušac.

Varičele su uglavnom najčešće kod djeca predškolskog i ranog školskog uzrasta. Manji broj oboljelih je srednješkolskog uzrasta kao i osobe u ranim tridesetim godinama.Ali, može da oboli svako ko je osjetljiv, a period inkubacije do prvih simptoma bolesti traje od 13 do 17 dana.

Simptomi su blagi porast temperature, malaksalost, slabost, bolovi u mišićima, te osip po koži, koji je u početku crven, a nakon 4-5 dana dobija tečni sadržaj.

Specifična mjera prevencije je vakcinacija, ali se u Crnoj Gori ne radi. Osim toga, opšte mjere prevencije su izbjegavanje kontakta sa oboljelima, jer se bolest prenosi vazdušno-kapljičnim putem. Oboljele bi naročito trebalo da izbjegavaju djeca i trudnice.

Inače, epidemija varičela je ciklični proces koji se javlja na svake 3 do 4 godine, pa je tako posljednja epidemija u Herceg Novom zabilježena 2013/2014.

Inače, varičele ili ovčje boginje su aktutno infektivno oboljenje, koje spada u grupu osipnih groznica. Izaziva ga virus iz grupe herpes virusa. Specifičnost ovog virusa je da, poslije preležane infekcije, ostaje u organizmu domaćina i može, mnogo godina nakon ovčjih boginja, da izazove herpes zoster.

Kako se varičela liječi?

Oboljelima se daje takozvana simptomatska terapija. Snižava se povišena temperatura (ako je ima), a boginje posipaju posebno napravljenim puderom ili suspenzijom (ovih preparata ima u skoro svim apotekama).

Pošto ih ospa svrbi, djeca se češu i pogoršavaju problem, jer dolazi do infekcije kožnih promena, koja može da ostavi ružne ožiljke. Protiv svraba nema pravog lijka (iako Fenergan sirup pred spavanje može da ublaži svrab). Neophodno je djetetu podrezati nokte, kako se ne bi češalo tokom sna. Ako do infekcije kožnih promjena, ipak, dođe, pred spavanje treba ih u tankom sloju namazati antibiotskom mašću (ali nikako onom koja sadrži kortikosteroide).

Dozvoljeno je kupanje

Djecu sa varičelom treba redovno kupati, a zabluda da je to štetno je veoma rasprostranjena. Kupanje ublažava svrab i sprječava infekciju kožnih promjena. Dijete treba svakodnevno kupati u mlakoj vodi, a kožu posušiti tapkanjem, da se ne izazove pucanje vezikula.

9 Komentari

    • Može se vakcinisati o svom trošku,ali nije obavezno za varičele. Njih smo svi preležali manje više kao djeca,ne ostavljaju posljedice kao morbile. Dalje,varičele nisu velike boginje. Velike boginje su tzv variola vera,sjetiće se neki postoji film tog naziva,i one su u većini smrtonosne i hvala bogu iskorijenjene makar kod nas. Dakle,male boginje-morbile,ovčije boginje-varičele,velike boginje-variola vera.

     3
     1
     • Novosadski bravo. Najjači su ovi “doktori” po portalima. Ne znaju razliku između boginja, ali bitno je da su protiv vakcinacije. Srećom po njih, od gluposti niko nije umro.

      2
      1
   • Jasno!
    U tekstu se navodi da se Crnoj Gori se protiv nje ne sprovodi vakcinacija, sto znaci da bi mogla. A ne sprovodi se jer nema smisla, a pitanje je da li druge vakcinacije imaju! Moderna medicina je dala mnogo ali u zdravlju nema zarade.

    1
    1
    • Slažem se,u životu nema garancije nizašta,ali ako postoji dokazana preventiva ja sam za. Morate se složiti da su razne bolesti suzbijene ako ne i iskorijenjene upravo tim vakcinama. Pa evo ova sezonska protiv gripa starije i rizične osobe spasi vjerujte mi. Moja majka se redovno vakciniše,mi sve svi raspednemo od gripa,njoj prođe kao prehlada obična. Dakle,pomogne. Svakako svi imamo izbor,i to je ono što je bitno na kraju krajeva. A moderna medicina je nigdje,koliko zna,duplo više ne zna. Pa ajde da makar iskoristimo ono što zna ?

     2
     1

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code