ŠEST MILIONA EURA PRIHODA SA CRNOGORSKE OBALE

ŠEST MILIONA EURA PRIHODA SA CRNOGORSKE OBALE

232
0
Podijeli

setaliste kotor radovi1Za JP „Morsko dobro” protekla sezona je bila izuzetno dobra, s obzirom na ostvareni prihod od 6 miliona eura, koji je, po novim zakonskim rješenjima, podijeljen sa 6 primorskih opština. Sa početnih oko milion eura prihoda, kada je osnovano JP „Morsko dobro” ostavrilo je rekordnu zaradu ove godine, veću za 20 odsto.
Međutim, kako je najavio danas direktor „Morskog dobra”, Rajko Barović, prilikom nastavka rekonstrukcije Šetališta u Dobroti, neće prestati ulaganja, jer svaki euro sa obale, njoj mora i da se vrati. – Spovedena su čak 683 tenderska postupka, a prostorije preduzeća u Budvi posjetilo je preko 1000 zaintersovanih korisnika. Žestoka utakmica oko zakupa parčeta obale se isplatila, jer je naplata prihoda bila 100 odsto. Zaista, nikada nijesmo imali uspješniju sezonu u turističkom, ali i u svakom drugom smislu – kazao je Barović, uvjeren i da će se uvećanju prihoda za 20 odsto obradovati i lokalne uprave na primorju.
U Dobroti će završetkom treće faze Šetališta i rive do Nove godine biti okončan projekat vrijedan milion eura. Odužila se tenderska procedura, čak nekoliko godina.
barovic i radulovic– Nekoliko puta je tender obnavljan zato što su ponuđači vodili sporove kako bi dobili posao. To je zaista neprimjereno dugo trajalo. Sa trećom fazom završavamo kompletnu dionicu, od restorana Senta i Instituta za biologiju mora. Radove izvodi firma iz Bara „Đokić grup” i koštaće nas 237 hiljada eura – istakao je koordinator za investicije u „Morskom dobru”, Rajko Radulović, najavljujući uređenje kamenih pješačkih staza, sa zelenilom, javnom rasvjetom, dječjim igralištem, priključcima za struju za jahte.
Za potpredsjednika opštine Kotor, Tvrtka Crepulju, završetak Štetališta u Dobroti, gdje je proveo djetinjstvo, je značajan projekat, kako za građane tako i opštinu.
Javno preduzeće „Morsko dobro” je u toku 2013. godine uložilo 412 hiljada eura u uređenje, izgradnju i održavanje zone morskog dobra u Opštini Kotor. Osim šetališta u Dobroti, ove godine završeni su: rekonstrukcija šetališta u Prčanju, izgradnja trotoara u Risnu, sitni poslovi sanacije obale, kao nabavka i postavljanje kanti za smeće.
Rajko Barović je najavio nove zahvate:
setaliste kotor radovi2– Istrajaćemo u ovoj dobroj priči povezivanja Perasta i Risna i izgradnje pješačke staze od 2,1 km sa ulaganjem od milion eura. Imamo malo probelma sa konzeratorksim uslovima, ali gubitak vremena biće nadoknađen. U Perastu i Risnu do idućeg ljeta planiramo izgradnju dvije nove plaže u vrijednosti od 400 i 800 hiljada eura, putem privatnog javnog partnerstva.
U toku je javni tender za izradu glavnog projekta za uređenje i sanaciju nekoliko velikih ponti i mandraća na zapadnom dijelu Dobrote, ukupne površine oko 1300 m2. Takođe, u planu je izrada nautičkih planova, kao i postavka bokobrana na pristaništu Perast.
Iz Morskog dobra ističu da je sanacija obale u Boki uvijek osjetljiv zahvat koji se vrlo pažljivo vodi kako ne bi poremetili viševjekovnu cjelinu i njene specifičnosti. Sa druge strane, postoji potreba da se ti prostori valorizuju i unaprijede, tako da Boka bude ekonomski prosperitetna, kakva je i bila u svom dugom trajanju.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code