Evo, kako u Turističkoj organizaciji Herceg Novi misle da mogu uređivati Jadranov...

Evo, kako u Turističkoj organizaciji Herceg Novi misle da mogu uređivati Jadranov portal

3017
30
Podijeli

Company D.A.J.M.I. doo nudi usluge servisiranja motornih vozila u savremenom auto servisu sa opremom za kompletan pregled i opravku automobila. Svakim radnim danom od 8 do 16h

to-mail1Ako negdje dobra komunikacija sa medijima treba da bude fundament djelovanja onda je to Turistička organizacija jednog grada. To, međutim, nikako da shvate u Turističkoj organizaciji Herceg Novog. Nečuvenu praksu da se informacije dobijaju nakon dostavljenih pitanja e-mailom, ili na samo dvije-tri press konferencije godišnje, nevoljno su  prihvatili gotovo svi mediji u Novom.

Na postavljena pitanja obično se čeka sedam i više dana, bez mogućnosti dodatnog pojašnjenja, često i bez potpisa odgovornog lica. Da sve bude neshvatljivije, u novskoj Turističkoj organizaciji smatraju da njihove odgovore novinari moraju integralno da prenesu, pa se čak  upuštaju i u uređivačku politiku. Evo, svježeg primjera.

Picerija i restoran

Još 8. novembra Radio Jadran je poslao pitanja Turističkoj organizaciji koja se odnose na moguće promjene na čelu TO, kao i konkurs za finansiranje raznih manifestacija i projekata bitnih za propagandu grada. Dobili smo juče odgovor i jutros objavili tekst pod naslovom „Bojana Blagojević nije smijenjena, ali u TO HN se pita…“

Ubrzo smo primili novi e-mail iz TO Herceg Novi sa jednom razumljivom i drugom potpuno apsurdnom molbom. On glasi:

„Prilikom pisanja odgovora na postavljena pitanja Vašeg radija, potkrala se greška, te Vas molimo da je ispravite u tekstu objavljenom na Vašem web site-u. Naime, pogrešno smo Vam napisali da je Turistička organizacija Herceg Novi podržala NVO Fortuna sa projektom Jazz festival. Turistička organizacija Herceg Novi je podržala projekat  – II Međunarodni horski festival.

         Istovremeno bi Vas ljubazno zamolili da Vaše insinuirane NEZVANIČNE komentare, ubuduće ne objavljujete u sklopu integralno dostavljenog teksta zvaničnih informacija. S poštovanjem, Ana Đurašković“.

Nije prvi put da se onom ko nam šalje dopis potkrade greška i naravno, nije problem da to ispravimo. Međutim, veću grešku u TO su napravili sugerisanjem Radiju Jadran kako treba da piše i uređuje portal. Vjerovatno nikada, potpisana Ana Đurašković, nije čula za slobodu informisanja.

Žao nam je što i dalje zbog nečije sujete, loše procjene i nedovoljnog upravljačkog znanja, posebno ophođenja sa javnošću, u Turističkoj organizaciji „škripi“ posao.

Na njihovu žalost, nećemo im uslišiti molbu da ne objavljujemo „insinuirane nezvanične komentare“ i da se samo držimo „integralno zvanično dostavljenog teksta“. Za sada, srećom, nijesmo izgubili ni jedno čulo opažanja i nikako ne prihvatamo samo ono što nam se servira.

30 Komentari

 1. Na novinare, kao i na obicne ljude niko ne moze da vrsi pritisak.Ako neko izrazi sumlju ili neslaganje to je stvar stava gospodo i to ne podljeze ni prekrsajem,a jos manje necim vecim.Koje je taj/ta ko sebi daje za pravo da drugome govori sta ce reci i da cenzurise,zvali se oni Bojana,Ana…
  U ovom slucaju najvise se ostice pogresno kucno vaspitanje.
  Nije problem ako je neko ne vaspitan,
  Proble1m je kad je pogresno vaspitan
  0  0
 2. Ko vam je Ana i đe je do sad radila da bi je grad znao,odakle je došla da vodi druge,bez obzira čija je i čiju je pamet naslijedila? Ima li i jedan sposobni muški u ovome gradu,jer smo ipak još u tradicionalnoj Crnoj Gori,đe su žene najbolje domaćice,majke, sestre,ćerke ….Ne rušite nam nasilno to što nam je za ponos.Ostavite nam makar ono najbolje od tradicionalnih vrijednosti.
  0  0
 3. Gospodjici Djuraskovic samo mozete duboko da se naklonite svi kolektivno, a kad vec nema adekvatne uredbe, ona ljubazno zamoli da se uredi greska, digoste prasinu… Disite gospodo, disite, a Ani se izvinite i naklonite jer joj pola novoga nije ni do koljena!
  0  0
 4. Ocigledno je da je kriterijumi za ocjenjivanje necijeg rada potpuno izgubljen,mozemo mi hvaliti ili kuditi neciji rad,ali rezultati govore sami za sebe!Zapitajmo sami sebe iskreno-Jeli ovo dobra gradska administracija,dali dobro rade ili ne!Odgovor na to pitanje nije bas tezak!
  0  0
 5. Na gospođicu vd Bojanu, kako je neko nazva dolje u komentarima, je dignuta iscenirana hajka upravo zato što neće da prima radne naloge sumnjivog karaktera od samprozvanog vladaoca. Hajku je digao samoprozvani vladalac lično, sa svoja dva kafanska drugara, jer je vd Bojana spriječila nekoliko sumnjivih isplata naloženih od samoprozvanog vladaoca. Pošto vladalac zna da Bojani ne pada na pamet da ga posluša i piše nekakve mailove po njegovom nalogu, on je našao ko će da ga posluša (malo prijetnjom, malo ispiranjem mozga…- kod nekoga to pali, kod nekoga ne). I tako je izbor pao na Anu. Puštite se Bojane i Ane, gađajte metu – samoprozvanog vladaoca.
  0  0
 6. Meni smeta sto se kulturna desavanja najavljuju kad su vec prosla ili tog dana. Mislim da je obaveza obe institucije da na vreme informisu gradjane, zasto se ne bi najavljivali mesec dana ranije da covek moze da planira da ih poseti
  0  0
 7. Tako,nikad dosta prepiranja piona u prepunoj čekaonici za zapošljavanje,lovci na stolice, a svi nepoznati po uspjehu iz prethodnoga rada,nedokazani sa pečatiranim papirima u torbicama,niđe niko izdvojen iz mase,sve isti partijaši sa gradskoga trga,niko stida nema kad se javlja,a ogledalo im samo za šminkanje služi….Stari su za sve krivi i oni će da plate gledajući svoju đecu kako ulice čiste da bi se prehranili.
  0  0
 8. Razni Colovici Martici Grgurevici su kadar DRKa a nasi Novljani Kocetanovic Bigovic Cvjetkovic Katic Subotic mu nijesu odgovarali e pa gospodo upitajte se zasto je doveo ljude sa srane.
  0  0
 9. Potpuna katastrofa od dopisa. Očigledno da nije samo potpisala nego i napisala jer očigledan je i napor da ova nebuloza bar zvuči učtivo. Ovakva poslušnost i “marljivost” bez razmišljanja i jesu problem u našim institucijama. Sve je to stručnjak do stručnjaka pod vođstvom novih “bravara”. Čast bravarima.
  0  0
 10. Gospodjica vd Bojana poslije ovoga mora da podnese ostavku ili da bude smijenjena. Pravilnik o radu tacno odredjuje ko smije i mora da izdaje i potpisuje saopstenja u ime institiucije . Gospodjica vd Bojana cije su izjave već poslovicne morala je da pregleda i odobri objavljivanje rezultata konkursa . Ona je odgovorno lice za sve što se radi i desava u TO. Ona je odgovorno za svakog njenog radnika pa i za Anu koja nema ovlastenja za davanje ovkavih saopstenja. Gospodjica vd Bojana ogrijesila se i o profesionalnu etiku pustivsi podredjenu sluzbenicu da preuzima njenu odgovornost. U koliko organi Opstine ne reaguju na ovakvo grube propuste i sami snose odgovornost. A postoji i pitanje elementarne casti, ljudske i profesionalne, ove mlade zene koja je ocigledno nedorasla povjerenoj funkciji. Ana samo placa ceh svoje lojalnosti.
  0  0
 11. BRAVO za Radio Jadran! Uloga medija u demokratskoj i otvorenoj drzavi jeste upravo ovo – kontrolisati drzavnu upravu i organe i drzati ih odgovornim za njihove postupke!
  Turistickoj organizaciji se vec decenijama gleda kroz prste i smatra se obicnom vrecom novca za pojedine koji iz njenog budzeta cijede pare kako im dune.
  Samo tako nastavite, redakcijo! Mozda jednog dana i ovi iz drzave shvate da su oni tu RADI NAS, a ne mi radi njih, i da im plate stizu iz NASIH dzepova!
  Nego, o tom potom, zivjeli vi meni…
  0  0
 12. Radio Jadran se po mom misljenju sada treba izviniti Ani Djuraskovic jer je ovo ispala kao hajka na nju. Cijenim da je Ana iznijela stav ispred TO, a ne svoj licni stav. Neko ipak mora potisati mail, to je stvar opste kulture. Tako da prekinete sa vrijedjanjem. Zna se ko je glavni u TO, nazalost. Vi ste ga pomenuli pa sto ne opletoste po njemu?
  0  0
 13. Pojma nemam ko je pomenuta gospodja ili gospodjica ali ovakav meil ne prilici nikome ko radi u TO.
  samim tim moze biti ne znam koliko vrijedna ali svi vi koji je branite priznacete da joj ovo nije trebalo.
  da li je potpisala ili je ona izdala saopstenje potpuno je nebitno ispod njega je njen potpis. a to nije nivo jednog turistickog radnika .
  svi smo se mi zalili na Bogdana i kompaniju a bgmi ovi su tri put gori i to svaki dan dokazuju.
  0  0
 14. Prvo: ko je Ana i odakle je svi poznajete? Ja kao običan građanin ne zna ko su zaposleni u turističkoj,vi se valjda poznajete iz partija pa tako znate koliko je ko vrijedan. Drugo: ovakav mejl može poslati neka frustrirana domaćica Top šopu jer joj se pod ne čisti sam a oni u reklami rekli da oće. Ovakav mejl ne smije poslati službenik u ime firme, a još manje nadređeni narediti zaposlenom da se potpiše na ovakvu sramotu. Kako god turizam i profesionalnost je daleko od Turističke!
  0  0
 15. Možda je ta djevojka, koja sad istupa u ime TO, sposobna i vrijedna, ali očigledno je samo još jedan pion, čim je pristala se potpiše iza ovako sramnog reagovanja. Sramnog iz više razloga, a prvenstveno zbog iznesene neistine da im se “potkrala greška”, jer je direktorica Muzičke škole bez greške izvukla pare za svoje razne festivale i od TO i od Opštine, pa su sad svi u problemu kako da to zamaštrakaju. Posebna je drsko zahtijevati od novinara da budu “oglašivači” i da, bez pitanja, komentara, pogovora i prigovora, serviraju javnosti njihove “integralne” izmišljotine, polovične, nerazumljive i zakašnjele informacije. Nažalost, nije Ana jedina; imamo mi na raznim “važnim” pozicijama još takvih koje, iz neznanja, neiskustva (u najboljem slučaju) ili nekog interesa podmeću leđa za one koji odlučuju o svemu u ovom našem jadnom gradu. Jadnom otkako nas oni o jadu zabaviše, prešišavši debeloprethodnike, iako smo mislili da je to nemoguće…
  0  0
 16. O cemu vi to u ovim komentarima koji podrzavaju ovakvu komunikaciju.Oakva komunikacija ne prilici ni Seselju a ne lokalnoj TO.Izgleda da ih je neko ubijedio da ce do penzije biti u TO.Neka pitaju Kocetanovica….
  0  0
 17. Ljudi moji, nije kriva Ana. Ona ispunjava radne naloge “onoga koji se pita”, sujetnog čovjeka iz sjenke, onoga koji se ne “miješa”, onoga koji bi želio da bude autoritet – ali mu ne ide. Taj je čovjek zarobio Turističku organizaciju i pokušava ubijedit zaposlene službenike i grad da mu je Turističku ostavio ćaća u nasljedstvo. Zvanično i nezvanično, prepao se…
  0  0
 18. Može Ana biti cenjena i poštovana i najbolja u TO ,ali šta vredi kada je pristala da se potpiše na tako nebulozan mejl i da propoveda o novinarstvu u šta se ne razume,a pogotovo oni koji su joj to naredili.
  0  0
 19. Radio Jadran je jako cijenjen lokalni medij ali upravo zbog vaše dobre reputacije takođe morate da vodite računa i o ‘drugoj strani’! U ovom slučaju TO a konkretno gđu. Anu Đuraskovic čije ime stoji u potpisu gore pomendutog e-maila. Dakle u vašem reagovanju izjednačavate TO HN i gđu. Anu Đuraskovic za koju i sami znate koliko rada i truda ulaze tokom i van zvaničnog radnog vremena da bi bar neke stvari funkcionisale u lokalnoj TO. Bilo bi mnogo bolje stanje i u TO HN i u svim opstinskim službama kad imali bar još nekoiko tako posvećenih profesionalaca na svojim radnim mijestima.
  0  0

Ostavite komentar

*

code