Evo koji projekti iz aplikativne knjige Herceg Novi EPK mogu biti realizovani...

Evo koji projekti iz aplikativne knjige Herceg Novi EPK mogu biti realizovani (1. dio)

2295
22
Podijeli

herceg novi crkveU projekat Evropske prijestonice kulture 2021. Herceg Novi je  zvanično utrošio 450 hiljada eura. Iako konkretnu korist građani još nijesu uvijedjeli, a Herceg Novi nije postao titular, iz lokalne samouprave insistiraju na nastavku realizacije projekata.

Aplikativna knjiga “Frenemies” predstavlja petogodišnju strategiju kulturnog i urbanog razvoja Herceg Novog, u kojoj je bilo predviđeno finansiranje svakog projekta sredstvima iz opštinskih, državnih i privantih izvora.

Picerija i restoran

“S obzirom da procenti finansiranja navedeni u aplikaciji nisu obavezujući, iz razloga što nije osvojena titula, neophodno je utvrditi zainteresovanost javnog i privatnog sektora za finansiranje svakog konkretnog projekta, o čemu će se voditi računa prilikom određivanja prioritetnih projekata” – kazala nam je koordinatorka projekta Herceg Novi 2021, Nataša Martić odgovarajući na pitanja o daljoj sudbini projekata napisanih u ovoj knjizi.

images_slike_licnosti_natasa_martic_rj3Međutim, Martić napominje da je, prije donošenja bilo kakvih odluka o realizaciji, neophodno sačekati objavljivanje zvaničnog pismenog izvještaja Panela, o razlozima neuspjeha aplikacije, kako bi se utvrdilo da li je bilo sistemskih propusta u samoj koncepciji aplikacije, te će se na osnovu mišljenja Panela izvršiti eventualna izmjena načina realizacije programa. Zvanični pismeni izvještaj očekuje se u narenidh 10-ak dana, odnosno mjesec od objave rezultata iz Brisela.

“S obzirom da Herceg Novi nije osvojio titulu Evropske prijestonice kulture za 2021. godinu, potrebno je najprije sagledati koji se od navedenih projekata mogu realizovati i u kom roku, a prioritetni projekti biće određeni prilikom donošenja Odluke o budžetu Opštine Herceg Novi za 2017. godinu na predlog Sekretarijata za kulturu” – navodi Martić.

Frenemies: Tri programske linije

U  aplikativnoj knjizi Frenemiesje  ne mali broj započetih kulturnih i urbanih projekata podijeljenih u tri programske linije: “Mir umjetnosti”, “Kreativni zaliv” i “Hajde da pričamo  o Boki”.

– Programska linija “Mir umjetnosti” (Peace of Art) odgovara na naš koncept Frenemies sa kontrapunktom, kontra-pokretom u odnosu na njegov sadržaj. U vrijeme kada ekonomski izazovi i potreba da se prime izbjeglice u Evropi čine da neki od nas gledaju ka unutra i zauzimaju odbrambeni stav, Mir umjetnosti daje šansu da se potencijalni sukobi premoste kroz umjetnost, moć muzike i međunarodnu zajedničku kreaciju bez gledanja u stranu – napisano je u aplikatinvoj knjizi.

Opera Fedra 

Ova programska linija predstvalja skup umjetničkih programa koji se direktno odnose na koncept “Frenemies”, a Novom je trebalo da donese operu Fedra i bogat program klasične muzike. Operu Fedra, koju za Bečku državnu operu komponuje Kristof Penerecki, trebalo je da izvedu Nacionalni simfonijski orkestar Crne Gore u saradnji sa Simfonijskim orkestrom Dubrovnika i orkestrom Bez granica – No borders, koji okuplja muzičare iz svih republika bivše Jugoslavije i zajednički regionalni hor.

Program klasične muzike

Pored izvođenja opere Fedra, planiran je bogat program klasične muzike,  a Londonski simfonijiski orkestar, Filarmonica della Scalla, Litvanska nacionalna opera, Elina Granača, Jose Cura samo su neki od umjetnika i institucija koje su potvrdile svoje namjere da učestvuju.

YuGo muzički festival

Muzički festival YuGo je bio zamiljšen kao svojevrsni osvrt na genezu jugoslovneske pop muzike.

– Ideja festivala je da gostuju najpoznatiji muzičari iz Herceg Novog, iz šest različitih perioda (Vlado Georgijev, Rambo Amadeus, Dragan Carlo Đorđevic, Exodus, Dragoljub Đuričić i Who see), koji bi bili domaćini muzičkih večeri u skladu sa svijim muzičkim orjentacijama – stoji u aplikaciji. Festival bi se sastojao iz šest koncerata/show-a i predstavljao popularnu muziku bivše Jugoslavije.

Polar M (u ogledalu)

Još jedan interesantan projekat je i “Polar M [u ogledalu]”, zvučno-vizuelni performans umjetnika Carstena Nicolai (aka alva noto) i Marka Peljhana.

Džepna opera

Projekat “Džepne opere”, jednog od najpoznatijih operskih kompozitora sa ovih prostora, Irene Dragović Popović predstavlja svojevrstan vid opere adaptirane uličnoj publici. Ova forma obuhvata sve elemente opere kao muzičko-scenskog posla, ali u džepnom formatu što podrazumijeva smanjenu veličinu, jednostavniji, prenosiviji i kompatibilniji pristup dnevnoj publici, ne samo eliti, ne samo ljudima koji su uobičajeni posjetioci opere. Muzika je namijenjena mobilnim orkestrima sa lako prenosivim instrumentima i virtuoznim muzičarima koji su multitalentovani i često sviraju nekoliko različitih instrumenata u okviru nastupa.

Mir pozorišta

“Mir u umjetnosti” obuhvata i koncept “Mir pozorišta” kojim se istražuje novi teatar, a koji je u Novi trebao da dovede 5 novih pozorišnih predstava “Razmišljajući o moru”, koje bi bile izabrane takmičenjem, a čiju bi produkciju potpisala pozirišta iz Tivta, Kotora i Herceg Novog.

Takođe, za ovaj koncept predstavu je pristao da napiše i belgijski dramaturg, Jan Fabre. Produkciju za taj pozorišni komad potpisalo bi Nacionalno dramsko pozorište Crne Gore u saradnji sa međunarodnim glumcima i umjetnicima. Komad bi se odnosio na multikulturalnu, multinacionalnu situaciju u Crnoj Gori i na Balkanu.

Bijeli anđeo – Retrospektiva Voja Stanića

U ovu programsku liniju uključena je i velika retrospektivna izložba Voja Stanića. Kustoškinja, Milena Pejović bi odabrala djela ovog umjetnika i postavila ih u prostran i širi umjetnički kontekts ideja i shvatanja modernog svijeta u 21. vijeku.

Druga strana / Morski projekat

Projekat “Druga strana/Morski projekat” umjetnika Srđana Cesica i američko-bugarskog konceptualnog umjetnika Cristo-a simbolično bi predstavio Sredozemno i Jadransko more u vremenu velikih izbjegličkih migracija.

Frenemies Flota

Posljednji u nizu projekata ove programske linije je „Frenemies Flota“, zamišljena dramska kulminacija glavnog programa za izgradnju kulturnog kapaciteta, Škola spektakla, u kojem je trebalo udružiti određeni broj drugih prijestonica kulture, u saradnji sa „Walk the Plank“, u programu u kojem mladi kulturni poslenici širom Evrope bivaju obučavani kako bi projektovali i realizovali manifestacije visokog kvaliteta.

22 Komentari

 1. ok, gdje su u tom projekti novi i novljani, mimo ramba, who see, voja, koji vec imaju svoje aranymane i gaye i epk im ne treba? izbor ce da dovlaci produkcije sa strane, a izostyavice u bid booku itekako pominjanu infrastrukturu i lokalna udruzenja koja se bave kulturom.
  0  0
 2. Za kulturu sam uvijek i to je pohvalno,ali prvo treba rijesiti mnogo prioritetnijih stvari,poput kanalizacije,puteva,setalista,funkcionisanja opstine,urbanizma koji i ne radi,nerada u svim institucijama,itd,itd…
  0  0
 3. Ajde,ajde dosta više nevoljnici jedni.Kako vas niej sramota da se proglašavate ekspertima za sve pa i za kulturu,a ništa drugo ne radite nego se ponašate kao opozicija.
  0  0
 4. Je li ovo ozbiljno??????????Strasno a da se probudite i malo pocistite.A da probamo malo da pricamo,budemo.Pa cak i malo pricamo kulturu, i malo radimo ,za pocetak bez para????
  0  0
 5. Boraveći ovo ljeto u Novom, u koji dodjoh nakon nekoliko godina provedenih u inostranstvu, vidjeh koliko se grad promijenio na gore. I dok drugi primorski gradovi na hrvatskom primorju, naprimjer, idu naprijed u razvoju, naš Novi sigurnim korakom ide unazad. Nažalost:((
  1  0
 6. Razmišljam o tih 445 hiljada € …
  Da su sa tim parama uredili parkinge, ili sklopili jednu montažnu garažu – bilo bi više koristi, nego od ove šuplje priče.
  0  0
 7. Nacionalno dramsko pozoriste ne postoji. Postoji CNP ali ima svoj repertoar koji nema veze sa ovim budalastinama. Tivat nema svoje pozoriste nego radi po projektu, Kotor nikakvo, u Novom su izumrli amateri I ovo nesto Sri pokusava hf.Ali ni to nije pozoriste nego projekat. Ovo nema veze sa realnoscu. Ovo sve je gomila izmisljotina. Sreca oa nikoga ne obavezuje.
  0  0
 8. Kako ih nije bar malo sram od gradjana HN. Ovo sto nam sada serviraju su preuzete obaveze sa sumnjivim novcanim transakcijama (sjetite se free kick master ili sl.)!
  0  0
 9. Oni prije zavrsise put do Trebinja, Sportsku dvoranu, trecu traku, kruzni tok, bazen na Skver, dio Njegoseve, zapocese setaliste kanalizaciju Kumbor a sto to vi uradiste?
  0  0

Ostavite komentar

*

code