Evo, šta su učesnici izbora u Herceg Novom odgovorili na vaša pitanja...

Evo, šta su učesnici izbora u Herceg Novom odgovorili na vaša pitanja (1. dio)

4887
28
Podijeli

Company D.A.J.M.I. doo nudi usluge servisiranja motornih vozila u savremenom auto servisu sa opremom za kompletan pregled i opravku automobila. Svakim radnim danom od 8 do 16h

Predstoji još pet dana do izborne ćutnje uoči prijevremenih lokalnih izbora u Herceg Novom 7.maja. Predstavnici 12 izbornih lista nijesu još rekli i uradili sve što su mislili i poslali zavšne poruke biračima.

Građani sa pravom glasa možda  još “nijesu prelomili” i imaju dileme koga će zaokružiti na zbirnoj listi. Zbog toga dali smo mogućnost protekle nedjelje čitaocima našeg portala da postave pitanja političkim partijama i listama.

Picerija i restoran

Redakcija Radija Jadran je odabrala najinteresantnije i najčešće postavljene dileme i pitanja i proslijedila ih partijama, koalicijama i grupama građana, učesnicima lokalnih izbora.

Evo, prog dijela vaših pitanja i njihovih odgovora:

Za Izbor. Do juče ste se kleli u Podgoricu i to kako vas samo oni razumiju i podržavaju, a sad kažete da nećete sa DPS-om opet. Kako onda mislite da realizujete projekte bez Vlade?

– Crna Gora finansijski ne može da preživi bez direktnih stranih investicija, a proceduralno, Vlada ne može biti isključena. Napominjemo da nije u pitanju Vlada DPS-a, već Vlada države Crne Gore, čiji je Herceg Novi dio.

Za Demos. Vi ste nekako najmirniji što je ok jer se od ovih pljuvačina ne može živjeti. Vaš program nigdje nisam našao pa ima li gdje da se uzme ili kako se može čuti šta Vi kažete?

–  Kako svojim idejama tako i opštim nastupom, mi doprinosimo kao rijetko ko razvoju političke kulture. Hvala što ste to primijetili. Lako je izvikivati demagoške parole. Pozivamo vas da dođete u naše prostorije koje se nalaze u zgradi Novljanke na Toploj, na prvom spratu i pozivamo vas da pratite našu Fejsbuk stranicu. Naši kandidati za odbornike su svakodnevno i na terenu u razgovoru sa građanima.

Pitanje za Katića. Zašto je bolja crvena kravata od one PZP-a? Bili ste dio vlasti kao PZP zašto mislite da treba sada da Vam vjerujemo kad ste promijenili kravatu?

–  Crvena boja je boja demokratije. Mnogi je, a oni će se sami prepoznati, nose da bi zamaskirali prvo sebe, a onda i ono što rade, i na taj način narodu demokratiju predstavljaju kao nešto što ona nije. A o samoj demokratiji i onome što ona jeste uči se u 7. razredu osnovne škole. Moja crvena kravata je znak poštenja, ljudskosti i službe ovom narodu, koji je, poslije 27 godina torture, konačno spreman da kaže NE kriminalcima i DA ljudima. Gdje god da sam bio, imao sam iskrene namjere i pošten i častan odnos prema ljudima. To sam samo unaprijedio u Demokratskoj Crnoj Gori.

Za SNP. Prošle su 2 godine od vaše smjene. Šta se to promijenilo da bi opet vama dali povjerenje?

– Prethodne dvije godine su pokazale kako izgledaju promjene na gore. Vidjeli smo da su građani bili obmanuti obećanjima DPS-a. Dosta je bilo maćehinskog tretiranja Novog. Naš grad je sada ponovo na raskrsnici. Hoće li krenuti  putem sunovrata koji nudi DPS ili da će se opredijeliti za kurs stabilnog, sigurnog i domaćinskog upravljanja Novim koji predlaže SNP. Mi imamo konkretna rješenja za bolji kvalitet života Novljana, a i jedini smo ponudili po deset predloga za svaku mjesnu zajednicu u cilju rješavanja svakodnevnih problema građana.

Uvjerena sam da će dostojanstveni građani Novog cijeniti doslednost i rad i dati nam povjerenje kako bi zajedno učinili naš grad bogatim, bezbjednim i prosperitetnim mjestom za život.

Za Bokeljski demokratski savez. Kako ćete Herceg Novi i Boku “istrgnuti” iz kandži Podgorice ?

– Jedina smo lista koja u svom nazivu ima riječ Boka. Dakle, prvenstveno smo okrenuti Boki, a ne Podgorici. Za razliku od drugih, regionalna pripadnost nam je veoma bitna.

Kako se moramo kretati u okviru ustavnog i zakonskog okvira, ono što ćemo najprije uraditi jeste da ćemo pokrenuti izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi CG, kako bi bokeljske opštine mogle napraviti asocijaciju Opština. Sadašnje zakonsko rješenje (čl. 128 st. 2) je takvo da asocijaciju može osnovati samo više od polovine opština u CG. Složićemo se da Boka predstavlja kulturnu, istorijsku, geografsku, pa i sociološku cijelinu i te činjenice se moraju uvažiti. Prije svega finansijski – omogućavanjem direktne naplate naknade za morsko dobro.

Za Crnogorsku. Priča se da ste osnovani da bi uzeli dio glasova koalicije SDP i URA. Da li je to istina i koliko vas DPS plaća?

– Priče koje pominjete su prazne priče. Mi smo osnovali Crnogorsku zato što zagovaramo sistem ideja, vrijednosti i ideala koji nismo prepoznali u djelovanju drugih političkih partija. Naše polazišne ideje zapisali smo u Cetinjskoj rezoluciji koju smo usvojili u januaru ove godine. Usvajanjem Cetinjske rezolucije prihvatili smo da se u praktičnoj politici borimo za zasnivanje Crne Gore na principima ustavnog patriotizma, potvrđivanju građanske lojalnosti, razvijanju ustavnih sentimenata i pridavanju posebnog značaja i vrijednosti Ustavu Crne Gore. Na izborima u Budvi za naše ideje glasalo je 8% građana, a u Herceg Novom ćemo biti najveće i najprijatnije iznenađenje. Naša kampanja u Herceg Novom je ubjedljiva, kandidati na našoj listi su čestiti Novljani i istraživanja su jasna – poslije ovih izbora bez Crnogorske neće moći da se formira vlast u Herceg Novom.

Za Novski listu. 3. Ako budete dio vlasti hoćete li maknuti zastave sa kula i opštine?

–  Novska Lista se zalaže za poštovanje zakona . Isticanje zastava i drugih simbola na zgradi opštine i svim ostalim objektima lokalne samouprave vrši se na osnovu Zakona o upotrebi nacionalnih simbola – Službeni list RCG – broj 55/00.  Na tvrđavama će se vioriti zastave sa grbom grada i onda će svima biti jasno da su Novljani svoj na svome.

Za Građansku listu za Herceg Novi – Mišo Škobalj. Ja sam dijabetičar i molim da mi kažete šte ćete uraditi da nam pomognete?

–  Željko Tafra: Prema našim informacijama u Herceg Novom ima oko 3.000 (tri hiljade) dijabetičara, a vjerovatno ih bar još par hiljada koji ne znaju da su dijabetičari ili to ne žele da se deklarišu javno.

Oni troše ogroman novac na liječenje, odnosno držanje šećera pod kontrolom i zato ćemo, zajedno sa udruženjem dijabetičara “Diabet life” pokrenuti brojne aktivnosti u lokalnoj upravi i na nivou republike,  da se ti troškovi smanje, radićemo edukacije, dovešćemo eminentne stručnjake koji će dijabetičare u Herceg Novom edukovati o savremenim, jednostavnijim i jeftinijim načina da ovaj zdravstveni problem drže pod kontrolom.

Za Aleksu Bečića, Zašto nisi postavio ugledne Novljane koji nisu imali političku prošlost na čelo partije? izborom Katića izgubio si minimum 3% podrške.

– Demokrate, prije svega, okupljaju tim dobrih i poštenih ljudi, ali i dokazanih stručnjaka u svojim oblastima. Tačno je da našoj demokratskoj porodici pripada veliki broj onih koji nikada ranije nisu bili politički aktivni. Mi smo ti koji su započeli smjenu generacija na političkoj sceni Crne Gore. Ipak, da li to znači da svi oni koji jesu moraju neizostavno biti odbačeni i prokazani kao loši? Nipošto. Neka mi neko kaže jednu lošu stvar za nekog člana ili funkcionera Demokrata i dostavi bar trunku dokaza za to, isključićemo ga iz partije i ja lično ću ga prijaviti tužilaštvu. Ali nema, iako su se sve službe Đukanovića i Markovića upregle da nam nešto nađu. Zato i Vas molim da vjerujete sopstvenim očima i ne podliježete udbaškim podmetačinama. A što se tiče Stevana Katića, on je, prema svim anketama i nas i naše političke konkurencije, jedan od najomiljenijih novskih političara. Ipak, ni to mu nije bila preporuka da se izabere za nosioca naše liste, već njegova privrženost Programu Demokrata za državni nivo i za Novi i to što je on čovjek koji ima energiju, sposobnost i viziju da ga sprovede u djelo.

Da li će Danijela Đurović podnijeti ostavku ako Snp osvoji manje od tri mandata na ovim izborima?

– Sigurno ćemo imati značajno više mandata, ali hajde prvo da skočimo, pa da kažemo hop. Neka to važi i za mene i za bilo kog drugog učesnika izborne trke.

Za SD. Šta ćete uraditi po pitanju morskog dobra i sređivanja obale u gradu?

– Kada govorimo o Morskom dobru, nesporno je da već postoji određena zakonska regulativa po osnovu koje se raspisuju tenderi i zakupljuju plaže. Međutim, postoje i one plaže koje nisu u zakupu, a zahtijevaju održavanje i uređivanje, tako da bi insistirali da Morsko dobro sve plaže koje nisu u zakupu obnovi nasipanjem novog pijeska, uljepša klupama i odgovarajućim kantama za otpad u nedostatku mobilijara i obezbijedi njihovo redovno održavanje. Kada su u pitanju plaže koje se nalaze u režimu zakupa, insistirali bi na dužem trajanju ugovora, jer je svakako potrebno da plaže budu u funkciji od 1. maja do kraja oktobra. Prilikom vršenja inspekcije na plaži, zalagaćemo se da se ne insistira na tome da 50% plaže bude striktno oslobođeno mobilijara, s obzirom da, po našem mišljenju, ne možemo prisiljavati turiste da se vidno klasifikuju na one koji mogu i one koje ne mogu zakupiti mobilijar. Plaža treba da bude mjesto na kome će i jedni i drugi da imaju dovoljno prostora i da je koriste po njihovoj volji. Kao dio buduće lokalne vlasti, svakako ćemo insistirati na rješavanju navedenih pitanja i posebno ćemo se potruditi da uspostavimo još tješnju saradnju između lokalne samouprave i JP „Morsko dobro“, kako bismo pristupili još efikasnijem rješavanju problema iz ove oblasti.

 

Radio Jadran će nastaviti narednih dana da plasira odgovore učesnika vanrednih izbora na svom portalu, s tim što obavještavamo da od tri liste još nijesmo dobili odgovore na pitanja čitalaca.

 

28 Komentari

 1. Bravo za ljude iz Demosa koji se isticu pristojnoscu i kulturom prije svega. Od prvog dana se nije mogla cuti ni jedna jedina ruzna rijec sa vase strane, niti ste bilo koga prozivali kako bi sebi podigli rejting. Mada to i nije iznenadjujuce s obzirom na cinjenicu da je gospodin Miodrag Lekic izuzetan covjek, posten, odmjeren,kulturan… Puno srece i imate veliku podrsku.
  4  6
 2. Drago mi je da je objavljen rezultat bilo kakve ankete, jer će svaka anketa pa i ova u novom da prođe po sistemu “ovako bi moja baba pogodila”. Dobro mi znamo ko smo i što smo, i dobro znamo namjeru Novljana.
  Opozicija (DF, Demokrate, SNP, Novska Lista) će vjerovatno imati većinu, a pozicija (DPS, Izbor, SD, GG Mišo Škobalj) će ostati kratkih rukava. Demos, Crnogorska zajedno sa Bokeljskim savezom ne vjerujem da e prebaciti cenzus (al opet ko zna!,), dos će SDP-URA vjerovatno ostati van svih kombinacija.
  p.s. oh, da, GG Mišo Škobalj je dps-ova smicalica sa par poštenih i ogromnom većinom prevaranata. Ipak, mali je ovo grad
  15  6
 3. Novljanin. Dje ti je katic bio.sef? To je prva lijepa da sam cula o njemu pa bi da se informisem ipak smo mali grad lako je saznati tacnu informaciju. Inace podrzavam komentar sa nikom katastroficno.
  6  3
 4. Kako samo imate kratko pamćenje Novljani moji!? Pa jeste li bili 14 godina opozciona opština,pa jeste li vidjeli dokle su vas doveli tzv.branitelji srpstva i ćirilice,časti i poštenja?Jeste ,vidjeli ste i zaboravili ste,jer ste se preobukli u nove partije koje više nisu SNP,NoVA,PZP,Narodna stranka..Sada su to Demokrate,DF i Demos,koji napadajući DPS da su kriminalci, skreću pažnju od svojih lista sa ljudima sumnjivog morala.Nisam glasač DPS-a,nisam ni Novske ni Bokeljske liste ni Izbora ,koji neće s Podgoricom,a s kim bi, a ? Sa Beogradom!Ma nemojte mi kazati.Nisam ni glasač SDP-ea ni SD_ea koji su bili nekada jedno ,a sada tobože brane isto državu ,a mislie o svojim privatnim interesima..Nisam ničiji glasač.DEBELO razmišljam kome ću dati glas,ko je taj kome mogu bar malo vjerovati da će grad pogurarti naprijed.Svi obećavaju,nude,predlažu,planiraju,ali S KIM , S KIM , S KIM da to izvedu.GLEDAM LISTE….puno preletača,nepoznatih,puno rodbine,puno istrošenih ili novih mladih likova,koji ne znaju da progovore,puno problematičnih ljudi u svakom smislu….Daću glas ,ipak, nekome .Ne pitajte kome ,jer biće to onaj ko me “uhvatio” listom, ljudima , programom I vizijom, boljim koliko toliko od ostalih.
  14  12
 5. @Zoran Bogdanović…Što se tiče ankete i liste,jedno mogu primijetiti,a iznenađenje je…vidim da Građanska lista za HN-Mišo Škobalj ima 3 mandata,što mene lično ne čudi! Oni su novi u svemu ovome,ali im moram čestitati na jako organizovanoj i pozitivnoj kampanji,biće sigurno u nedelju na izborima potvrđeno.
  Za DPS je maksimum 14,a minimum 12,jer su njihovi glasači kao vojska,samo će nijanse odlučiti i neki rasuti glasovi. Demokrate padaju po rejtingu u zadnjih nedelju dana,afere sa mafijaškim financiranjem su im smanjile popularnost,dok će se naša Bokeljška boriti za prolaz,tj. 1 mandat. Ipak zaokružite br. 1 ?
  9  14
 6. Katicu tesko nama ako ti pricas o demokratiji. Preletio si u demokrate radi licnih interesa. A i ovi iz novske recite skinucemo zastavu drzave a ne okolo naokolo stavit cemo zastavu grada.
  28  10
 7. Covjek koji je podjelio svoju prvu partiju SNP jer nije izabran za lidera poslije Kongresa zbog sujete licnih ambicija i povredjenog ega “pobjede a ne podjele” to je obraz cast i postenje… ko o cemu a “posteni” o obrazu i postenju…. Novljani su uvjek bili gospoda.
  23  13
 8. @Zoran Bogdanovic

  pa ne da im je istraživanje realno nego….
  DPS ajde tu i tamo….Ali Građanska lista da uzme 3 mandata ??? a SDP 1 ??????
  nema šanse….DF 3 ???

  Suludo
  14  8
 9. Za Zorana Bogdanovica: moram da ti odgovorim radi drugih ljudi koji citaju ovo. Stratedzik marketing nije radio nikakvo istrazivanje jer je to zabranjeno zakonom u CG, poslednjih 15 dana pred izbore(zabranjeno objavljivanje pa se samim tim gubi njihova svrha istrazivanja). Ako nisam u pravu rasklinkaj me linkom na kojem se vidi to istrazivanje, nemoj u prazno da pricas. Postoji jedina mogucnost da je to uradila neka stranka za njihove potrebe, a tu anketu kako stvari stoje mogu da plate samo DPS I Demokrate. Posto je rezultat Demokrata po tvojoj anketi enorman nije tesko zakljuciti da nosis crvenu kravatu. Plasim se zbog takvih kao ti da ce im rezultat biti los. Demokrate sa ovokavom listom mogu da budu zadovoljne sa 4 mandata. Srecno!
  27  10
 10. Postocane Novljanke i Novljani, ne zaboravite da Aleksa Becic, nema ni dana radnog staza, a kamoli da govorimo o nekom iskustvu, takodje ne zaboravite da je on PODIJELIO snp, zbog svega navedenog i jos mnogo toga nenavedenog jedini SIGURAN IZBOR JE DPS, SIGURNIM KORAKOM ZIVJELI
  31  32
 11. Stratedžik marketing je napravio juče uzorak od 1220 ispitivanja građana od Kamenara do Sutorine,kome će dati svoj glas na izborima i rezultati su sledeći:
  DPS – 14
  Demokrate – 8
  Dem.Front – 3
  Gr.lista M.Škobalj – 3
  Novska lista – 1
  SNP – 2
  Izbor – 1
  SDP/URA – 1
  SD – 1
  23  37
 12. Ko o cemu Becic o anketama! Odakle vama Demonkratama novci za te ankete? Da li mozda znate koliko kosta jedno ozbiljno istrazivanje? Ili mozda mislite da kome na silu ugurate cokoladicu u ruke glasa za vas? Da se ne stidite Preletacevica bio bi vam na jednom plakatu! Imam utisak da je Becic nosilac liste!
  34  10
 13. Jedino Dps moze pokrenuti ovaj grad , i da sezona traje 6 mjeseci. Pogledajte kako je procvjetao Tivat , svi su ga zaobilazili u velikom luku prije ,a danas ima vise turista nego Novi. Zato moji dragi Novljani pamet u glavu i zaokružite br. 3 Dps do pobjede!!!!!!
  30  57
 14. Nevjerovatno kako nazovi velike partije imaju potrebu da upropaste same sebe!
  Df kojeg podrzavam ,ima ubijedljivo najgore ljude na listi!
  Demokrate ih prate u stopu!
  SRASNO!
  OVAJ PUT GLAS IDE BOKELJIMA, CISTIM I NE OKALJANIM OPZICIONARIMA !!
  16  38
 15. umirem od smjeha na odgovor Bečićev o Katiću hahhaahahah
  žalim lokalni momci i curice, pored podrške na državnom nivou na lokalnom moju i familije mi ne očekujte sve zbog liste koja vas predstavlja.
  nije samo Katić u pitanju on je višnjica na torti, pored preletača dokazanih u svom neradu masu je gradskih likova koje predstavljate kao “sposobne” a nama iz mladje generacije su smješni jer ih poznajemo i njihovu sposobnost, radno iskustvo, godine provedene u studiranju i slično. Ovo se samo ne odnosi na trenera Ralevića momak je sa dva fakulteta i za primjer je gradu a vi takve ne stavljate u prvi plan ili na vrhu liste!
  37  10
 16. u zestokoj konkurenciji pobjedjuje posljednji odgovor i superhik ideja da se plaze potpuno povuku iz rezima javnog dobra tj da se ukine obaveza da 50% plaze bude oslobodjeno plaznog mobilijara, jer, citiram ”ne možemo prisiljavati turiste da se vidno klasifikuju na one koji mogu i one koje ne mogu zakupiti mobilijar”
  kupacemo se u lavoru! ukinite nam i javne parkove, sta ce nam, a u njegosevoj postavite rampu za naplatu putarine.
  18  1

Ostavite komentar

*

code