Evropska budućnost Hercegnovskog zimskog salona

Evropska budućnost Hercegnovskog zimskog salona

1754
5
Podijeli

zimski salon otvaranje 040216 1Pred brojnom publikom večeras je otvoren 49. Hercegnovski zimski salon, jedina, kontinuirana, regionalna likovna manifestracija u Crnoj Gori. Predstavljeni su radovi 22 umjetnika iz pet država regiona i Rusije, a laureat je mladi crnogorski umjetnik Siniša Radulović za rad „Naknadna razmišljanja lovca na crve“.
Bezmalo pola vijeka održavanja Zimskog salona, uvijek sa novim pogledima na stvarnost, koji nas vode na putovanja van granica vremena i prostora potvrđuju njegov značaj, kazala je pozdravljajući publiku i autore predsjednica opštine, Nataša Aćimović.
Selektorku Ljiljanu Karadžić je prilikom izbora umjetnika vodila ideja da na salonu prikaže aktuelna i vitalna kretanja na pluralističkoj regionaloj sceni:
“Pokušali smo na taj način da pokažemo da je likovna scena zapravo jedno veliko polje na kojem ima mjesta za sve i da je najbolje kada se umjetničke prakse iz različitih zemalja sučeljavaju kako bi se međusobno ne samo komparirale nego učinile jedna drugu kvantitativno i kvalitativno boljom“ – kazala je selektorka i istoričarka umjetnosti, Ljiljana Karadžić.
Žiri Salona je jednoglasno odlučio da pravo izlaganja u Galeriji Josip Bepo Benković dodjeli umjetnici Mariji Šević za rad „Povratak prirodi“. Treća nagrada dodjeljena je Igoru Bošnjaku za rad Transformers:
– Autor je kroz upečatljivu igru između istorijskog nasljeđa II Svjetskog rata kroz nekada jedan od najposjećenijih spomenika na Balkanu pokrenuo pitanja o stvarnom značaju i ulozi heroja – kazala je predsjednica Žirija, Mirjana Dabović Pejović.
Druga nagrada pripala je Jeleni Tomašević za „Subject of a Dispute“, rad u najboljem maniru savremenog jezika koji objedinjuje različite medije, obrazloženje je Žirija.
Prva nagrada Salona pripala je Siniši Raduloviću za rad „Naknadna razmišljanja lovca na crve“.
„Stvarajući svojevrsnu psihodeličnu fuziju sačinjenu od markantnih tačaka istorije civilzacije, citata iz istorije umjetnosti, ali i fragmenata lične memorije, umjetnik nas sa puno ironije podstiče na razmišljanja o sopstvenom mjestu u haotičnom svijetu“ – istakla je Dabović Pejović.
zimski salon otvaranje 040216 sinisaSamog laureata Salona, Sinišu Radulovića, jedva smo nagovorili da kaže koju riječ. Jer, on smatra suvišnim da priča o svom djelu koje je, kako kaže platforma sama po sebi postavljena tako da je publika tumači kako želi. Ipak, pitamo ga da ocjeni savremeni umjetnički trenutak Crne Gore.
– Ne mogu reći da je dobar, jer i dalje smo konzervativna sredina koja se bavi isključivo tradicionalnim medijima. Ne mislim da je to dobro, ali neki diverzitet je potreban. Od dobrih stvari kod ovog Salona je to što se posljedjnjih godina bavi tim pitanjima i uvodi umjetnike koji ne stavraju samo tradicionalnim medijima i ne potiču samo sa ovog podneblja. Za našu scenu je to mnogo korisnije da možemo da se takmičimo i stojimo rame uz rame sa nekim ko nije odavde – kaže nam Radulović.
Za ovogodišnju selekciju i koncepciju Salona bivši kustos, istoričar umjetnosti Bogdan Musović kaže da je „iskorak u vrlo pozitivnom smislu“ posebno u odnosu na prošlogodišnji.
„Ovogodišnji Salon je skup raznih poetika, raznih interesovanja..“.
zimski salon otvaranje 040216 2Mlada crnogorska umjetnica i učesnica Salona Jovana Vujanović je impresionirana posjetom:
– Ovako nešto baš nije često, čak ni novembarski Salon na Cetinju nije ovako posjećen. Jako sam iznenađena brojem publike večeras.
Jedna je od najstarijih i najbogatijih manifestacija likovne umjetnosti na prostorima bivše Jugoslavije od ove godine je dobio internacionalnu dimenziju, zahvaljujući stvaraocima Ducley European Art Community centra. Nepodjeljeno je mišljenje da Hercegnovski zimski salon stremi ka značajnom mjestu na mapi evropskih kulturnih dešavanja u vizuelnoj umjetnosti.

5 Komentari

Ostavite komentar

*

code