Evropska nagrada za projekat u kojem je partner Opština Herceg Novi

Evropska nagrada za projekat u kojem je partner Opština Herceg Novi

1
Podijeli

Projekat u kojem je partner Opština Herceg Novi „Put građanina u ogledalu istorije“ dobitnik je Evropske nagrade za državljanstvo, sigurnost i odbranu (eng. European Award for Citizenship, Security and Defence). Nagrada će biti predstavljena u utorak, 28. novembra, u okviru Berlinske konferencije o sigurnosti.

Žiri Evropske nagrade za državljanstvo, sigurnost i odbranu sastao se 12. oktobra 2017. u Strazburu, u prostorijama Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope.

Picerija i restoran

Nakon razmatranja, nagrada za 2017. godinu dodijeljena je lideru na projektu „Put građanina u ogledalu istorije“ –  institutu „Dom umjetnosti i obrazovanja“ iz Litvanije, zajedno sa partnerima u Crnoj Gori, Mađarskoj, Litvaniji i Portugalu.

U obrazloženju stoji da projekat „ima za cilj da podsjeti mlade ljude da se ljudska prava ne smiju uzimati zdravo za gotovo, kao i da im pokaže da pripadnost Evropskoj uniji pomaže u odbrani ljudskih prava i doprinosi osjećaju sigurnosti“.

Projekat “Put građanina u ogledalu istorije” (eng. „The Road of the Citizen in the mirror of History“) finansiran je u okviru programa „Evropa za građane“, ukupne vrijednosti 120.000 eura. Tokom protekle godine uspješno je realizovan u četiri partnerske zemlje, zahvaljujući saradnji svih partnera – Javne ustanove „Dom umjetnosti i obrazovanja“ iz Viljnusa (Litvanija), obrazovne asocijacije „Insignare“ iz Portugala, Mađarskog udruženja za regionalni identitet (MIRE), litvanskih osnovnih škola „Milikonių“ i „Kriukų“ i Opštine Herceg Novi.

Tokom projekta snimljen je dokumentarni film, održane brojne radionice za učesnike i četiri međunarodna događaja u školama – forum teratar: u litvanskom gradu Kaunasu, mađarskom Tata, portugalskom Ouremu i u Osnovnoj školi „Dašo Pavićić“ u Herceg Novom.

Cilj aktivnosti bio je podsticanje dijaloga između različitih generacija, kako bi se ukazalo na značaj prava i sloboda zagarantovanih u Evropskoj uniji. Takođe, ideja je bila da se mladima ukaže na tipične načine narušavanja ljudskih prava, poput vršnjačkog nasilja ili diskriminacije manjina, te da se sa njima otvoreno razgovara o rješenjima i zaključcima kako svaki pojedinac u svojoj sredini može da doprinese zaštiti prava i dostojanstva ličnosti.

Pored dvadesetak predstavnika projektnih partnera, u organizovanim događajima učestvovalo je preko 500 djece, nastavnika, pedagoga, glumaca i drugih pojedinaca iz različitih organizacija.

1 komentar

Ostavite komentar

*

code