Evropska nedjelja testiranja na HIV i hepatitise

Evropska nedjelja testiranja na HIV i hepatitise

410
1
Podijeli

Company D.A.J.M.I. doo nudi usluge servisiranja motornih vozila u savremenom auto servisu sa opremom za kompletan pregled i opravku automobila. Svakim radnim danom od 8 do 16h

images_slike_ilustracija_hiv_test_epNizom aktivnosti koje promovišu testiranje na HIV i hepatitise,u Domovima zdravlja u Herceg Novom, Kotoru, Baru, Beranama, Bijelom Polju, Nikšiću i Pljevljima, od danas se obilježava Evropska nedjelja posvećena testiranju na ove infekcije. Akcije organizuje Institut za javno zdravlje u saradnji sa Savjetovalištima za HIV u Domovima zdravlja.
Riječ je o akcijama dobrovoljnog i povjerljivog savjetovanja i testiranja na HIV u prostorijama Savjetovalista prema satnici ustanova u kojima se rade, savjetovanju o hepatitisima i upućivanje na hepatitis testiranje uz upute izabranih doktora, predavanjima, tribinama, debatama, radioniceama. Njima će biti tematski promovisano testiranje radi ranog otkrivanja infekcije HIV-a i hepatitisa pod sloganom “Testiraj, liječi i zaštiti”.
Ovo će ujedno i biti način da se smanji broj kasno otkrivenih infekcija što popravlja kvalitet života inficiranim osobama i smanjuje troškove zdravstvene zaštite i liječenja.
Koordinatorka Centra za prevenciju u Domu zdravlja Herceg Novi, prim. dr Milena Proročić Tomić istakla je da će Savjetovalište za HIV tokom nedjelje testiranja na HIV raditi danas do 18 h,u utorak i srijedu od 14-18 h, a od četvrtka do nedjelje od 8 – 12 h.
Evropsku nedjelju testiranja podržale su 24 međunarodne organizacije, a tokom 2014. godine u akciji testiranja učestvovalo je 709 organizacija iz 56 zemalja Evropskog regiona.
Od 2,5 miliona ljudi koji žive sa HIV-om, skoro jedna trećina nije svjesna svog HIV pozitivnog statusa. Polovina onih koji žive a HIV-om su kasno dijagnostikovani sto otežava dalji tretman i liječenje. Ovo upućuje na to da mnoge osobe nisu testirane prije nego su se pojavili simptomi bolesti. Ovakve situacije su najčešće posljedica barijera u zahtjevu za testiranje, barijera u ponudi testa , barijera u implementaciji evropskih vodiča za testiranje uprkos dobro dokumentovanom značaju koristi rane dijagnostike HIV infekcije.

1 komentar

Ostavite komentar

*

code