Evropski forum žena: Za Evropsku prijestonicu kulture Herceg Novom treba podrška građana...

Evropski forum žena: Za Evropsku prijestonicu kulture Herceg Novom treba podrška građana i političara

1476
5
Podijeli

Nepodijeljena je podrška učesnica Evropskog foruma žena o kandidaturi Herceg Novog za Evropsku prijestonicu kulture 2021.godine. Skup, kome pristustvuje 20-tak političarki iz Njemačke, Slovenije, Hrvatske, Srbije i Crne Gore, organizovala je Opština Herceg Novi, kao jednu od aktivnosti za dobijanje prestižne titule za Evropsku prijestonicu kulture.
Političarke iz Evrope mogu pomoći kandidaturi Hreceg Novog za Evropsku prijestonicu kulture 2021. Međutim, njihovo lobiranje nije dovoljno ukoliko prvo Herceg Novi ne dobije podršku građana i političara, poručeno je sa Foruma.

evropski forum zena 220616 2Naslovljen kao „Evropske perspektive: Bez šminke“, u panel diskusiji moglo se čuti da je problem žena u Evropi svuda isti i da se svuda bore za rodnu ravnopravnost, za što je često presudan i ekonsomski momenat. Žene treba stalno da se bore za pozicije u društvu i za kvotu od najmanje 50 odsto učešća, pogotovo na Blakanu, gdje još nije dovoljno razvijena građanska svijest u podršci uspješnim idejama kakva je Herceg Novi Evropska prtijestonica kulture, poručila je Doris Pack.
Ona je dugo bila članica Evropskog parlamenta, poznaje prilike na Balkanu i vjeruje da Herceg Novi, kao grad različitih kultura, može biti bliži Evropi samo uz veću podršku građana i institucija, posebno žena:

Picerija i restoran

evropski forum zena 220616 1– Treba da nastavimo sa svim instrumenitima koje imamo na raspolaganju da omogućimo da 2021. Herceg Novi postane široko poznat, ne samo Evropi. Načinićemo ga evropskom prijestonicom kulture, ali vi treba u svim segmentima grada da život učinite boljim. Biću tu da vas podržim u tome – poručila je Pack.
Ona primjećuje da svaku ideju nose pojedinci, ali ne pravi veliku razliku između građana i institucija da bi se one realizovale. Sve počinje od lokalne zajednice.
Članica Evropskog komiteta za ekonomska i socijalna pitanja i uspješna preduzetnica, Madi Sharma na ličnom primjeru je ilustrovala koliko promjene zavise od samog pojedinca koji je ostao bez podrške. Tako i za projekat Evropska prijestonica kulture u startu možda nema podršku, ali dobiće je ukoliko budu vidne dobre promjene.

evropski forum zena 220616 4
– Važno je prepoznati da sve kreće sa lokalnog nivoa, lokalno stanovništvo je nosilac promjena, ne političari. Počnite, zapišite šta želite postići i stići ćete tamo. Ako vi meni date jedan euro, i ja vama dam jedan, oboje ćemo imati po jedan euro, zar ne? Ali ako ja vama dam jednu svoju ideju, i vi meni svoju, svako od nas imaće dvije ideje – istakla je Sharma.
evropski forum zena 220616 3Inače, skup je otvorila predsjednica Opštine, Nataša Aćimović, koja je kazala da simbolika Foruma treba snažnije da angažuje političku scenu Crne Gore u smislu pružanja jače podrške procesu rodne ravnopravnosti, kao neophodnosti savremenog društva da sve svoje ljudske resurse i kapacitete stavi u funkciju u potpunosti i izjednači zastupljenost moći i učešća oba pola u svim sferama javnog i privatnog života.
Govorile su i predstavnice Grada Zagreba Ines Sabalić, zamjenica predsjednika Opštine Budva Suzana Pribilović i sekretrarka za urbanizam, izgradnju i prostorno planiranje Opštine Kotor Slavica Vojinović.

“Lux Film Prize Weekend”

Večeras će na tvrđavi Forte mare u 21 sati biti otvorena trodnevna revija nagrađenih evropskih filmova “Lux Film Prize Weekend”. Pored Doris Pak, gošća će biti glumica Sibel Kekili. Biće prikazan film “Die Fremde” (“Kada odemo”).

5 Komentari

  1. Hn,tako je,eto neka mlade Izbora rade što misle da treba,jer sve su redom školovane u inostranstvu,svojoj postojbini,a ove naše odole pojma ni o čemu izgleda da nemaju.
    0    0

Ostavite komentar

*

code