“Exodusi” 50 godina na sceni

“Exodusi” 50 godina na sceni

2926
5
Podijeli

images_slike_dogadjaji_2015_kultura_jul_exodusi_2Poznati hercegnovski bend “Exodusi” ove godine proslavlja jubilej – 50 godina postojanja. Kvintet koji je započeo u Herceg Novom, a u kojem je od osnivanja 1966. godine do danas svirala čak 34 muzičara, predstavlja jedan bokeški oriđinal, ali je, na žalost, danas najmanje prisutan u Herceg Novom.

Osnivač benda, legenda novske muzičke scene, Zoro Martinetti nam je kazao da je u pripremi monografija na temu pola vijeka postojanja “Exodusa” i da će, po objavljivanju knjige, zakazati i datum proslave.

Picerija i restoran

Martinetti kaže da u Herceg Novom rijetko ko prepoznaje njihov rad, dok su sa nastupima više prisutni u Kotoru i Tivtu, opštinama koje još uvijek drže do starih vrijednosti.

Ono što karakteriše “Exoduse” je činjenica da se nikada nisu profesionalno bavili muzikom, već su to radili iz hobija, njegujući meditranski zvuk koji se polako izgubio iz Herceg Novog.

Rijetki nastup u Novom na početku sezone bend je zabilježio u hotelu Sun Resort, na čiji poziv se rado odazivaju.

zoro martinetti– To su gosti iz Novog Sada, koji u Sun Resortu organizuju svoje takmičenje i druženje. Oni nas već  tri godine angažuju da im sviramo na završnoj večeri – kaže Martinetti.

Sastav danas broji pet članova. Ali zavisno od nastupa, odnosno od platežne moći onog ko ih angažuje, oni nastupaju ili u punom sastavu ili samo tri člana.

– Ovo je danas ludo vrijeme, ne može se naplatiti svirka da valja – kaže Martinetti.

Za sezonu najave imaju samo iz MZ Meljine i to u toku jula, a najavljena su i dva kratka solo nastupa Zora Marttinetija, takođe na dijelu rivijere u Meljinama. Kako nam je kazao, riječ je o dva nastupa od po desetak minuta u smiraj dana.

Tako će ipak, u poplavi kiča u ugostiteljskim objekitima duž novske rivijere, ljubitelji starog mediteranskog zvuka, barem na kratko, moći da uživaju u dobroj muzici. Ali bend koji postoji pola vijeka i koji je obilježio i ispratio jednu epohu ipak zaslužuje više pažnje i mnogo više nastupa.

5 Komentari

  1. …to su bili prvi naši plesnjaci uz njihovu svirku u nekadašnjem Domu kulture (gimnastička dvorana), današnji Gradski restoran…nezaboravno
    1    0

Ostavite komentar

*

code