Fali još 8 m zida da Romi sa Šišteta usele u nove...

Fali još 8 m zida da Romi sa Šišteta usele u nove kućiće

1769
2
Podijeli

kucice za rome drenovik 280316 1Romske familije sa Šišteta u 6 novih kuća u naselju Drenovik, iznad Igala, trebalo bi da presele sljedećeg mjeseca. Kućice su završene  još u februaru, voda je dovedena, urađene su septičke jame, počelo je uvođenje struje koje bi trebalo da bude gotovo do 1. avgusta. Međutim, i dalje je sporan potporni zid.

Njegova izgradnja neophodna je zbog odranjavanja  terena ispod prve u nizu kuća. Teren za sada “miruje”, ali sa prvom većom kišom zemlja će se ponovo pokrenuti, upozorava Mehmet Beriša, lokalni koordinator NVO Mlado Romi:

Picerija i restoran

– Do sada je urađeno nekih dvadesetak metara tog zida, ali preostaje još 6-8 m koji su kritični, baš ispod te prve kuće u kojoj bi trebalo da bude smještena i najbrojnija porodica sa Šišteta. Nedostaje još novca i za sada nemamo rješenje za to, navodi Beriša.

Taj će problem morati što hitnije da se rješava, jer porodice moraju iseliti sa Šišteta, zbog tužbe koju je podnio Institut Simo Milošević, kao vlasnik zemljišta:

images_slike_dogadjaji_2015_razno_septembar_romi_sistet_4– U Institutu za sada imaju razumijevanja i neće tjerati porodice odatle, jer bi ostali i bukvalno na ulici. Radovi u Drenoviku jesu pri kraju, pa iz Instituta ne insistiraju. Podnošenje te tužbe ne bih komentarisao, mada su vjerovatno na taj način htjeli da zaštite svoj interes, navodi Beriša.

Izgradnja kućica u Drenoviku za romske familije počela je u oktobru prošle godine, a finansira je njemačka organizacija HELP koja zbrinjava Rome, u saradnji sa Opštinom Herceg Novi. Trebalo je da budu gotove do Nove godine, međutim, taj datum stalno se prolongira zbog  potpornog zida, čija izgradnja nije bila planirana pa nedostaje novac.

–  Opština Herceg Novi prošlog mjeseca obezbijedila je dodatnih 5 hiljada eura od kojih je ozidano 20 m, a za preostalih 6-8 moraćemo ponovo tražimo novac,kaže Beriša.

Ove porodice, inače, decenijama, nastanju divnu borovu šumu Šištet na brdašcu u Igalu, u blizini II faze Instituta, na njihovom zemljištu. Kada Romi napuste tu lokaciju biće potrebno ukloniti objekte koje su imrovizovali za stanovanje, ogromnu deponiju otpada, a onda eventulano opet pristupiti ozelenjavanju tog lokaliteta.

2 Komentari

  1. Uvaženi sugradjani apelujmo na sve koji suuprilici da pomognu u materijalu ,novcu,radu…da se trenutni naseljenici Šišteta presele u adekvatan itrajan smještaj,a Šištet oslobodi od divljih deponija i neuglednih objekata.
    0    0

Ostavite komentar

*

code