„FENIX“: EDUKACIJA O ZDRAVIM STILOVIMA ŽIVOTA ZA PREVENCIJU MALIGNITETA

„FENIX“: EDUKACIJA O ZDRAVIM STILOVIMA ŽIVOTA ZA PREVENCIJU MALIGNITETA

111
0
Podijeli

Udruženje roditelja djece oboljele od kancera, „Fenix” Crna Gora, organizovaće sjutra u hotelu Lighthouse u Igalu edukativnu radionicu o zdravim stilovima života kao preventive sekundarnog maligniteta i edukaciju o dugoročnim posljedicama liječenja i razmjene iskustava.

Početak radionice predviđen je za 14 h, a prisustvovaće i predsjednica Opštine, Nataša Aćimović.
Planiran je otvoreni razgovor sa stručnom saradnicom prim. dr Milenom Proročić i razmjena iskustva mladih nakon čega će u restoranu Mali raj u Igalu biti organizovana nutricionistička radionica. Uz pomoć osoblja restorana mladi će će pripremati Afrodita napitak, namaz od sjemenki i zdravi dezert.
Kao rezultat dobre saradnje slijedi i druženje sa muzičarima iz OKC Herceg Novi u večernjim časovima.
Udruženje „Fenix Crna Gora” otpočelo je u avgustu realizaciju projekta – Proces socijalizacije mladih liječenih od kancera u djetinjstvu pod nazivom – „BORBOM PROTIV (M)RAKA” koji je finansijski podržala Opština Herceg-Novi.
Cilj programa je osnažiti mlade liječene od raka u djetinjstvu da samostalno djeluju i sprovode svoje ideje i mjenjaju predrasude prema raku kod djece i mladih.Ciljne grupe su mladi od 15 do 30 godina koji su se u djetinjstvu liječili od neke vrste maligniteta i koji su nazvani MladiCe Crne Gore. (Riječ „MladiCe” potiče od „mladi” i slova ” C” koje je u medicinskom šifarniku oznaka za kancer).
MladiCe Crne Gore su se 19. avgusta okupile u Herceg-Novom kako bi pripremile prezentacije na engleskom jeziku za predstavljane svoje grupe. Tri člana MladiCa Crne Gore, Đorđe Murišić iz Herceg Novog, Marija Radunović i Mario Kumburović iz Podgorice su učestvovali na I Međunarodnoj konvenciji mladih koji su se izliječili od nekog oblika maligne bolesti ,,Malo svijetlo nade” koja se održala u Zagrebu, od 20 do 24. avgusta, gdje je bilo prisutno 50 učesnika iz deset zemalja Balkana, Austrije, Njemačke, Italije,Turske,Velike Britanije, Rumunije i Holandije.
„Dodatna vrijednost projekta „Borbom protiv (m)raka” je, da je uz volonterski rad ličnih prijatelja, autora pjesme Jovane Perović, kompozitora Branislava Samardžića i aranžera Veselina Bogićevića Frenkija, udruženje pripremilo pjesmu ” Fenix” koja je izvedena u revijalnom dijelu festivala “Naša radost” 26.09.2015. u Podgorici. Pjesma ima namjenu da bude podrška i podsticaj djeci i roditeljima oboljele djece” – podsjećaju iz „Fenixa”.
Izvođač te pjesme je djevojčica Tara Petrović iz Tivta koja se liječila od leukemije i koja iako ima samo 12 godina svojim svakodnevnim aktivnostima (pjesmom, plesom, sviranjem violine, skijanjem na vodi) uvjerava da je volja za životom i ljubav prema životu i bližnjima najbolji recept za sreću, ali i put do zdravlja”, ističu iz Fenix-a.
Pjesma je napravljena kao poruka oboljeloj djeci i Udruženje želi da ona postane njihova himna. Rađena je za podizanje zdravstvene svijesti, empatije i kulture na nacionalnom nivou, a i šire.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code