Fenomen: Herceg Novi ima višak vode, snabdijevanje stabilno uz novu tehnologiju detekcije...

Fenomen: Herceg Novi ima višak vode, snabdijevanje stabilno uz novu tehnologiju detekcije kvarova

36
Podijeli

Snabdijevanje vodom u Herceg Novog je dobro i stabilno. U Filter stanicu „Mojdež“ uzlazi između  420 i 450 l/s, pri tom se količine sirove vode uvećavaju za 5 do 10, nekad i 15 l/s.

– Ono što je fenomen ovog ljeta jeste da se lokalno izvoršte Opačica uključuje samo povremeno. Praktično tek nekih 7-8 dana, Opačica je počela da funkcioniše, a uključje se povremeno sa nekih 20 do 35 l/s i to isključivo za snabdijevanje hercegnovske rivijere. Nije radila čitavih pola godine – saopštila je direktorica preduzeća Vodovod i kanalizacija DOO, Olivera Doklestić, na press konferenciji.

Picerija i restoran

Pokrivene su sve zone u sistemu snabdijevanja, uz strogu kontrolu rada zona koje se snabdijevaju iz pumpnih stanica, naročito: Kamenari, Ratiševina i Stanišića dubrava.

Zbog veoma visokog pritiska u nekim djelovima opštine prisutno je i dalje dosta problema u sistemu snabdijevanja, koji se vidno smanjuju iznalaženjem tehničkih rješenja, ugradnjom reduktora pritisaka gdje je to moguće.

Doklestić kaže da u ovoj godini Vodovod bilježi visoke viškove vode u sistemu, zbog čega je potrebno naći nove načine da se ona proda. Količine koje se trenutno nalaze u sistemu podmiruju potrebe između 70 i 80 hiljada potrošača.

U minuliom mjesecu sproveden je monitoring glavnog magistralnog cjevovoda DN 600 mm od Kamenara do Zelenike i od Debelog brijega do FS „Mojdež“ i kroz Sutorinsko polje i obavljene su neke intervencije na glavnom cjevovodu.

Kada je riječ o redovnim aktivnostima na mreži Doklestić informiše da je od 1. januara do 30. jula otklonjeno tačno 1000 kvarova, brzina reagovanja u toku 24 sata je podignuta na 80%, dok su zaostali kvarovi od nekoliko dana svedeni na minimum.

Nova tehnologija detekcije kvarova na mreži

Preduzeće Vodovod i kanalizacija DOO odlučilo je da unaprijedi sektor zadužen za detekciju gubitaka. Nabavljena je nova oprema švajcarske firme „Gutermann“, svjetski poznatog brenda u proizvodnji akustične detekcije kvarova na vodovodnoj mreži.

Zbog toga je formirana posebna služba u okviru tehničkog sektora, koja će se baviti intezivnijom detekcijom gubitaka, a kojom će rukovoditi dipl. ing elektrotehnike, Gospava Milović.

– Suština zadatka je u permanentnom praćenju stanja kroz sve  poznate oblike procurivanja na vodovodnoj mreži, od detekcije kvara, alarmiranja u određivanju mikrolokacije procurivanja (ili obrnuto) do repariranja cjevovoda – objašnjava Dokelstić.

Po riječima Gospave Milović, do sada je u tim za detekciju gubitaka radilo dvoje zaposlenih, a sada je sedmoro i svako ima svoje zaduženje. Oni su prošli sedmodnevnu obuku, koju je održao Dušan Mihajlović iz firme Dukamom iz Niša, preko koje je Vodovod kupio švajcarsku opremu.

Kako je on objasnio, pomoću starog aparata za detekciju nije bilo moguće odrediti tačnu lokaciju kvara, što novi sistem sistematskog ispitivanja vodovodne mreže akustičkom detekcijom curenja omogućuje.

– Od sada ćemo moći da u određenim oblastima, pomoću Zone Scan 820 senzora, snimimo i odredimo da li u tom dijelu grada imamo gubitaka. Nas interesuju procurivanja koja nisu vidljiva na površini – navodi on.

U toku obuke radnici Vodovoda, na čelu sa Mihajlovićem skenirali su oko 10km vodovodne infrastrukture u Bijeloj i Kumboru i uočili veliki broj problema, koje je druga ekipa za sanacije otklanjala.

Mihajlović je predstavio tehnologiju pomoću koje se rade detekcije, koje su nekad trajale po nekoliko dana, a sada ih obavljaju za jednu noć.

Vodovod je nabavio 20 senzora Zone Scan 820, koje aparat pod nazivom Aquascope 550 “preslušava”. Oprema i obuka kadrova, koštalli su  27 hiljada eura.

Kako je na pressu saopšteno, detekcije gubitaka pomoću nove tehnologije nakon Kumbora i Bijele biće nastavljene na rivijeri, ali, kako je ukazano na pressu, mogu postati beskonačan proces, dok god se infrastruktura, koja je zastarjela, ne zamijeni novom.

36 Komentari

 1. Sve je ovdje lijepo napisano još kad bi u Vodovodu H.Novi naučili da se nakon popravka cijev ponovo zatrpa (i to pijeskom prvi sloj a ne kamenjem) a ne ostavlja otkopana:Otiđite kod rezervoara u Bijeloj pa se nauživajte urnebesne komedije otkopanih cijevi.

  13
 2. Stanujem u dijelu grada koji; zbog svog polozaja ima doasta problema u snabdijevanju vodom za vrijeme ljetnje sezome. Ovo je prva sezona da je vodosnabdijevanje ODLICNO. Vode ima stalno, cak i nocu, sto je za nas bilo nezamislivo. A kisnih lijeta je bilo. Pa ljeto 2014. god. je bilo mnogo kisnije nego ovo. a vosu smo dobijali 10-tak sati dnevno. Svaka cast. Jedno veliko BRAVO.

  14
  10
 3. Prolazim i vidim onaj mali duska krusa u ekipu za detekciju, e strasan vam je kadar bas me interesuje je li on prosao obuku za konobar jeste koliko znam to je po profesiji mogla bi ga direktorica zaposliti kao kafe kuvaricu,a kako se koceperio on glavni u vodovodu nije se od njega na autobuskoj moglo zivjet on ovo on ono bio je vizonar ko kruso pa obojica zavrsise kao gubitak na nekoj mrezi odnosno gubitnici ne znam kakvi su ostali ali kuku vodovodu sa njim

  20
  9
 4. Ali nažalost ove godine je osjetno manje turista u Herceg-Novom, tako da vode ima u izobilju. Vjerujem da se u vodovodu bolje radi i da inkasanti ne mogu više olako da anuliraju nečiju nekontrolisanu potrošnju vode i da se riješavanju kvarovi brže, ali bez zamjene mnogih vodovodnih cijevi i vodovodnih mreža, veliko je pitanje koliko će te popravke potrajati.

  18
  2
 5. Nije moguce da je toliko kise palo (botovi)nego se smanjuju gubici na mrezi,jos da pocne da se naplacuje kako treba i evo u nas izmuceni grad jedne zdrave firme.kad bi svi direktori pokusali da poboljsaju usluge svojih preduzeca…..

  18
  8
 6. Da se zna: jedina koja je u Skupštini jednoglasno izabrana za direktorku ViK. Na sve ostale, opozicija je imala primjedbe. Ranije sam prijavljivao kvarove na koje sam nailazio, i niko nije reagovao. Sada su ih sve riješili sjutri dan.

  31
  8
 7. Svaka istina Vam je takva… Vidite li vi da pada kisa svaki dan= potrosnja vode manja, zato je i ima… Pozovite je u decembru i pitajte je: Kolko kasni plata? Kolka su potrazivanja prema nabavljacima…

  16
  13
 8. Gospodjo Olivera mozete li nam jos reci kada
  Vec imate sada najsuvremeniju tehnologiju kad cete poceti da sankcionisete decenijske lopovluke vode konkretno na Kamenare naselje Bara i Josica tu se krade nemilice a logistiku daje vas inkasant uz cast I mito normalno tu su glasaci cuvenog SNP koji su takodje zasticeni.

  29
  4
 9. Lijepa vijest. Grad koji je godinama kuburio sa vodom iz raznoraznih razloga, konačno može da se pohvali da je problem snadbjevanja vodom riješen. Naravno, uvijek će imati neki problem sa kvarovima, ali kako tvrdi direktorica preduzeća, kupljena je moderna tehnologija, kojom će se kvarovi brzo sanirati. Bravo.

  22
  12
 10. Nista mi nije jasno ali nije ni bitno. Samo znam kada pocnu da se hvale da imamo dovoljno vode ( ili viška ???) znam da moram da nabavim tank za vodu i pumpu, jer krecu restrikcije- to sam do sada naucio !

  27
  8
 11. Taj vas “zone scan 820” vjerovatno ne detektuje Topolu I Stanisica dubravu – za to ce Vam trebati neki bolji poput – “obidjite teren 2018”

  18
  4

Ostavite komentar

*

code