Fenomen prirode: Ledena pećina u zaleđu Herceg Novog

Fenomen prirode: Ledena pećina u zaleđu Herceg Novog

4999
3
Podijeli

Company D.A.J.M.I. doo nudi usluge servisiranja motornih vozila u savremenom auto servisu sa opremom za kompletan pregled i opravku automobila. Svakim radnim danom od 8 do 16h

Ledenice koje vise sa tavanice, debeli sniježni pokrivač na ulaznom dijelu i sloj leda po čitavoj unutrašnjosti, prizori su koji ispunjavaju prostor Ledene jame. Slično poznatoj durmitorskoj Ledenoj pećini, povoljni mikro-klimatski uslovi i prokapanje vode sa tavanice, dovode do formiranja najraznolikijih ledenih ukrasa, koji su i sad, kad je proljeće već uveliko „zagazilo“, a gora ozelenila, u Ledenoj pećini i te kako prisutni.

Ledena jama je od davnina  bila poznata stanovnicima Kamenog, budući da se nalazi na svega nekoliko minuta hoda od najbližih katuna, ali nije bila poznata, niti dostupna široj javnosti.

Picerija i restoran

Proteklog vikenda, PK „Subra“ završio je poslove na čišćenju i markiranju pristupne staze do ovog atraktivnog speleološkog objekta, smještenog u gustoj bukovoj šumi Kamenske ravni, u podnožju Subre.

Mada se zove jama, za silazak nije potrebna posebna oprema, već samo zimska odjeća, nezavisno od spoljne temperature. U otkrivenom dijelu, dugo nakon prestanka sniježne sezone zadržava se debeli bijeli pokrivač, čineći veliki kontrast sa okolnom, već oživjelom vegetacijom.

Mreža zanimljivih lokaliteta, povezana kvalitetnim stazama, već decenijama čini okosnicu ponude Orjena, a kontinurano se radi na njenoj postepenoj dogradnji. Sada, nakon markiranja i uređenja pristupne staze, Ledena jama je postala daleko dostupnija posjetiocima, čime je južni dio masiva dobio još jedno zanimljivo mikro-odredište.

3 Komentari

  1. Slusao sam price od mog pok.oca koji je rodom iz tih krajeva da se iz tih pecina nosio led i prodavao hercegovskim restoranima za hladjenje pica u ranijim vremenima kada nije bilo frizidera.
    Led se vadio iz pecina u ljetnim danima i nosio na magarad u H.N.
    Pricao je kako bi ti trgovci ledom mladi oboljevali od upale pluca i slicnih bolesti jer su u ljetnim danima dolazili do tih pecina i onako znojavi bez zastitne odjece ulazili u te ladne jame.
    26    0

Ostavite komentar

*

code