Početna Ke Nova “Fešta na skalama” u znaku smokava i grožđa

“Fešta na skalama” u znaku smokava i grožđa

0

Manifestacija “Fešta na skalama” u organizaciji Udruženja Ruke biće upriličena u četvrtak, 6. septembra na Stepeništima 28. oktobra i Sima Matavulja, u Starom gradu.

Program ovogodišnje “Fešte na skalama” obuhvata tradicionalnu izložbu domaćih proizvoda i rukotvorina, koja će biti otvorena u 18 h, zatim muzički program koji počinje u 20, kao i degustaciju jela od smokava i grožđa na humanitarnoij trpezi, takođe u 20 časova.

Picerija i restoran

Stađunske fešte Udruženja Ruke su ulični festivali, prošireni dodatnim sadržajima.

Na samom kraju ljeta promovišu se raskošni plodovi smokve i grožđe u prirodi i gastronomiji, sa velikom paletom domaćih proizvoda i kroz izložbu rukotvorina inspirisanih ovim lijepim plodovima, uz muziku i ples. Organizatori najavljuju učešće oko 25 izlagača.

– Feštu će pratiti hit pjesma koja je nastajala uporedo sa njom – “Uzmi smokvu” Denija Deranje i Boka benda. U muzičkom programu će nastupiti Novi Sloveni, duo koji čine Konstantin Fyordov (tamburica, synth…) i Petar Kraljević (glas, gitara) sa repertoarom od standardnih hitova do lokalnih zanimljivosti. Gosti će biti džez pjevačica Iva Kostić, koja će najaviti svoj program “Caustic Fort” i Salsa Bayamo klub koji će do kraja zagrijati atmosferu – navode iz Udruženja Ruke.

Tradicionalna ljetna trpeza posvećena istraživanju kombinacija sa smokvama i grožđem biće održana na gornjim skalama, koje vode ka Kanli kuli. Tu će u zajedničkoj akciji tri NVO: Egzodusi, ORKA i Ruke, uz učešće brojnih drugih organizacija, pojedinaca, kao i restorana biti priređena donatorska večera “Za Dragana”.

Džez muzičaru Draganu Đorđeviću Karlu, profesoru u hercegnovskoj Muzičkoj školi, koji je na istom mjestu bio sa svojom gitarom na humanitarnoj “Fešti na skalama” 2016. godine potrebna je podrška prijatelja u borbi za zdravlje. Otvoren je poziv za ljude dobre volje, koji vole život, druženje, hranu i muziku, da učestvuju.

Neobična aukcija

Osim hrane, koju doniraju restorani, profesionalni keterinzi, pojedinci i organizacije, za ovu akciju kuriozitetna je donacija anonimnog građanina Budve. Riječ je o gitari Squire Fender Bullet Strat, koja je na aukciji na Facebook stranici Exodusi. Aukcija će trajati do Fešte na skalama, pa će prihodi od prodaje gitare i od donatorske trpeze biti objedininjeni. Do sada je učešće u ovom dijelu fešte potvrdilo preko 20 donatora.

Učestvujte u donatorskoj trpezi

– Ljetna trpeza nudi brojna jela, više vrsta slatkiša, onih koji se spremaju tradicionalno u Boki kotorskoj, ali i brojne kulinarske inovacije. Kombinacije smokava i grožđa sa sirom i mesom su iznenađujuće. Ako imate zanimljivo lično jelo ili deliciju na ovu temu, možete i sami da doprinesete akciji. Razmjena iskustava i znanja je ključna u razvoju gastro-manifestacija poput ove – tvrde organizatori.

Nemjerljiva je podrška zajednice na koju se Ruke oslanjaju u organizaciji svojih manifestacija, čiji je krajnji cilj razvoj gastro-turizma i preduzetništva, ali više kreativnosti i duha zajedništva.

Fešta je organizovana uz podršku Turističke organizacije i Opštine Herceg Novi (javni konkursi za manifestacije i NVO), Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, preko koga su kroz javni rad u Udruženju tri asistenta, kao i Herceg festa i drugih opštinskih preduzeća.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code