“FEŠTA OD SKALINA” – SMOKVA I SIR U JEDNOM ZALOGAJU

“FEŠTA OD SKALINA” – SMOKVA I SIR U JEDNOM ZALOGAJU

306
0
Podijeli

Pokazalo se da s malo preduzimljivosti i finansijske podrške lako može Hreceg Novi parirati Tivćanima i Kotoranima u njihovim feštama od žućenice, makarula, njokadama ….

Iz NVO Ruke su se potvrdili kao dobri organizatori, prvo sa malom feštom od narandže, a onda juče i danas sa “Feštom od skalina”.
Sve se i dešavalo na novskim skalinima u blizini gradske tore juče prijepodne i sinoć do ponoći, a danas su od 10 do 13 h na programu kretivne radionice.
Sve što je bilo “a la maka”, brzo je i prošlo, a u centru cijele priče sa novskih skala bile su smokve, svježe, suve, u kolačima, džemovima, slanim i slatkim pitama, lignjama, rakiji, likerima… Uz njih sirevi, domaći iz Boke, ali i iz Nikšića, kravlji, ovčiji, kozji, u kolutima i komadima, u ulju, mladi škripavi i suvi… Kombinacija smokava i sira pokazala se nevjerovatno dobrom. U neobičnim zalogajima, dobroj muzičkoj pratnji i nastupima lokalnih grupa uživali su jednako Novljani i njihovi gosti.
Hercegnovski kreativci izložili su ručno rađene, prirodne i originalne – sapune, nakit, kreme, slikano staklo i svilu, kamenje, teglice za džem i slatko kao i dekupaž. Promovisana je domaća kultura smokve i sira, ali i umjetnici koji su umjesto u galerijskom prostoru, na skalinima pokazali što znaju i umiju.
Sve je uveseljavala klapa Castel Nuovo i grupa “Noge u more” koja je predstavila pjesmu “Smokva”. Šarmom su sijale i članice Mažoret kluba Lily, ali i folkloraši tri KUD-a: Sloga, Igalo i Ilija Kišić.
Ova fešta “legla” je mnogima, pa smatraju da bi trebalo jednom mjesčno nešto slično prirediti. Organizatori su već počeli i sa pripremrema za novu gastronomsku lokalnu feštu u znaku šipka, kome dolazi stađun.
Biće vjerovatno opet pokrovitelj TO Herceg Novi, koja podrškom ovakvim manifestacijama obogaćuje i promoviše lokalnu kulturu i turističku ponudu.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code