Fešta Primavera u Parku „Boka“ i Gradskoj kafani

Fešta Primavera u Parku „Boka“ i Gradskoj kafani

1605
1
Podijeli

Posvećena proljeću, samoniklom jestivom, ljekovitom, začinskom bilju ovog podneblja, zdravlju i rekreaciji, zajedništvu, sjutra će u parku Boka i na terasi Gradske kafane u Herceg Novom biti priređena fešta Primavera. Pripremaju je predano članovi hercegnovske NVO Ruke, od 10 do 13 časova, a u dogovoru sa predstavnicima Lighthousa planirana je priprema stola sa toplim i hladnim jelima koji će imati donatorsko humanitarnu funkciju.primavera plakat

“Ruke” su već organizovale uspješno tri stađunske fešte, a Primavera je zamišljena kao mali proljećni festival, uz mnoštvo zabavno-rekreativnih sadržaja, izložbeni i gastronomski dio.

Picerija i restoran

– U fokusu gastronomskog programa  biće  samoniklo bilje našeg podneblja, žućenica, šparoga, rukola, mažurana, ruzmarin, žalfija, metvica i druge biljke. U saradnji sa organizacijama, restoranima, gastro profesionalacima i amaterima, pripremićemo sto sa toplim i hladnim jelima koji će imati donatorsko-humanitarnu funkciju. Prihod od donatorske trpeze učesnici su namijenili za liječenje Stevana Obradovića, sportiste iz našeg grada – najavljuju iz ove NVO.

Za njih je prva fešta Primavera  početak velikog istraživanja – kako veliko prirodno bogatstvo oko nas upotrijebiti u zdravlju i blagostanju? Zato su sa hercegnovskim osnovcima bili u prirodi i ekspediciji koju je predvodio direktor Agencije za zaštitu i razvoj Orjena, Željko Starčević. Prepoznavali su i sakupljali biljke u Kotobilju, a sve će biti izloženo sjutra na prirodnjačkom stolu. O biljkama ovog kraja govoriće ing.pejz. arh. Milica Berberović.

Tokom same fešte djeca i odrasli će moći da se  izraze umjetnički i kreativno. Radovi sa radionice mokrog filca koju je vodila Jan March biće izloženi pod nazivom „Proljeće u deset slika“.

Mladi umjetnici i SMŠ Ivan Goran Kovačić izložiće radove inspirisane proljećnom florom i nastaviće sa slikanjem na štafelajima u parku na dan fešte.

U programu će učestvovati i Gradska muzika Herceg Novi i mažoretke, Olivija Fondacija, Nova Šansa, NVO Fjok, Volonterski centar “Tačka oslonca”, Likovna maštaonica, Centar za relaksaciju “Felix”, Srednja škola Ivan Goran Kovačić i drugi.

Posjetioci fešte će imati priliku i da probaju slacklining, atraktivnu sportsku disciplinu dinamičke ravnoteže koja sve brže „zahvata“ cijeli svijet.

Za najmlađe je planirano nekoliko kreativnih radionica na temu proljeća, kao i igrice u parku.

Gosti „Primavere“ biće predstavnici manifestacije Dani žućenice iz Tivta i Organizacija žena iz Risna.

– Očekujemo podršku lokalne uprave i institucija, a već smo dobili nemjerljivu podršku zajednice, zbog čega znamo da smo na dobrom putu – poručuju iz NVO „Ruke“.

Organizovanjem stađunskih fešti (Mala fešta od naranče, Fešta Primavera, Fešta na skalama, Jesenja fešta) Udruženje RUKE želi da poveže gastronomiju sa kreativnošću, umjeće i radinost sa kulturnim sadržajima, turiste i lokalno stanovništvo sa domaćim proizvodom. Na ovaj način želi da omogućimo zainteresovanima za kreativno izražavanje (kroz kulinarstvo i ostalo) da svoje umijeće korisno upotrebe u afirmaciji lokalnog pred turističkom i domaćom publikom.

1 komentar

Ostavite komentar

*

code