Festival Bruna Špiler raspjevao proljeće

Festival Bruna Špiler raspjevao proljeće

1318
7
Podijeli

bruna spiler otvaranje 2U  kongresnoj sali Instituta Igalo zvanično je otvoren Međunarodni festival solo pjevača Bruna Špiler, koji je okupio ove godine 75 takmičara. Oganizatori i žiri su time naročito ponosni.

Umjetnička direktorka festivala, profesor emeritus primadona, Radmila Smiljanić, podsjetila je da Brunom Špiler treba Herceg Novi da se ponosi i prisjetila se početka festivala koji je dobio ime Bruni Špiler u čast.

Picerija i restoran

– Svake godine, kad je riječ o konkurentima odnosno takmičarima, sve je veći broj. Bilo je nekih manjih oscilacija, ali njih 75 ove godine je impozantan. Pogotovo u odnosu na Beograd, koji je nedavno imao “International Jeunesses Musicales Competition” sa 17 kandidata, a mi ovdje imamo 75. – istakla je Smiljanić.

Direktorica festivala i profesorica solo pjevanja Mirela Šćasni publici je predstavila članove žirija i zahvalila svakom od njih što su i pored drugih obaveza uspjeli da dođu i na taj način “podrže” festival, kao i takmičarima:

bruna spiler otvaranje 1– Hvala vam što nam se svake godine vraćate da vidimo koliko ste napredovali u međuvremenu i to ne kao takmičari, već kao profesori sa svojim đacima. – poručila je Šćasni.

Predsjednik žirija, dirigent Miroslav Miro Homen počastvovan je pozivom emeritus Radmile Smiljanić i Mirele Šćasni da bude dio festivala, naročito što je rodom iz Kotora, gdje je i završio Srednju muzičku školu:

– Radujem se da je to u regionu koji mi je najviše prirastao srcu, ne zato što sam odavde već zato što je najljepši na svijetu. Za mene nema ljepšeg dijela Boke i tu sam uvijek dolazio. Od kako sam u mirovini već osam godina, onda sam češće u mojoj Boki i mom Kotoru. Moj otac je u Herceg Novom osnovao Učiteljsku školu, radio tri godine, vodio hor, i radujem se da sam u Herceg Novom i da vidim kako i dalje napreduje u svakom pogledu. – poručio je Homen.

bruna spiler otvaranje 3Festival je otvorila savjetnica za kulturu predsjednice Opštine, Nataša Martić:

– Herceg Novi je grad koji se raduje ovakvim susretima i festivalima, kojima je siguran u sebe krenuo u sticanje prestižne titule Evropske prijestonice kulture za 2021. godinu. Želim vam svima dobrodošlicu, zahvalna što ćete raspjevati proljeće u Herceg Novom. Želim vam uspjeh i da u godini kada postanemo evropska prijestonica kulture zajedno to i proslavimo.

Nakon oficijelnog dijela, publici su se predstavile pobjednice ranijih festivala uz korepeticiju prof. klavira Alekseja Molčanova.

Festival se nastavlja danas i sjutra takmičarskim dijelom, a biće zatvoren sjutra veče koncertom “Belkanto za sjećanje”, takođe u kongresnoj Sali Instituta, od 20 h.

7 Komentari

 1. Ovo nazvati ” svecano otvaranje”…smesno? organizatoru veliki minus- ! ! Promeniti koncepciju i lokaciju i ljude iz organizacije koji rade samo za sebe. Jadno, tuzno i bedno?
  0  0
 2. nisam nikad cula za HERECEG TEST, a odabrana publika ne znaci ELITIZAM,vec da ti pojasnim rijec je o publici koja voli da slusa klasiku .Sto se tice popularizacije solo pjevanja ovaj festival je i te kako popularizovao i solo pjevanje i solo pjevace.Zahvaljujuci ovom takmicenju mnogi su saznali ko je bila Bruna Spiler.
  0  0
 3. Odabrana publika? Cime birana? Elitizam? Zar ovo ne bi trebalo da bude polularizacija solo pjevanja? Sta, pozoriste i rok en rol su za narod a ovo je za odabrane? Elitizam moze ali onda ga placajte sami. Gradjani Novog placaju za odabrane.
  0  0
 4. uh,zaboravih fjorici da kazem da je ovo takmicenje solo pjevaca ,a ne pozorisna predstava ni rok koncert, pa je i publika odabrana, a institut nije centar grada…uh koliko zlobe ….
  0  0
 5. draga fjorice,ako si pazljivo citala sta je rekla legendarna Radmila Smiljanic o impozantnom broju ucesnika tj. 75, a na nedavnom medjun.takmicenju u Beogradu je bilo svega 17 takmicara,onda tvoj zluradi komentar treba pripisati sujeti, ljubomori ili nekom skrivenom razmisljanju
  0  0
 6. U inače maloj sali Instituta jedva tridesetak ljudi u publici. Učesnika više od publike. Uz svo poštovanje ali kakav je smisao ovakvih festivala¿ ovo grad plaća našim parama, a gradjane ne zanima takmičenje ućenika koje se naziva festivalom. Zašto ovo ne preuzme Hereceg test oni znaju kako se radi ili neka se ukine jer nikakve svrhe nema.
  0  0

Ostavite komentar

*

code