FILM INGMARA BERGMANA “SEDMI PEČAT” U DVORANI PARK

FILM INGMARA BERGMANA “SEDMI PEČAT” U DVORANI PARK

119
0
Podijeli

Company D.A.J.M.I. doo nudi usluge servisiranja motornih vozila u savremenom auto servisu sa opremom za kompletan pregled i opravku automobila. Svakim radnim danom od 8 do 16h

“Sedmi pečat” naziv je ostvarenja koje će u okviru revije filmova „Sjenke zaboravljenih”, biti prikazan u dvorani Park u Herceg Novom večeras od 18 časova. Riječ je o filmu Ingmara Bergmana iz 1957.godine.

Priča prati viteza koji na putu kroz srednjovjekovnu Švedsku preispituje vlastitu vjeru i pokušava pronaći Boga i smisao postojanja. Film je poznat po scenama u kojima vitez igra šah protiv Smrti kako bi produžio vlastiti život. Naslov je preuzet iz Biblije (Apokalipsa), a cijeli citat se tokom radnje nekoliko puta spominje.
Na festivalu u Cannesu 1957. dobio je posebnu nagradu žirija. Inspiraciju za film Bergman je pronašao na slici čovjeka u igri šaha protiv smrti, koju je vidio u srednjovjekovnoj crkvi nedaleko od Stockholma. U jednom intervjuu, Bergman je priznao kako mu je ovaj film pomogao da svlada strah od smrti.
Po povratku iz kristaškog rata, vitez Antonius (M. von Sydow) i njegov senior Jöns (G. Björnstrand) vraćaju se u rodnu Švedsku koja je zahvaćena kugom. Ležeći umorni na plaži, Antonius opazi Smrt kako se spustila na zemlju. Antonius zaželi izazvati Smrt na partiju šaha, a koja bi mu, u slučaju njegove pobjede, donjela vječni život, te smrt, u slučaju da Smrt pobjedi. Iako zna da je sigurno da će Smrt pobjediti, on odluči da nastavi igru da dobije na vremenu, ali i nadajući se da bi barem mogao dobiti odgovore na neka pitanja: postoji li Bog, može li duša postati besmrtna i slična pitanja koja oduvjek muče čovječanstvo.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code