Finale nautičke sezone: Gradska luka Herceg Novi ispraća 25 plovila

Finale nautičke sezone: Gradska luka Herceg Novi ispraća 25 plovila

1
Podijeli

Dobra nautička sezona u Gradskoj luci na Škveru, sa većim brojem plovila i prihodima za 30%, završava posjetom 25 katamarana i jedrlica. Oni su unutrašnji dio lukobrana ispunili do posljednjeg mjesta. Na vezu su plovila slovenačko-estonske kompanije, koji su dolazak najavili još prije mjesec i po.

Foto: Aleksandar Rosić

Na brodovima su većinom ruski turisti, priča za Radio Jadran direktor Agencije za gazdovanje gradskom lukom, Božo Ukropina.

Picerija i restoran

– Došlo je 25 plovila, 7 katamarana i 18 jedrilica i ostaju kod nas do sjutra ujutru. Iskreno, strahovao sam da zbog bure neće doći, međutim, uplovili su juče u Kotor i danas krenuli ka Novom. Ovo je ujedno i posljednja velika grupa plovila kojoj je Gradska luka domaćin ove sezone. Praktično ovom posjetom okončavamo sezonu dolazaka velikih grupa plovila – priča on.

Plovila će napustiti Gradsku luku sjutra do 11 h. Njihova posjeta je, inače, rezultat dobre preporuke poljskih nautičara, koji su otvorili ovogodišnju sezonu u maju i koji su hercegnovsku luku preporučili ovoj slovenačko-estonskoj kompaniji.

– Mi smo zaista zadovoljni sezonom koja je, u uslovima koje nudimo, bila najbolja moguća. Posjeta i prihodi sigurno su bolji za 25, usuđujem se reći i 30%, iako nam neke uplate preko računa stižu tek polovinom mjeseca – dodaje Ukropina.

Bilo bi sve bolje da su nautičari i izletnici u Luci imali bolje uslove, toalete, tuševe, bakomat, info-turisitički punkt… Ukropina vjeruje da bi ove zime konačno trebalo da budu otklonjeni neki nedostaci, prije svega da se napravi toalet, iza kućice ofisa, kako je i predviđeno Planom o privremenim objektima. Mada predstoje i značajnija ulaganja u lukobran.

Narednih mjesec trebalo bi da stignu i sredstva iz IPA projekta Regal ports, 217 hiljada eura, kao i smjernice za unaprjeđenje ponude na pristaništu, ekološku zaštitu i podizanje standarda.

– Ukoliko bi lokalna uprava odlučivala o daljoj „distribuciji“ sredstava, a ako bih se pitao, najprije bih radio zaštitu lukobrana sa spoljne strane, što je po meni prioritet. Treba ga zaštititi, jer stijene koje ga štite su „pale“, pa svako veće jugo „prebacuje“ talase preko lukobrana. Lukobran je praktično bio pod vodom cijelu prošlu zimu, pa smo prije sezone morali da mijenjamo instalacije, što inače nije rađeno skoro 10 godina – obrazlaže Ukropina.

1 komentar

Ostavite komentar

*

code