Fiona Mekluni u PVK Jadran: Sa novom LED rasvjetom klub štedi čak...

Fiona Mekluni u PVK Jadran: Sa novom LED rasvjetom klub štedi čak 75% energije

4
Podijeli

Podrškom kroz projekat  Razvoj niskokarbonskog turizma u Crnoj Gori koji ostvaruju UNDP i Ministarstvo održivog razvoja i turizma, PVK Jadran Carine je zamijenio dio stare  novom LED rasvjetom, što mu je omogućilo dnevnu uštedu od čak 75%.

To su predsjednik Kluba dr Đuro Marić i direktor Miloš Mračević kazali stalnoj  koordinatorki sistema UN i stalnoj predstavnici UNDP u Crnoj Gori, Fionai Mekluni. Ona je sinoć posjetila vaterpolo i plivački klub Jadran Carine Herceg Novi, a domaćini su je  upoznali sa 90-godišnjom tradicijom Kluba, njegovim najznačajnijim sportskim rezultatima i aktuelnim aktivnostima.

Picerija i restoran

–  Klub Jadran dobio je finansijsku podršku projekta Razvoj niskokarbonskog turizma u Crnoj Gori preko kojeg se finansiraju održivi inovativni projekti u Crnoj Gori, a pomoću koje je na novom ljetnjem bazenu Klub zamijenio dio svoje stare metal halogene rasvjete novom LED rasvjetom, što je rezultiralo uštedom energije na rasvjeti od čak 75% – istakao je dr Marić.

Zahvalan na podršci i partnerstvu koje je klub dobio kroz ovaj projekat Mračević je dodao da je  naša mlada vaterpolo zvijezda Stefan Vidović ambasador dobre volje za projekat i kampanju Ugasi motor u praznom hodu.

– Planovi Kluba su da u narednom periodu učestvujemo u ovom i sličnim otvorenim pozivima i kvalifikujemo projekte u pokušaju da dobijemo više sredstava za zamjenu preostalog dijela bazenske rasvjete koja je, zajedno sa sistemom grijanja, naš najveći potrošač energije. Kao znak naše predanosti održivom životu i zelenom razvoju, takođe smo otisnuli logo UNDP projekta u unutrašnjost našeg glavnog bazena sa porukom: Smanji svoj karbonski otisak – naglasio je Mračević.

UNDP je usmjeren na promovisanje zelenog razvoja kroz pružanje održivih energetskih rješenja, promovisanje niskokarbonskog turizma i zaštitu životne sredine, na poboljšanje životnih uslova i ekonomskih mogućnosti, na postizanje pune socijalne uključenosti osoba sa invaliditetom, manjina i drugih ranjivih grupa i na podršku stvaranju efikasne javne uprave, podsjetila je Fiona Mekluni.

– Prepoznajemo sve veći doprinos sporta u ostvarivanju razvojnih ciljeva i promovisanju tolerancije i poštovanja, i doprinos koji sport pruža osnaživanju žena i mladih, pojedinaca i zajednica, kao i zdravstva, obrazovanja i ciljeva održivog razvoja. Sport je važan pokretač održivog razvoja. Iako moramo biti realni u pogledu toga šta sport može postići kao dio šireg procesa, popularnost i fleksibilnost sporta znači da on može igrati zanimljivu ulogu“ – rekla je Mekluni.

Ona smatra da pažljivo osmišljeni sportski programi mogu da stvore preduslove koji omogućavaju stvaranje jakih veza, promovisanje međusobnog razumijevanja i razvoj društvenih odnosa.

Nakon posjete novoj trofejnoj sali kluba, Fiona Mekluni i funkcioneri Kluba prisustvovali su utakmicama na otvaranju međunarodnog juniorskog vaterpolo turnira koji se održava ovog vikenda u Herceg Novom i koji je okupio najbolje timove iz Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

Gošća iz UNDP,  uživala je u igri sa mišlju o tome, kako je kazala, da je sport doprinosio, mogao da doprinese, te kako će nastaviti da daje ogroman doprinos našim životima, našim zajednicama, našem nacionalnom i globalnom razvoju.

4 Komentari

  1. Bio sam sinoc na bazen. Kako igraju ovi mali sto ih Lazarevic vodi, dobise sve po 10 razlike. Rasvjeta dobro svijetli i ne bljecka. Kažu da je to uradio iz novoga Darko Budec da on ima firmu za to.

  2. Od ovakve Novske rasvjete slabo sto moze gore radit. Zato, vjerujem i zelim, da ce Jadranova rasvjeta pokazati sta je pametno ulaganje u javnu rasvjetu.

    Jadran, samo naprijed!

    5
    2

Ostavite komentar

*

code